Βαθμολογία

Η διατροφή των μαθητών στις πανελλήνιες εξετάσεις


Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Οι πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν και το άγχος για μαθητές αλλά και γονείς αυξάνεται. Μαζί με τις τελευταίες επαναλήψεις καλό θα ήταν να προσέξουν οι μαθητές την διατροφή τους για να είναι σε καλή κατάσταση αλλά κι εγρήγορση για τις τελευταίες αυτές απαιτητικές ημέρες.

Το σύνηθες διαιτολόγιο ενός μαθητή περιλαμβάνει κρέας, σοκολάτα, πολλούς καφέδες και ζυμαρικά. Μπορεί όμως ένα τέτοιο διαιτολόγιο να τον βοηθήσει; Η απάντηση είναι όχι.

Σε τέτοιες περιπτώσεις επιλέγουμε να έχουμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες των τροφίμων αλλά και συχνά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ξεκινάμε με ένα καλό πρωινό. Μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας. Ένα πλήρες πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει : γάλα, φρούτα, μαύρο ψωμί, φρυγανιές, μέλι, τυρί, χυμό, αυγά σε περιορισμένη συχνότητα αλλά και γιαούρτι.

Τι μπορεί να μας προσφέρει το πρωινό;

- Δίνουμε στον εγκέφαλο καύσιμα ώστε ν΄ αυξάνεται η συγκέντρωση, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η καλή λειτουργία της μνήμης.

- Δίνουμε στον μεταβολισμό την δυνατότητα να ενεργοποιηθεί μετά την βραδινή απραξία.

- Αυξάνουμε τα ενεργειακά αποθέματα.

- Μειώνουμε τις πιθανότητες πολυφαγίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν ξεχνάμε το νερό που είναι το καλύτερο «τρόφιμο» για την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, ιδιαίτερα τώρα που αυξάνεται η θερμοκρασία και ο οργανισμός έχει περισσότερες ανάγκες σε νερό.

Επίσης δεν ξεχνάμε τα φρούτα και τα λαχανικά που μας δίνουν πάρα πολλές βιταμίνες αλλά ταυτόχρονα είναι πλούσια σε νερό και δημιουργούνε κορεσμό λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.

Ψάρια, θαλασσινά όπως και τα όσπρια είναι απαραίτητα αυτή την απαιτητική περίοδο και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Είναι τροφές χαμηλές σε λιπαρά αλλά με μεγάλη θρεπτική αξία.

Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά όπως junk food πέρα από τις πολλές θερμίδες έχουν να προσφέρουν γαστρεντερικές διαταραχές και συνήθως υπνηλία σε ένα μαθητή, παρά εγρήγορση κι ευεξία. Τα αναψυκτικά μπορούν ν’ αντικατασταθούν από φυσικούς χυμούς (υπάρχουν πολλά φρούτα αυτή την περίοδο) πλούσιους σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Όσον αφορά τα γλυκά η μαύρη σοκολάτα βοηθά στην μνήμη αλλά και την καλή διάθεση, σε μικρές ποσότητες πάντα γιατί η σοκολάτα έχει κι αρκετές θερμίδες. Και αυτό που σίγουρα δεν θέλει κάποιος ενόψει καλοκαιριού είναι παραπανίσια κιλά!

Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές και καλό καλοκαίρι.