Βαθμολογία

Ρεβεγιόν χωρίς μπουφέ ή τραπέζι δεν γίνεται...

 

Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Έφτασαν τα Χριστούγεννα και τα ρεβεγιόν έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες. Και ρεβεγιόν χωρίς μπουφέ ή τραπέζι δεν γίνεται. Γαλοπούλες, χοιρινό και κάθε λογής εδέσματα και μεζεδάκια κοσμούν αυτές τις ημέρες το τραπέζι μας. Όσο για τα γλυκά και το αλκοόλ επίσης υπάρχει μεγάλη ποικιλία.

Δύσκολη περίοδος σκέφτονται οι περισσότεροι όσον αφορά το φαγητό. Θα βάλω κιλά με όλα αυτά που θα φάω και άντε να τα χάσεις μετά! Πως θα μπορέσω να διατηρήσω τα κιλά μου; Μου αρέσουν τα γλυκά και φοβάμαι ότι θα φάω πολλά αυτές τις ημέρες. Αγόρασα κι εκείνο το φόρεμα για την Πρωτοχρονιά πως θα το φορέσω; Στις γιορτές πάντα βάζω 2-3 κιλά!

Αν όλα αυτά σας προβληματίζουν σκεφτείτε ότι τα «πλούσια» τραπέζια καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών είναι 2-3. Δηλαδή πιθανά να φάτε περισσότερο απ’ ότι συνήθως δύο με τρεις ημέρες. Τις υπόλοιπες τι θα κάνετε;

Οι άνθρωποι που σε γενικές γραμμές προσέχουν το βάρος τους, αυτές τις ημέρες δεν βάζουν κιλά ή καλύτερα λίπος. Ίσως το ένα κιλό παραπάνω στη ζυγαριά να οφείλεται σε κάποια κατακράτηση υγρών λόγω της υπερκατανάλωσης φαγητού ή αλκοόλ που θα φύγει γρήγορα.

Όσοι έχουν παραπανίσια κιλά η αλήθεια είναι ότι δεν περιμένουν τις γιορτές για να φάνε λίγο παραπάνω! Το κάνουν και τον υπόλοιπο καιρό άρα δεν θα αλλάξουν κάτι.

Όσοι είναι σε πρόγραμμα διατροφής για να χάσουν κιλά σίγουρα ο διαιτολόγος που τους παρακολουθεί θα τους δώσει οδηγίες για τις ημέρες αυτές.
Ας χαρούμε όλοι αυτές τις ημέρες με την παρέα που θα επιλέξουμε το φαγητό, το ποτό ή ότι άλλο μας αρέσει για να περάσουμε καλά.

Το βάρος μας μπορεί να μας προβληματίζει όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Το ζητούμενο είναι να περνάμε όμορφα και να ζούμε φυσιολογικά. Οι υπερβολές ποτέ δεν κάνουν καλό. Και τελικά κι ένα κιλό να βάλουμε δεν χάθηκε κι ο κόσμος! Θα το χάσετε μετά τις γιορτές.

Καλά Χριστούγεννα και 2014 ευχές για το νέο έτος!