Βαθμολογία

Βιταμίνη C το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό


Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ  είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Αντιπροσωπεύει τον ισχυρότερο αντιοξειδωτικό παράγοντα του οργανισμού, προστατεύοντας όχι μόνο τα λίπη αλλά και τις άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες Ε και Α. Επιταχύνει την απορρόφηση του σιδήρου από το πεπτικό σύστημα, ενώ συμμετέχει στην σύνθεση του κολλαγόνου, επίσης συμμετέχει στον μεταβολισμό της πρωτεΐνης και του λίπους, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος.

Επειδή το σώμα δεν παράγει ή αποθηκεύει βιταμίνη C, είναι σημαντικό να περιλαμβάνεται η βιταμίνη C στη διατροφή σας. Για τους περισσότερους ανθρώπους , ένα μεγάλο πορτοκάλι, 1 φλιτζάνι (περίπου 165 γραμμάρια) φράουλες, 1 κόκκινη πιπεριά ή 1 φλυτζάνι  μπρόκολο παρέχουν αρκετή βιταμίνη C για μία ημέρα. Για τους ενήλικες η συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη αναφοράς για τη βιταμίνη C είναι 65 με 90 mg την ημέρα και το ανώτερο όριο είναι 2000 mg την ημέρα.

Στους αθλητές η έλλειψη της βιταμίνης C έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό αλλά και την ποιότητα της σύνθεσης του κολλαγόνου. Ιδιαίτερα  κατά την αποκατάσταση και αποθεραπεία από αθλητικές κακώσεις (και ανάλογα με την έκταση της κάκωσης) η πρόσληψη θα πρέπει να φτάνει έως και τα 1000 mg ανά ημέρα ώστε να επανασυνδεθεί νέος ιστός.

Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πρόσληψη βιταμίνης C είναι απίθανο να είναι επιβλαβής, οι μεγάλες δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσουν:

Διάρροια
Ναυτία
Εμετό
Καούρα
Κοιλιακό μετεωρισμό και κράμπες
Πονοκέφαλο
Αϋπνία
Πέτρες στα νεφρά


Θυμηθείτε, μια υγιεινή διατροφή με ποικιλία τροφών παρέχει επαρκή ποσότητα βιταμίνης C.