Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως «προληπτικό φάρμακο» κατά της γρίπης. Τώρα όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι επιστήμονες απέδειξαν για πρώτη φορά, ότι ένα συστατικό που περιέχεται στο τσάι από αγιόκλημα λειτουργεί σαν «ιογενής πενικιλίνη» για να καταπολεμά τη γρίπη.
Ερευνητές από την Κίνα απέδειξαν, ότι ένα φυσικό προϊόν μπορεί να «στοχοποιήσει» απ' ευθείας τον ιό, ο οποίος εξελίσσεται και μεταλλάσσεται γρήγορα, με αποτέλεσμα να γίνεται ανθεκτικός στα εμβόλια.
Μέχρι τώρα τα αντιβιοτικά ήταν οι «μαγικές σφαίρες» κατά της πλειοψηφίας των λοιμώξεων. Όμως η ανακάλυψη αυτή, ότι δηλαδή ένα φυσικό προϊόν μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο, ίσως οδηγήσει σε νέες θεραπείες κατά του ιού της γρίπης.
Υπάρχουν περίπου 180 ποικιλίες από αγιόκλημα στον κόσμο, οι περισσότερες από τις οποίες υπάρχουν στην Κίνα.
Ερευνητές από το τμήμα Επιστημών Ζωής του πανεπιστημίου Nanjing βρήκαν, ότι μια ουσία (MIR2911) που υπάρχει στο φυτό «στοχεύει» άμεσα τον ιό της γρίπης Α. Η εποχιακή γρίπη είναι ένα στέλεχος είτε της γρίπης Α ή της γρίπης Β.
Οι σοβαρές πανδημίες, που κατά καιρούς έχουν «χτυπήσει» όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα στελέχη του ιού της γρίπης Α.
Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν, ότι η ουσία αυτή «χτύπησε» διάφορους τύπους της γρίπης τύπου Α, ενώ σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Research, η ουσία αυτή ίσως να λειτουργεί και κατά του ιού Έμπολα.
Οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν το αγιόκλημα για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και ηρεμιστικές ιδιότητές του. Στην ιαπωνική και κινέζικη ιατρική χρησιμοποιείται ακόμη και για την αντιμετώπιση του πυρετού, της διάρροιας και των δερματικών λοιμώξεων.
Πηγή: newwbeast.gr