Βαθμολογία

Απαλλαγή ΑΕΚ για την ανακοίνωση κατά ΕΠΟ

Να απαλλάξει την ΑΕΚ από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης πήρε η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ αναφορικά με ανακοίνωση που είχαν εκδώσει οι «κιτρινόμαυροι» κατά της Ομοσπονδίας στις 21 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την απόφαση που έγινε γνωστή την Τρίτη (29/12), «η ανακοίνωση έχει επικριτικό περιεχόμενο αφού αποδίδει στα πρόσωπα αυτά (ΕΠΟ) ευθύνη για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Συνεπώς δεν προκύπτει ότι οι εν λόγω μομφές ήταν αναληθείς, ούτε ότι τυχόν αναλήθεια ήταν σε γνώση της ΠΑΕ. Μάλιστα, προκύπτει από την πληθώρα των προσκομιζόμενων δημοσιευμάτων ότι ο Τύπος βρίθει από δυσμενείς κρίσεις σε βάρος της ΕΠΟ με αναφορά μάλιστα σε συγκεκριμένα περιστατικά που τυγχάνουν ποινικής αξιολόγησης.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει δικαιολογημένο ενδιαφέρον να εκφράσει την αξιολογική της κρίση για τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος και τα πρόσωπα που ελέγχουν τη διεξαγωγή του. Το δικαίωμα αυτό συνιστά ενάσκηση της ελευθερίας του λόγου και έχει νομικό έρεισμα στιο άρθρο 11 του Συντάγματος.

Η επίδικη ανακοίνωση είναι μεν δυσφημηστική για τους ποδοσφαιρικούς θεσμούς, πλην όμως το ειδικότερο περιεχόμενό της, αν και οξύτατο, δεν υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο για την έκφραση της άποψης με συνέπεια να μην προκύπτει ο σκοπός εξύβρισης των θεσμοθετημένων οργάνων της ΕΠΟ».

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρονταν τα εξής: «Χωρίς δυστυχώς να έχουμε λάβει τα απαραίτητα δείγματα γραφής που θα μας επέτρεπαν να τρέφουμε εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα που διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και παρά την αποστροφή μας απέναντι στη σημερινή εικόνα της ΕΠΟ και της πλήρως απαξιωμένης ηγεσίας της, η ΑΕΚ εκφράζει την ευχή πώς όλοι έχουν καταλάβει ότι δεν γίνεται να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο των τελευταίων ετών. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει άλλες αντοχές στη διαφθορά. Και αργά ή γρήγορα θα βρει το δρόμο του».