Βαθμολογία

Γιατί δεν χάνω βάρος; Τι κάνω λάθος;


Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Προσέχω τη διατροφή μου, γυμνάζομαι αλλά η ζυγαριά δεν κουνιέται. Τι δεν πάει καλά; Θα τα παρατήσω και θα τρώω τα πάντα αφού έτσι κι αλλιώς δεν χάνω κιλά. Πριν τα παρατήσετε για δείτε μήπως κάτι κάνετε λάθος. Κενές θερμίδες Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να χάσουν τα ανεπιθύμητα κιλά είναι η κατανάλωση «κενών θερμίδων». Αυτές οι θερμίδες μπορεί και να έχουν μικρή θρεπτική αξία. Ζάχαρη - συσκευασμένα αναψυκτικά , ροφήματα καφέ , ενεργειακά ποτά και το αλκοόλ και τα αλκοολούχα ποτά αυξάνουν την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη χωρίς να προσθέτουν κανένα διατροφικό όφελος.

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες από διαιτητικά ποτά συχνά οδηγούν σε τσιμπολόγημα προσθέτοντας έτσι αρκετές θερμίδες στο διαιτολόγιο. Μπορείτε να τα ανταλλάξετε με νερό όποτε είναι δυνατόν. Καθιστική εργασία Αν κάθεστε για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ σας για την απώλεια βάρους. Όταν καθόμαστε σε ένα γραφείο ή σε έναν καναπέ για πάρα πολλές ώρες της ημέρας δεν ξοδεύουμε πολύ ενέργεια. Μονοτονία Κάνοντας τις ίδιες κινήσεις κάθε μέρα θα σας οδηγήσει τελικά σε ελάχιστα οφέλη μακροπρόθεσμα. Καθώς το σώμα προσαρμόζεται σε μια ρουτίνα, θα πρέπει να δώσουμε νέα πνοή σε αυτή την ρουτίνα για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την προσπάθεια που κάνουμε.

Αυτό σημαίνει ότι με μόνο 30 λεπτά στο διάδρομο ή στατικό ποδήλατο πέντε φορές την εβδομάδα δεν περιμένουμε τη καλύτερη απόδοση. Θα πρέπει να αλλάξετε τη ρουτίνα σας για να εργαστούν διαφορετικοί μύες και να δοκιμάσετε νέες ασκήσεις κάθε λίγες μέρες στο πρόγραμμά σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψετε το σώμα σας από την προσαρμογή στην προβλεψιμότητα της ρουτίνας σας. Παράλειψη γευμάτων Η παράλειψη γευμάτων είναι μία από τις πλέον γνωστές συνήθειες που αποκτούν όσοι θέλουν να χάσουν βάρος. Η επακόλουθη πείνα συχνά οδηγεί σε πάρα πολλά σνακ και τσιμπολογήματα μέσα στην ημέρα.

Η επιλογή να παραλείψετε το πρωινό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια, επειδή το σώμα σας θα είναι ανικανοποίητο από την αρχή της ημέρας και θα σας οδηγήσει σε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού αργότερα. Καταγραφή εάν αρχίσετε να καταγράφετε το τι καταναλώνετε σε καθημερινή βάση μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο ανακριβή είναι τα στοιχεία για τη διατροφή σας. Είναι αρκετά εύκολο να θυμηθείτε τι φάγατε κατά τη διάρκεια των μεγάλων γευμάτων της ημέρας αλλά πολύ συχνά το τσιμπολόγημα όλη την ημέρα έχει ξεχαστεί. Προσπαθήστε να διατηρείτε ένα ημερολόγιο με ότι τρώτε και πίνετε σε καθημερινή βάση. Όχι μόνο θα βελτιώσει την ακρίβεια σας σε σχέση με την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη σας αλλά θα σας αναγκάσει να σκεφτείτε συνειδητά για την απόφασή σας κάθε φορά που θα θέλετε ένα σνακ από συνήθεια και όχι από την πείνα. Αγορά «Υγιών τροφίμων».

Στο σούπερ μάρκετ θα βρείτε χιλιάδες προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη ή χωρίς λιπαρά. Μπορεί να πιστεύετε ότι έτσι εξοικονομείτε θερμίδες αλλά και την πιθανότητα απώλειας βάρους σας με την αγορά τέτοιων ειδών, αλλά έτσι είναι πραγματικά; Σίγουρα αν καταναλώσετε ένα τρόφιμο χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (π.χ παγωτό ή γιαούρτι ή ακόμη και γλυκά) ή χωρίς λιπαρά θα σας εξοικονομήσει θερμίδες αλλά και γραμμάρια λίπους.

Δυστυχώς η απουσία του λίπους σε πολλά από αυτά τα τρόφιμα σας αφήνει λιγότερο ικανοποιημένους και συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση μεγαλύτερων μερίδων. Να θυμάστε ότι μόνο και μόνο επειδή αυτές οι χαμηλών θερμίδων ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά επιλογές φαίνονται πιο υγιής δεν σημαίνει ότι και το σώμα σας θα είναι πιο υγιές σε μακροπρόθεσμη βάση. Ηλικία Ο μεταβολισμός σας δεν είναι το ίδιο στα τριάντα ή σαράντα σας όπως ήταν όταν ήσασταν νεότεροι και θα πρέπει να κάνετε περισσότερη προσπάθεια για να κάψετε τις θερμίδες που θα καίγατε εύκολα ως έφηβος ή ακόμη και στα είκοσι.

Η ηλικία σας μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που δεν βοηθούν ιδιαίτερα στην απώλεια βάρους αλλά μία υγιεινή διατροφή και η άσκηση θα κάνει όλη τη διαφορά στην επίτευξη του σώματος που επιθυμείτε. Η στέρηση ύπνου Η ποιότητα του ύπνου σας παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του σώματός σας. Μια πλήρη νύχτα χωρίς διακοπή του ύπνου επιτρέπει στο σώμα σας να παράγει μια ιδανική ποσότητα της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης η οποία καίει το λίπος ακόμα και σε ξεκούραστη κατάσταση. Δεν πίνετε αρκετό νερό Μένοντας επαρκώς ενυδατωμένο είναι ένα από τα ευκολότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το σώμα σας ενεργοποιημένο και σε άριστη κατάσταση για να κάψετε θερμίδες.