Βαθμολογία

Τροφές που μας ξεγελάνε…


Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Αφού στο προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για τις υγιεινές τροφές ας δούμε κι αυτές που φαίνονται υγιεινές αλλά είναι τελικά;

Chips μπανάνας

Τα τσιπς μπανάνας θεωρούνται από πολλούς μια υγιής  τροφή και λόγω του ότι είναι τραγανά εναλλακτική λύση για πατατάκια. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι πραγματικά τόσο υγιή όσο φαίνονται. Τηγανίζονται σε κορεσμένα λιπαρά, και συχνά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Muffins - cupcakes

Τα muffins ή τα cupcakes μπορεί να φαίνονται σαν το τέλειο υγιεινό σνακ. Ακόμη και ένα muffin με πίτουρο βρώμης (η οποία έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ως μια υγιεινή τροφή) μπορεί μερικές φορές περιέχουν περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη από ένα ντόνατ. Επίσης κάποια έχουν μεγάλο μέγεθος και  περιέχουν πάρα πολύ νάτριο.

Light σως ή dressing για σαλάτες

Οι σως συνήθως είναι γεμάτες συντηρητικά, νάτριο, και υδρογονωμένα έλαια. Ακόμη κι εκείνες που είναι χαρακτηρίζονται ως "light". Είναι τόσο εύκολο να φτιάξετε τη δική σας βινεγκρέτ μουστάρδας στο σπίτι χτυπώντας τη με ελαιόλαδο και ξύδι ή λεμόνι.

Τα τρόφιμα που επισημαίνονται ως Fat-Free

Προσπαθήστε να αποφύγετε την παγίδα της ένδειξης ότι ένα τρόφιμο "χωρίς λιπαρά" είναι η απόλυτα υγιεινή τροφή. Συνήθως  είναι τρόφιμα με αρκετή ζάχαρη, αλάτι και πυκνωτικά για να αντισταθμιστεί η έλλειψη της γεύσης τους. Εκτός αυτού, το  λίπος είναι απαραίτητο στη διατροφή. Η παντελής έλλειψή του   δεν είναι και τόσο υγιής όσο ακούγεται!

Τρόφιμα με σηματοδοτημένη ένδειξη μηδέν τρανς λιπαρά

Να είστε προσεκτικοί στα τρόφιμα που επισημαίνονται με «μηδέν τρανς λιπαρά». Αυτά τα τρόφιμα εξακολουθούν να περιέχουν μέχρι και 0,5 γραμμάρια τρανς λιπαρών ανά μερίδα. Άρα η υπερκατανάλωση τέτοιων τροφών τελικά μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Συνηθίστε να διαβάζετε τις ετικέτες και να αναζητάτε  ενδείξεις για κρυμμένα  τρανς λιπαρά ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά και να γνωρίζετε ότι ακόμη και αν ένα τρόφιμο είναι πραγματικά με μηδέν τρανς λιπαρά, θα μπορούσε ακόμη να είναι υψηλό σε κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι επίσης ανθυγιεινά. Άρα και πάλι, διαβάστε την ετικέτα!

Ποπ κορν

Μπορεί πραγματικά να είναι ένα αξιοπρεπές σνακ. Δηλαδή, αν δεν περιέχει το υπερβολικό αλάτι, τη ζάχαρη και άλλα πρόσθετα που συνήθως βρίσκονται σε μια σακούλα ποπ κορν που μπαίνου απευθείας στο φούρνο μικροκυμάτων! Προσπαθήστε να τα φτιάξετε μόνοι σας και με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ελέγχετε την ποσότητα του αλατιού που θέλετε.

Δημητριακά βρώμης έτοιμα προς κατανάλωση

Τα δημητριακά βρώμης είναι βολικά για ένα γρήγορο κι εύκολο πρωινό. Περιέχουν όμως μεγάλη ποσότητα ζάχαρης αλλά και τεχνητά αρώματα. Αν σας αρέσει η βρώμη ως πρωινό για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, δοκιμάστε να προσθέστε λίγο μέλι και μερικά φρέσκα φρούτα για γεύση. Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Energy bars

Δημητριακά, μούσλι, και μπάρες δημητριακών μπορεί να υπάρχουν και  με πολλά άλλα ονόματα στην αγορά. Αλλά όλες έχουν αρκετή ζάχαρη και τεχνητά συστατικά.

Αναψυκτικά Light

Ακούγεται σαν να πρέπει να είναι πιο υγιείς από ό, τι τα κλασσικά αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα σωστό. Το φωσφορικό οξύ σε σκουροπράσινα αναψυκτικά τύπου κόλα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ασβεστίου από τα οστά σας  αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Η γλυκιά γεύση των αναψυκτικών μπορεί να σας κάνουν να καταναλώσετε άλλα γλυκά τρόφιμα  και έτσι να καταλήγετε να τρώτε περισσότερο σε γενικές γραμμές. Όπως και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά έτσι και τα light συνδέονται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη αλλά  και την καρδιοπάθεια (σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Purdue).

Ξηροί Καρποί και φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα ακούγονται τόσο υγιή  γιατί είναι τα φρούτα, έτσι δεν είναι; Και μπορεί να είναι! Το πρόβλημα είναι ότι μερικά αποξηραμένα φρούτα έχουν επιπλέον ζάχαρη. Και να έχουμε κατά νου ότι το μέγεθος της μερίδας θα πρέπει να είναι μικρότερο απ’ ότι τα φρέσκα φρούτα γιατί έχουν μικρότερο όγκο.

Πολύσπορο ψωμί σιταριού

Ακριβώς επειδή ένα ψωμί φαίνεται υγιές δεν σημαίνει ότι και είναι στην πραγματικότητα. Μπορεί να εκπλαγείτε από τα συστατικά σε μερικές ετικέτες ψωμιού. Ακόμη και πολύσπορα ψωμιά σιταριού μπορεί να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και να είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε. Συχνά περιέχουν υπερ-επεξεργασμένα δημητριακά και όχι δημητριακά ολικής αλέσεως. Ένα ψωμί 100% ολικής αλέσεως είναι η καλύτερη επιλογή. Εάν το πρώτο συστατικό που απαριθμείται είναι ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη ή σίκαλη ή το σιτάρι, είναι ένα καλό σημάδι γιατί το πρώτο συστατικό είναι και αυτό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο προϊόν!