Βαθμολογία

Μπορείτε να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με τη διατροφή;


Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Η καλή διατροφή είναι απαραίτητη για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να προσφέρει προστασία από  εποχικές ασθένειες, όπως η γρίπη  καθώς και άλλα προβλήματα υγείας όπως η αρθρίτιδα, οι αλλεργίες, μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων και καρκίνους .

Προστατέψτε τον εαυτό σας ενάντια στη μόλυνση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας προσθέτοντας τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά στο πρόγραμμα διατροφής σας.

Η πρωτεΐνη είναι μέρος του αμυντικού μηχανισμού του σώματος. Τρώτε ποικιλία τροφών σε πρωτεΐνες , όπως θαλασσινά, άπαχο κρέας, πουλερικά, αυγά, φασόλια και μπιζέλια, και ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Η βιταμίνη Α βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και σας προστατεύει από μολύνσεις, διατηρώντας το δέρμα και τους ιστούς του στόματος , το στομάχι , τα έντερα και το αναπνευστικό σύστημα υγιή. θα τη βρείτε σε τροφές όπως γλυκοπατάτες, τα καρότα, το λάχανο, το σπανάκι, κόκκινες πιπεριές, βερίκοκα, τα αυγά καθώς και σε τρόφιμα εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη αυτή όπως το γάλα και τα δημητριακά.

Η βιταμίνη C σας προστατεύει από μόλυνση από διεγείροντας τον σχηματισμό αντισωμάτων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Συμπεριλάβετε φρούτα (εσπεριδοειδή) όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπ φρουτ και μανταρίνια, ή κόκκινη πιπεριά, παπάγια, οι φράουλες, χυμό ντομάτας ή τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη C.

Η βιταμίνη Ε λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φυτικά έλαια (όπως ελαιόλαδο), φουντούκια, και σπανάκι περιέχουν αρκετή ποσότητα αυτής της βιταμίνης.

Ο ψευδάργυρος βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργήσει σωστά και μπορεί να βοηθήσει τις πληγές να επουλωθούν. Ο ψευδάργυρος μπορεί να βρεθεί σε άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, το γάλα, προϊόντα ολικής αλέσεως, τα φασόλια και τα καρύδια.

Άλλα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β6, φυλλικό οξύ, σελήνιο, σίδηρο, καθώς και πρεβιοτικά και προβιοτικά, μπορεί επίσης να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα θετικά.