Βαθμολογία

Τι να φάω πριν την προπόνηση


Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Ψωμί με μαρμελάδα
Οι απλοί υδατάνθρακες καίγονται γρήγορα, ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες θέλουν περισσότερο χρόνο για την παροχή ενέργειας. Ένα κουλούρι ολικής αλέσεως με μαρμελάδα ή λίγο μέλι συνδυάζει και τους δύο τύπους υδατανθράκων. Είναι ένας τέλειο γεύμα για να σας τροφοδοτήσει με ενέργεια για  την προπόνησή σας από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ρόφημα πρωτεΐνης με υδατάνθρακες
Κάντε ένα ρόφημα πρωτεΐνης με βάση χυμό ή νερό στη συνέχεια, προσθέστε βρώμη και μια μπανάνα ή άλλο φρούτο για να σας παρέχει τους υδατάνθρακες που χρειάζεστε.

Βρώμη
Είναι μία καλή επιλογή για όσους προπονούνται πρωί και δεν μπορούν να καταναλώσουν 1-2 γεύματα πριν την προπόνηση. Παρέχει μακροχρόνια ενέργεια ενώ η προσθήκη φρούτων θα σας δώσει περισσότερη ενέργεια.

Γιαούρτι
Γιαούρτι με δημητριακά ή φρούτα για γρήγορη ενέργεια.

Ψωμί με τυρί
Φάτε μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με τυρί με χαμηλά λιπαρά. Είναι ελαφρύ για το στομάχι και παρέχει πρωτεΐνες και βραδείας αποδέσμευσης υδατάνθρακες. Ή εναλλακτικά  ψωμί με ασπράδια αυγών.

Καστανό ρύζι με κοτόπουλο
Εάν η προπόνησή σας είναι μετά το γεύμα ή το δείπνο, αποφύγετε τα πλούσια γεύματα και προτιμείστε ένα απλό πιάτο με καστανό ρύζι με κοτόπουλο. Το καστανό ρύζι είναι η καλύτερη πηγή σύνθετων υδατανθράκων από το λευκό ρύζι και θα σας κρατήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η καφεΐνη
Ένα φλιτζάνι του καφέ πριν από την προπόνηση θα σας βοηθήσει να είστε σε εγρήγορση αλλά και θα μειώσει τον πόνο των μυών μετά την προπόνηση.