Βαθμολογία

Τριετές συμβόλαιο σε Ίβιτς, τέλος Μπερμπάτοφ-Βίτορ

Αρκετές οι ειδήσεις που έβγαλε ο Λούμπος Μίχελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή (10/6) στο πλαίσιο της παρουσίας του Βλάνταν Ίβιτς από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ο πρόεδρος των «ασπρόμαυρων», Λούμπος Μίχελ εξήγησε τους λόγους που επιλέχθηκε ο Σέρβος τεχνικός για την επόμενη τριετία, ενώ αποκάλυψε ότι παρελθόν αποτελούν από την ομάδα οι Μπερμπάτοφ και Βίτορ. Επίσης τόνισε ότι υπάρχει παίκτης που ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψει πιθανότατα μέσα στην ημέρα και σημείωσε πως ο ΠΑΟΚ θα κινηθεί για 6-7 μεταγραφές. Αναλυτικά τα όσα είπε για:

-τη συμφωνία με τον Ίβιτς: «Από την εμπειρία μου ως διαιτητής σε τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ, ξέρω ότι είναι πολύ σημαντική η συνέντευξη Τύπου για εσάς. Το γνωρίζετε, ο νέος προπονητής της ομάδας μας είναι ο Βλάνταν Ίβιτς, Χθες συμφωνήσαμε για τριετή συνεργασία και αυτό είναι το σημαντικό. Πρέπει να δουλέψουμε συστηματικά, είναι σημαντικό να έχεις έναν προπονητή, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Βλάνταν ξεκίνησε πολύ καλά στο πρώτο του διάστημα, ελπίζω να μην είναι για ένα χρόνο στην ομάδα να μείνει περισσότερο από τα τρία χρόνια. Εχει ξεκινήσει η μεταγραφική περίοδος. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε, δεν έχουμε μυστικά. Οι δημοσιογράφοι είναι μέρος του παιχνιδιού, όπως και ο κόσμος. Θέλουμε να έχουμε μια σχέση αλληλοσεβασμού».

-το αν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο στο μεταγραφικό κομμάτι: «Προσπαθώ να είμαι ανοικτός και δίκαιος απέναντι σας. Είναι εδώ ένας παίκτης με το δικηγόρο του. Διαπραγματευόμαστε για το συμβόλαιο. Δεν έχουμε υπογράψει ακόμα και δε μπορώ να σας πω το όνομα. Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας ολοκληρωθεί η μεταγραφή θα το μάθετε άμεσα».

-τη φιλοσοφία του και τη στρατηγική του ως τεχνικός διευθυντής: «Δεν υπάρχει άλλη φιλοσοφία στον ΠΑΟΚ, εκτός από τη νίκη, την επιτυχία. Είμαι συγκεντρωμένος στο να έχει ο ΠΑΟΚ επιτυχίες, να κερδίσει τρόπαια η ομάδα. Να γνωρίζετε ότι αν δεν πετύχουμε στον ΠΑΟΚ, είμαι άνθρωπος που θα φύγω μόνος μου. Δε θα περιμένω κανέναν να μου πει να φύγω. Όταν ήμουν διαιτητής και έπαιξα σε κορυφαίο επίπεδο και σε μεγάλα παιχνίδια και όταν ήμουν στη Σαχτάρ που κατακτήσαμε το Γιουρόπα Λιγκ, δείχνει ότι θέλω να έχουν επιτυχίες οι ομάδες που είμαι.

Η άποψη μου είναι ότι τα αποδυτήρια της ομάδας, ανήκουν στον προπονητή. Αυτός βλέπει καθημερινά τους παίκτες, ξέρει τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει και το σύστημα. Κάθε μεταγραφή περνάει από τρία στάδια. Δε γίνεται μόνο από τον Μίχελ ή τον Ίβιτς, Γίνονται προτάσεις από και προς το σκάουτινγκ. Τους παρακολουθούμε στενά και προσπαθούμε και οι τρεις μαζί να βρούμε τη λύση. Πάντα ο προπονητής έχει τον τελευταίο λόγο».

-το αν υπάρχει πλάνο τριετίας λόγω του συμβολαίου του Ίβιτς: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δε μου αρέσει να χρησιμοποιούμε λέξεις, όπως ότι φτιάχνουμε ένα καινούργιο πρότζεκτ. Συνεχίζουμε αυτό που γίνεται. Κάποιοι ήρθαν από πέρσι και χρειάζονται περισσότερο χρόνο προσαρμογής. Ήρθαν ο Μάτος και ο Σάχοφ.

Η δική μου λογική είναι πως αν βρεις ελεύθερο τον παίκτη, μπορεί να τον υπογράψεις για πολλά χρόνια. Αν υπογράψεις πιο μικρό συμβόλαιο, υπάρχει το ρίσκο να κάνει μια καλή χρονιά και να μπορεί να τον χάσεις ως ελεύθερο. Ο Σάχοφ νομίζω ότι θα είναι ένας σημαντικός παίκτης για την ομάδα μας. Τον Μάτος τον παρακολουθούσα από τότε που ήμουν στην Ουκρανία, είναι από τους πιο επιθετικούς μπακ.

