Επιχειρώντας κανείς να μια εμπειρική συγκριτική αξιολόγηση της προσπάθειας για να χάσει βάρος μιας γυναίκα σε σχέση με έναν άντρα, θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να καταλήξει στα εξής συμπεράσματα :
- Οι άνδρες χάνουν πιο εύκολα βάρος τρώγοντας περισσότερο.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι βιολογικά ένας άντρας έχει υψηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας και κατά συνέπεια καίει περισσότερες θερμίδες σε σχέση με μία γυναίκα.
- Οι άνδρες έχουν πιο εμφανή αποτελέσματα χάνοντας βάρος.
Αυτό έχει να κάνει με την κατανομή του λίπους στο σώμα ενός άνδρα σε σχέση με μία γυναίκα. Οι άνδρες έχουν αυτό που λέμε ανδρικού τύπου παχυσαρκία, που χαρακτηρίζεται από εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Αντίθετα οι γυναίκες αποθηκεύουν λίπος περισσότερο στην περιφέρεια, τα γνωστά «ψωμάκια». Δυστυχώς για αυτές, το ενδοκοιλιακό λίπος είναι περισσότερο ενεργό μεταβολικά και άρα είναι το πρώτο που φεύγει.
- Οι γυναίκες αποφασίζουν πολύ πιο εύκολα να χάσουν βάρος.
Μια βασική διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο φύλλα είναι το κίνητρο που θα οδηγήσει στο να ξεκινήσουν μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Μια γυναίκα δεν χρειάζεται να πάει στο γιατρό και να της πει ότι λόγοι υγείας της επιβάλλουν να χάσει κάποια κιλά. Πολλές φορές, η δυσκολία και μόνο στην εφαρμογή κάποιου ρούχου μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να ξεκινήσει δίαιτα. Αντίθετα, στους άνδρες το αισθητικό κίνητρο δεν είναι συνήθως τόσο ισχυρό ώστε να τους οδηγήσει στο να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Εκεί κίνητρο είναι συνήθως κάποιο θέμα υγείας, λίγο τσιμπημένο σάκχαρο, κάποιο πρόβλημα με την καρδιά κ.α.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν κάποιους από τους λόγους που πολλές φορές ένα ζευγάρι μπορεί να «τσακωθεί» μπροστά στο διαιτολόγο. Ο άντρας τρώει παραπάνω, τσιμπάει περισσότερο, θα πιει και τη μπυρίτσα του, ενώ η σύζυγος ή η φίλη βράχος. Και το αποτέλεσμα στη ζυγαριά : Ο άνδρας χάνει πιο εύκολα και πιο γρήγορα βάρος. Αυτό φυσικά δεν πρέπει να κάνει μια γυναίκα να απογοητεύεται, αλλά συνειδητοποιημένα να συνεχίζει την προσπάθειά της, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους.