Βαθμολογία

Ενεργειακά ποτά, τι λένε οι πρόσφατες έρευνες;


Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Οι υγιείς άνθρωποι που έπιναν ενεργειακά ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και ταυρίνη είχαν σημαντικά αυξημένα ποσοστά συστολικής πίεσης μία ώρα αργότερα, σύμφωνα με έρευνα που έχει πραγματοποιήθηκε  για την παρουσίαση σε ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής, στο Σικάγο. Η μελέτη εγείρει ανησυχίες ότι τα ενεργειακά ποτά μπορεί να κάνουν κακό στην καρδιά.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς, αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση έχουν αρνητικές συνέπειες για την καρδιά. Για παράδειγμα, η αδρεναλίνη μπορεί να ανεβάσει τον καρδιακό ρυθμό, αλλά η υπερπροσπάθεια μπορεί να προκαλέσει μια καρδιακή αρρυθμία.

Από το 2007 έως το 2011, ο αριθμός των επισκέψεων στα επείγοντα που σχετίζονται με ενεργειακά ποτά σχεδόν διπλασιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες (από 10.000 σε σχεδόν 21.000). Οι ηλικιακές ομάδες που εμφανίζονται πιο συχνά είναι 18-25 και δεύτερη ομάδα ηλικίες 26-39.

Σε νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για τη μέτρηση της καρδιακής λειτουργίας σε 18 υγιείς συμμετέχοντες, πριν τη κατανάλωση ενεργειακού ποτού αλλά και μία ώρα μετά. Το ενεργειακό ποτό περιείχε 400 χιλιοστόγραμμα ταυρίνη και 32 mg καφεΐνη ανά 100 χιλιοστόλιτρα υγρού. Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που παίζει  βασικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού  και χρησιμοποιείται ευρύτατα  για την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης. Η καφεΐνη είναι το φυσικό διεγερτικό του καφέ.

Μετά την κατανάλωση του ενεργειακού ποτού, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν 6 τοις εκατό αύξηση στο ρυθμό συστολικής πίεσης. Φαίνεται ότι το μείγμα ζάχαρης, καφεΐνης και ταυρίνης σε ένα ενεργειακό ποτό έχει επίδραση στην καρδιά. Σε μια δεύτερη ομάδα χρησιμοποίησαν  ένα ποτό που περιείχε μόνο καφεΐνη, αλλά αυτοί οι ασθενείς δεν είχαν σημαντική αύξηση της συστολικής πίεσης. "Ίσως ο μηχανισμός θα μπορούσε να είναι από την ταυρίνη, ή από το συνδυασμό ταυρίνης και καφεΐνης».

«Έχουμε δείξει ότι ακόμα και μικρές ποσότητες ενεργειακών ποτών μεταβάλλει τη λειτουργία της καρδιάς». Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα άτομα με καρδιακή νόσο."
Ωστόσο  καλό θα ήταν τα παιδιά και τα άτομα που έχουν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό να αποφεύγουν τα ενεργειακά ποτά μέχρι να γίνουν περισσότερες μελέτες.

Επίσης η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ήδη καταναλώνουν πάρα πολύ ενέργεια, η οποία είναι και ο λόγος που υπάρχει το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Έτσι, προσθέτοντας ροφήματα ή ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη δεν έχει πολύ νόημα. Αναρωτηθείτε το εξής: Είναι η έλλειψη ζάχαρης που σας προκαλεί κούραση ή ότι καταναλώνεται μεγάλες ποσότητες ζάχαρης γενικά; Μάλλον το δεύτερο. Αν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε ενέργεια, πιείτε ένα καφέ που περιέχει μόνο καφεΐνη. Έχει μηδενική ζάχαρη (αν δεν προσθέσετε) 146 mg καφεΐνης κι ελάχιστες θερμίδες.