Είναι αδύνατο να υπογράψει κάποιος συμβόλαιο για 1+1+1 χρόνο. Και για τον προπονητή και για τους παίκτες είναι τριετή τα συμβόλαια. Θα ήθελα να προσθέσω ότι για κανέναν από τους δύο παίκτες που υπέγραψαν δε χρειάστηκε να τους πιέσω να υπογράψουν ένα μεγάλο συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ. Και οι δύο το ήθελαν, είναι χαρούμενοι που έρχονται στον ΠΑΟΚ και το βλέπουν σα μια μεγάλη ευκαιρία.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι όταν γνώρισα τον Βλάνταν ως προπονητής της Ακαδημίας και του πρότεινα να αναλάβει την πρώτη ομάδα, ποτέ δε μου μίλησε για χρήματα. Βγήκε πρώτος στα πλέι οφ, με τα λεφτά της Ακαδημίας. Είναι άνθρωπος της ομάδας και το βλέπει σαν πρόκληση».

- τον αριθμό των παικτών με τους οποίους θα είναι ικανοποιημένος ο Ίβιτς: «Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δε θα κάνουμε μεταγραφές για τις μεταγραφές. Χτίζουμε μια ομάδα, κάνουμε ανάλυση, θα κινηθούμε για την απόκτηση ποδοσφαιριστών που χρειάζεται. Δεν πάμε για την ποσότητα αλλά για την ποιότητα. Κάθε παίκτης που υπογράφουμε, δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Θεωρούμε ότι ο καθένας που αγοράζουμε ότι έχει την ποιότητα για να ξεκινήσει στην αρχική ενδεκάδα. Δε μπορούμε να μιλήσουμε με νούμερα. Ο ΠΑΟΚ έχει καλή ομάδα, πρέπει να δούμε τι λείπει για να πάμε ένα επίπεδο παραπάνω».

-το αν υπάρχει σκέψη για παραμονή του Ίβιτς: «Ο Μπερμπάτοφ είχε ένα συμβόλαιο για ένα χρόνο, έκανε ότι μπορούσε και η απόφαση της διοίκησης είναι να μη συζητήσει μαζί του για ανανέωση».

- το τι θα σημαίνει επιτυχία για τον ΠΑΟΚ και το τι θέλει να πετύχει με αυτή την ομάδα: «Θέλω να φτιάξω μια ομάδα που θα προσελκύσει τον κόσμο, να γεμίσει την Τούμπα. Το είδαμε και στο τελευταίο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ότι βοηθάει ακόμα και δίνει στην ομάδα ένα 15-20% περισσότερη ώθηση. Δούλευα σε μια ομάδα που είχε στάδιο 52.000 θέσεων αλλά δεν είχε αυτό τον ηλεκτρισμό της Τούμπας. Σε ότι αφορά τους στόχους, δε θα ήθελα να μιλήσω για κάτι συγκεκριμένο. Η ομάδα έχει ιδιοκτήτη και εκείνος θα κρίνει αν είμαστε επιτυχημένοι ή όχι».

- τον λόγο που δεν μπορεί να μιλήσει για στόχους και για το αν υπάρχει μπάτζετ το φετινό καλοκαίρι: «Το πιο δύσκολο πράγμα στο ποδόσφαιρο είναι ο προγραμματισμός. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Μπορεί να έχεις μια πολύ καλή ομάδα και να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα στα αποδυτήρια.Σ αφώς και θέλουμε να κατακτήσουμε τίτλους. Ο μεγαλύτερος κριτής για εμάς είναι ο κ. Σαββίδης και ο κόσμος. Είδατε φέτος, ότι ήμασταν σε μια άσχημη κατάσταση, κινδυνέψαμε να μείνουμε εκτός πλέι οφ, αλλά στο τέλος μπορούμε να πούμε ότι ήμασταν επιτυχημένοι. Όσον αφορά το μπάτζετ, δεν υπάρχουν όρια. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, αυτό συζητήσαμε και χθες σε μια μεγάλη κουβέντα με τον κ. Σαββίδη».

- τη διπλή θέση που έχει (πρόεδρος-αθλητικός διευθυντής): «Όταν μιλήσαμε με τον κ. Σαββίδη πριν έρθω στον ΠΑΟΚ, το βασικό θέμα ήταν ότι θα είχα συμβουλευτικό ρόλο και θα ήμουν τεχνικός διευθυντής. Η ομάδα άλλαξε πρόεδρο, μου έκανε την πρόταση ο κ. Σαββίδης και είναι μεγάλη τιμή. Δεν είναι εύκολο να είσαι σε δύο θέσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου. Καμια φορά δέχομαι τηλεφωνήματα ακόμα και στη μία το βράδυ. Δεν κοιμάμαι πολύ, αλλά είμαι έτοιμος για αυτό, να παλέψω και θα είμαι χαρούμενος στο τέλος της σεζόν να λέμε ότι τα πήγαμε καλά. Στη Σαχτάρ είχα ρόλο στις διεθνείς σχέσεις του συλλόγου αλλά είχα συμβουλευτικό ρόλο και στο αγωνιστικό κομμάτι».

