Βαθμολογία

Γεύσεις υγείας: Super food


Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Οι υπερτροφές στα Ελληνικά γνωστά όμως ως super foods είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και γενικά σε θρεπτικά συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι κάνουν καλό στην υγεία μας.

Τα blueberries είναι γνωστά ως «Super food» επειδή είναι πολύ «υγιή». Βοηθούν στην οικοδόμηση ισχυρών κυττάρων τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Επίσης  περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C.

- Μόλις 1 λεμόνι μπορεί να σας δώσει όλη τη  βιταμίνη C που χρειάζεστε και  επίσης να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης.

- Ένα φλιτζάνι μπρόκολο περιέχει μόνο 30 θερμίδες. Το μπρόκολο είναι ένα από τα υγιέστερα τρόφιμα στον πλανήτη επειδή περιέχει υψηλά επίπεδα της βιταμίνης C, η οποία συμβάλει στη δημιουργία ισχυρών οστών κι επίσης φαίνεται να έχει αντικαρκινική δράση.

- Η μαύρη σοκολάτα είναι πολύ πιο υγιεινή από τη σοκολάτα γάλακτος. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσει τη διάθεσή σας αλλά επίσης βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

- Οι πατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη. Περιέχουν υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Α που βοηθούν στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

- Όπως και τα περισσότερα ψάρια ο σολομός περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης η οποία βοηθά στην καύση του λίπους και την οικοδόμηση των μυών.

- Τα καρύδια βοηθούν στη βελτίωση της υγείας των μαλλιών αλλά και στη βελτίωση της διάθεσής. Επίσης περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που επιδρούν θετικά στη μείωση της χοληστερόλης.

- Το αβοκάντο βοηθήσει περιέχει πολλές φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη και επίσης συμβάλουν  στη μείωση εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.