Βαθμολογία

Οι συνέπειες του ξενυχτιού

Όσοι αγαπούν το ξενύχτι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, είτε διασκεδάζουν έξω με τους φίλους τους ή είναι στο σπίτι τους αλλά πέφτουν αργά για ύπνο, αυξάνουν τις πιθανότητές τους να εμφανίσουν σοβαρές για την υγεία τους ασθένειες. Με απλά λόγια, οι ειδικοί προειδοποιούν: το ξενύχτι κάνει κακό στην υγεία.

Όσοι δεν κοιμούνται αρκετές (και στις σωστές) ώρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη, ακόμη κι όταν κοιμούνται τις ίδιες ώρες με αυτούς που πέφτουν για ύπνο νωρίς.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από τη σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου της Κορέας, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο νυχτερινός τρόπος ζωής διαταράσσει τη λειτουργία του εσωτερικού ρολογιού του οργανισμού, ενώ παράλληλα χειροτερεύουν και οι διατροφικές επιλογές και συνήθειες.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 1.600 άτομα (άντρες και γυναίκες), ηλικίας 40-50 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και έδωσαν δείγματα αίματος, προκειμένου να διαπιστωθεί η συγκέντρωση λίπους στον οργανισμό τους και η κατάσταση των οστών τους.

Όσοι δήλωσαν ότι συνήθιζαν να κοιμούνται πιο αργά ήταν νεότερης ηλικίας, όμως η υγεία τους ήταν σε χειρότερη κατάσταση από αυτή των υπολοίπων, καθώς είχαν περισσότερο λίπος στο σώμα τους και ανθυγιεινά λίπη στο αίμα τους.

Οι άντρες-ξενύχτηδες είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη, σε σχέση με εκείνους που έπεφταν για ύπνο πιο νωρίς. Ακόμη, διέτρεχαν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σαρκοπενία, μια πάθηση που σχετίζεται με την ηλικία και προκαλεί σταδιακή αδυναμία στους μύες, επηρεάζοντας τη δύναμη και την κινητικότητά τους.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, όσες συνήθιζαν να κοιμούνται αργά, έβλεπαν τις κοιλιές τους να... μεγαλώνουν περισσότερο. Επιπλέον, εμφάνιζαν σε μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και διαβήτη.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Endocrinology & Metabolism. Σύμφωνα με τον ερευνητή Dr Nan Hee Kim, μια εξήγηση για αυτές τις επιδράσεις από το ξενύχτι, θα μπορούσε να είναι «η τάση αυτών που δεν έχουν καλή ποιότητα ύπνου να υιοθετούν ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα, το τσιμπολόγημα αργά τη νύχτα και ο καθιστικός τρόπος ζωής».