Βαθμολογία

Ενισχύστε τη διάθεσή σας με τις τροφές!!!


Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Εάν είστε ταραγμένοι και οξύθυμοι, ίσως ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στις διατροφικές σας συνήθειες. Η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτεστε κι αισθάνεστε τουλάχιστον δύο διαφορετικούς τρόπους. Ένας είναι ότι επηρεάζονται οι «χημικοί αγγελιοφόροι» του εγκεφάλου σας και δεύτερον το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας. Αυτά είναι τα είδη  των τροφίμων που μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση.

1. Το σωστό πρωινό

Ένα καλό πρωινό είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας καλής διάθεσης όλη την ημέρα. Αυτό το γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες όπως ψωμί σιταριού ή δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σημαντικά, επειδή απορροφώνται αργά κι έτσι κρατάνε  τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας σταθερά. Επιπλέον οι υδατάνθρακες ενισχύουν την παροχή της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την σύνθεση σεροτονίνης.

2. Άφθονο νερό

Μια άλλη κοινή αιτία της ευερεθιστότητας αλλά  και κόπωσης είναι η αφυδάτωση. Κρατήστε ένα μπουκάλι νερό και βεβαιωθείτε ότι πίνετε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τσάι, καφές και αναψυκτικά δεν αποτελούν υποκατάστατο για το νερό. Ωστόσο, οι χυμοί από φρέσκα φρούτα, όπως τα μήλα και τα πορτοκάλια μπορεί να σας βοηθήσουν να μείνετε ενυδατωμένοι.

3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές φυλλικού οξέος. Η έλλειψή του έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη σε ορισμένες μελέτες. Μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι η διατροφή σας δεν έχει  έλλειψη φυλλικού οξέος καταναλώνοντας τακτικά κάποια φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι, μαρούλι. Οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους) και τα όσπρια είναι επίσης μια καλή πηγή φυλλικού οξέος.

4. Ψάρια και καρύδια

Τα οφέλη των ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα είναι ατελείωτα! Ξέρετε ότι είναι καλά για την καρδιά σας και τις αρτηρίες σας. Τώρα οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι επηρεάζουν επίσης τις μεταβολικές οδούς στον εγκέφαλο και μπορεί να καταπολεμήσουν  την κατάθλιψη. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα οφέλη των ωμέγα -3 λιπαρών οξέων, είναι απολύτως λογικό να συμπεριληφθούν ορισμένες πλούσιες πηγές, όπως τα ψάρια και τα καρύδια στη διατροφή σας.

5. Άπαχο κρέας

Άπαχο κρέας, όπως κοτόπουλο, χοιρινό και βοδινό κρέας παρέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυροσίνη. Η τυροσίνη αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, αγγελιοφόροι του εγκεφάλου που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε περισσότερο σε εγρήγορση και πιο συγκεντρωμένοι. Το κρέας παρέχει επίσης βιταμίνη Β12, η οποία καταπολεμά την αϋπνία και την κατάθλιψη.

6. Μαύρη σοκολάτα

Παρέχει δύο χημικές ουσίες, η καφεΐνη και θεοβρωμίνη (επιδρά θετικά στο νευρικό σύστημα  και βελτιώνει τη διάθεση). Όσο περισσότερο κακάο έχει η  σοκολάτα τόσο περισσότερα τα οφέλη.

7. Ψητή πατάτα ή πουρές πατάτας

Ψητή πατάτα ή πουρές πατάτας μπορεί να είναι μια γρήγορη λύση για να φτιάξετε τη  διάθεσή σας γιατί  προκαλεί την απελευθέρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλό σας. Τα τηγανητά πατατάκια δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, λόγω του λίπους που περιέχουν.

8. Θαλασσινά

Θαλασσινά, όπως στρείδια, σαρδέλες, μύδια, καβούρια και τα ψάρια προάγουν τη βελτίωση της διάθεσης λόγω του σεληνίου που περιέχουν. Το σελήνιο έχει αποδειχθεί ότι  έχει αντικαταθλιπτική δράση. Επίσης καλές πηγές σεληνίου είναι οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.