Βαθμολογία

Θέλετε να χάσετε βάρος;


Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Δείτε τις χειρότερες συμβουλές που όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα για να χάσουν βάρος έχουν ακούσει αυτές τις συμβουλές και πιθανότατα έχουν ακολουθήσει κάποια από αυτά, νομίζοντας ότι έκαναν το σωστό αλλά στην πραγματικότητα είναι μερικές από τις χειρότερες συμβουλές διατροφής!

Αποφύγετε τα λιπαρά

Λένε ότι το λίπος είναι ένα από τα χειρότερα συστατικά της διατροφής και πρέπει να το αποφεύγουμε . Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι όλα τα λίπη το ίδιο. Ο οργανισμός μας χρειάζεται το λίπος για να λειτουργήσει σωστά και να καταναλώνει λιπαρά όπως εκείνα που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, αβοκάντο, σολομό και τους ξηρούς καρπούς.

Σταματήστε το τσιμπολόγημα

Πολλά άτομα που κάνουν δίαιτα κόβουν όλα τα σνακ για να μειώσουν τις συνολικές θερμίδες. Το πρόβλημα με αυτή τη στρατηγική είναι ότι μπορεί συχνά να είστε πεινασμένοι  αφού το επόμενο γεύμα αργεί και είναι πιο πιθανό να φάτε περισσότερο. Μια καλύτερη ιδέα είναι να τρώτε μικρά υγιεινά σνακ όταν πεινάσετε, έτσι ώστε να μην είστε τόσο πεινασμένοι στο επόμενο γεύμα.

Όλες οι θερμίδες είναι το ίδιο

Πολλοί ασχολούνται μόνο με τις θερμίδες και απλά τις περιορίζουν. Έτσι  πιστεύουν ότι εφ 'όσον επιμείνουν σε περιορισμό των θερμίδων τους μπορούν να τρώνε μπισκότα ή ό, τι άλλο ανθυγιεινό και να εξακολουθούν να χάνουν βάρος. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για να συντηρηθεί και να λειτουργεί σωστά κι όχι κενές θερμίδες.

Κόψτε Όλους τους Υδατάνθρακες

Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε υδατάνθρακες για να επιβιώσουμε. Ενώ είναι μια καλή ιδέα να αποφεύγουμε την λευκή ζάχαρη και το λευκό ψωμί οι σύνθετοι υδατάνθρακες που βρίσκονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ότι καλύτερο για τη υγεία μας και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακής νόσου.

Φάτε πρωτεΐνες

Ναι, το σώμα μας χρειάζεται πρωτεΐνη , αλλά δεν υπάρχει τεράστιο όφελος αν καταναλώνουμε  περισσότερη πρωτεΐνη από ό, τι είναι απαραίτητο. Στην πραγματικότητα εάν η πρωτεΐνη προέρχεται από ζωικές πηγές ταυτόχρονα αυξάνεται και η πρόσληψη ζωικών λιπαρών που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Κόψτε τη γλουτένη

Μία από τις πιο πρόσφατες διατροφικές μανίες είναι η αποφυγή της  γλουτένης για την απώλεια βάρους . Δεν έχει νόημα  γιατί μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού έχει στην πραγματικότητα δυσανεξία στη γλουτένη. Για τους υπόλοιπους από εμάς, κόβοντας όλα τα προϊόντα γλουτένης δεν έχουμε κανένα πραγματικό όφελος κι επίσης μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε φυτικές ίνες, σίδηρο, Β12 και μαγνήσιο.

Κόψτε πάρα πολλές θερμίδες

Είναι αρκετά εύκολο για όσους κάνουν δίαιτα να σκεφτεί κανείς ότι όσο περισσότερες θερμίδες μειώσουν τόσο πιο γρήγορα θα χάσουν βάρος. Το πρόβλημα είναι ότι σε μεγάλη μείωση θερμίδων το σώμα αρχίζει να σκέφτεται ότι λιμοκτονεί και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, ώστε να συντηρηθεί ο οργανισμός.

