Βαθμολογία

Προσοχή στην πολυφαγία

Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Έφτασε το Πάσχα και το ψητό αρνί, τα τσουρέκια και τα κουλουράκια έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες. Αρνί, κοκορέτσι και κάθε λογής εδέσματα και μεζεδάκια κοσμούν αυτές τις ημέρες το τραπέζι μας. Και αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε διανύσει και μια περίοδο νηστείας μιας εβδομάδας τουλάχιστον (και κάποιοι 40 ημέρες), θα είναι ότι χειρότερο να φάμε λαίμαργα ότι μας έχει λείψει.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να μην φορτωθούμε με επιπλέον θερμίδες και έτσι να βάλουμε κιλά τις μέρες αυτές αλλά και να μην έχουμε προβλήματα με το στομάχι μας μετά τη νηστεία;

Καταρχήν καλό θα ήταν το βράδυ της Ανάστασης να φάμε ένα πιάτο από την παραδοσιακή μαγειρίτσα συνοδευόμενη από μία σαλάτα και 1 φέτα ψωμί. Αυτό είναι αρκετό ώστε να μεταβούμε ομαλά στο πασχαλινό τραπέζι.

Την Κυριακή του Πάσχα μπορούμε να ξεκινήσουμε με ένα καλό πρωινό που μπορεί να περιλαμβάνει 1 ποτήρι γάλα, 1 φέτα τσουρέκι,  κουλουράκι ή 1 αυγό. Όταν το τραπέζι είναι στο σπίτι μας έχουμε την ευχέρεια να το διαμορφώσουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Για παράδειγμα μπορούμε να ελαττώσουμε την ποσότητα του λαδιού που θα βάλουμε στο φαγητό, τις σαλάτες και γενικά  σε ότι σερβίρουμε στο τραπέζι μας. Αυτές τις ημέρες  οι μερίδες τείνουν να είναι μεγαλύτερες απ’ ότι συνήθως. Η μερίδα μας θα πρέπει να είναι όσο αυτή που τρώμε καθημερινά και όχι περισσότερο. Στο πιάτο μας μπορεί να υπάρχει αρνί και λίγο κοκορέτσι, αρκετή πράσινη σαλάτα, ψωμί καθώς και γιαούρτι. Επειδή το μεσημεριανό γεύμα θα είναι αρκετά πλούσιο καλό θα ήταν το βραδινό να είναι ελαφρύ όπως μία σαλάτα, ή 1 γιαούρτι με δημητριακά ή φρούτα.