-τη λογική που έχει στο θέμα των αποδεσμεύσεων, των πωλήσεων, αλλά και στις περιπτώσεις όπως των Μακ και Κάτσε: «Θέλω να πω ότι η φιλοσοφία που έχουμε είναι να δώσουμε ευκαιρία σε παίκτες που προέρχονται από την Ακαδημία μας, όπως ο Κουλούρης και ο Γιαννούλης. Μπορεί να μην είναι έτοιμοι για την ενδεκάδα ακόμα, αλλά θέλουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία. Σε ότι αφορά τις πωλήσεις, είναι φυσιολογικό παίκτες που αγωνίζονται καλά και είναι στο Euro να φέρνουν ενδιαφέρον. Εμείς θέλουμε να τους κρατήσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις και όχι κάτι επίσημο. Αν υπάρχει κάτι επίσημο θα το μάθετε».

-το τι έκανε η Σαχτάρ και εκθρόνισε τη Ντιναμό Κιέβου και τι πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ: «Αυτό που έκανε η Σαχτάρ, είναι ότι ο πρόεδρος βρήκε έναν πολύ ικανό προπονητή. Ο κ. Λουτσέσκου ήταν για 12 χρόνια στην ομάδα. Είναι τύχη να βρεις έναν τέτοιο προπονητή και θεωρώ ότι και εμείς βρήκαμε έναν τετοιο προπονητή που θα μείνει πολλά χρόνια. Στις μεταγραφές, του άρεσε το Βραζιλιάνικο στυλ, ο προπονητής δούλεψε με αυτό το στυλ και ήταν επιτυχημένο».

-το πλάνο που ακούει ο κόσμος τα τελευταία χρόνια και το μήνυμά του στον κόσμο: «Αυτό που ήθελα να πω για τον κόσμο, είναι να ζητήσω υπομονετικοί με την ομάδα και να είναι πάντα δίπλα της, όπως συμβαίνει με τους φιλάθλους στα αγγλικά γήπεδα. Είναι εύκολο να είσαι δίπλα στην ομάδα όταν κερδίσει η ομάδα, αλλά το δύσκολο είναι να είσαι δίπλα και όταν χάνει. Τα χρώματα της ομάδας είναι το άσπρο και το μαύρο και κάπως έτσι είναι και τα συναισθήματα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η ομάδα χρειάζεται στήριξη όταν δεν πηγαίνει καλά, ακόμα περισσότερο».

-τις περιπτώσεις Τζιόλη και Βίτορ: «Του Βίτορ τελειώνει το συμβόλαιο και η απόφασή μας είναι να μην ανανεώσουμε τη συνεργασία μαζί του. Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε για αυτά τα τρία χρόνια, η απόφαση μου, του σκάουτινγκ και του προπονητή, είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν καλύτερο παίκτη. Ο Τζιόλης έχει συμβόλαιο για ένα χρόνο ακόμα και είναι μέλος της ομάδας».

-το αν είναι στόχος του να τελειώσει τις μεταγραφές πριν τα προκριματικά και για το αν υπάρχει όριο στα κασέ, με τους παίκτες που συζητάει: «Η φιλοσοφία μου με τις μεταγραφές είναι να τις τελειώσεις όσο πιο σύντομα γίνεται, ειδικά για παίκτες που είναι ελεύθεροι. Για αυτό και κλείσαμε τους δύο παίκτες. Εμείς έχουμε το δικό μας τρόπο, είμαστε ο ΠΑΟΚ. Για τη Σαχτάρ, οι μεταγραφές ήταν από 7 εκατομμύρια και πάνω και μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας υπολογισμούς για το αν μπορούμε να το κάνουμε και στον ΠΑΟΚ».

-τον στόχο της επόμενης σεζόν: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κάθε παίκτης που μπαίνει στο γήπεδο θέλει να κερδίζει. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, κανένας δε μπορεί να εγγυηθεί το πρωτάθλημα. Είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τίτλους. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να τα δώσεις όλα. Θα φέρουμε παίκτες αποφασισμένους και με το κίνητρο να κερδίσουμε τίτλους. Δε μπορώ να πω ποτέ ότι την επόμενη χρονιά να κερδίσουμε τον τίτλο. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για αυτό, κανένας δε μπορεί να το πει ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε ο Παναθηναϊκός ούτε η ΑΕΚ. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ ότι θα κάνουμε μια ανταγωνιστική ομάδα που θα διεκδικήσει τίτλους».

-το αν θα αποτελέσει αποτυχία ο αποκλεισμός από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ: «Θα πάμε για να παλέψουμε, να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Πρέπει πάντα να υπολογίζουμε και τη δυναμικότητα των αντιπάλων. Για παράδειγμα το ρόστερ της Φενέρμπαχτσε. Δεν υπάρχουν εύκολοι αντίπαλοι. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες πιο βατές ομάδες, αλλά ο δρόμος είναι δύσκολος. Δεν πάμε με ηττοπάθεια, θέλουμε να περάσουμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ γνωρίζοντας ότι ο δρόμος για αυτό είναι δύσκολος».