Παράλειψη πρωινού

Μία από τις χειρότερες συμβουλές για τη διατροφή είναι να παραλείψετε το πρωινό, προκειμένου να γλιτώσετε θερμίδες για αργότερα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε πρωινό έχουν μια επιτυχημένη απώλεια βάρους.

Δίαιτα αποτοξίνωσης

Τα σώματά μας συμπεριλαμβανομένων των νεφρών και του ήπατος μας κάνουν εξαιρετική δουλειά αποτοξίνωσης χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια. Έτσι, οι περιοδικές δίαιτες αποτοξίνωσης δεν είναι απολύτως απαραίτητες. Το μόνο που μπορεί να σας προσφέρουν είναι να σας κάνουν πραγματικά δυστυχισμένους!

Αποφύγετε κρόκους αυγών

Το ασπράδι τρώγεται συχνά από όσους κάνουν δίαιτα προσφέροντας στον οργανισμό την πρωτεΐνη. Ο κρόκος του αυγού, από την άλλη πλευρά, έχει πολλά καλά πράγματα να προσφέρει! Η χοληστερόλη που βρίσκεται στον κρόκο είναι πραγματικά καλή για εμάς, και ενισχύει την HDL (καλή) χοληστερόλη. Οι κρόκοι περιέχουν επίσης πολλές θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες, όπως βήτα καροτένιο , απαραίτητα λιπαρά οξέα, χολίνη και Βιταμίνες Α, Ε,D και Κ.

Χρησιμοποιήστε Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη

Τα κακά νέα είναι ότι η καθημερινή χρήση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών αυξάνει ουσιαστικά τον κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2! Αποδεικνύεται ότι μόνο μας κάνει να ποθούμε τα γλυκά όλο και περισσότερο.

Ψάξτε για Fat Free ή χωρίς ζάχαρη στις ετικέτες

Το ότι ένα τρόφιμο δεν έχει λιπαρά ή ζάχαρη  δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το τρόφιμο είναι υγιεινό ή ακόμη και καλό για μια διατροφή! Τα χωρίς λιπαρά τρόφιμα συχνά είναι πλούσια σε ζάχαρη για να είναι πιο εύγεστα εφόσον απουσιάζει το λίπος. Και τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη έχουν συνήθως τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Τα φρούτα έχουν ζάχαρη και μας παχαίνουν

Η ζάχαρη στα φρούτα δεν είναι το ίδιο με της ζάχαρη στα γλυκά ή ακόμη και στη ζάχαρη που βάζουμε στον καφέ. Εάν κόψετε τα φρούτα μόνο και μόνο επειδή ανησυχείτε για την ζάχαρη, ιδιαίτερα τα ολόκληρα φρούτα, θα πρέπει να ξέρετε ότι τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα δεν θα τα βρείτε στην  επεξεργασμένη ζάχαρη.

Αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς

Ναι , είναι αλήθεια ότι μικρή ποσότητα ξηρών καρπών έχει πολλές θερμίδες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας! Οι ξηροί καρποί είναι πραγματικά ένα πολύ υγιεινό σνακ αν καταναλωθεί με μέτρο. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και εκείνοι που τρώνε ξηρούς καρπούς τείνουν να έχουν χαμηλότερα ΔΜΣ και περίμετρο μέσης από εκείνους που δεν τρώνε ξηρούς καρπούς.

Πιείτε χυμούς

Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών είναι ένας καλός τρόπος για να καταναλώσετε φρούτα και λαχανικά εύκολα. Αυτό που λείπει από ένα τέτοιο χυμό είναι οι φυτικές ίνες. Κι επειδή οι φυτικές ίνες βρίσκονται στον πολτό του φρούτου ή του λαχανικού φροντίστε να τον προσθέσετε στον χυμό σας.