Βαθμολογία

Υπάρχουν τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες


Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Έχετε ακούσει ποτέ τη θεωρία ότι ορισμένα τρόφιμα έχουν αρνητικές θερμίδες; Το ότι υπάρχουν τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες είναι ένας μύθος αλλά ορισμένα τρόφιμα είναι απίστευτα χαμηλά σε θερμίδες και υπερ-θρεπτικά. Αυτό σημαίνει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πέψης από ό, τι συνεισφέρουν.
Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Ρόκα Θερμίδες: 4 ανά φλιτζάνι
Αυτό το πιπεράτο πράσινο λαχανικό είναι εκπληκτικά χαμηλό σε ό, τι δεν θέλετε, ειδικά θερμίδες, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Είναι, ωστόσο, φορτωμένο  με ίνες, βιταμίνες Α, C και Κ, και άλλα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του καλίου.

Σπαράγγια Θερμίδες: 27 ανά φλιτζάνι
Tα σπαράγγια περιέχουν υψηλά επίπεδα ενός αμινοξέος που δρα ως διουρητικό. Βοηθά επίσης να επιταχύνει το μεταβολισμό του αλκοόλ και άλλες τοξίνες (θεραπεία hangover). Επίσης περιέχουν βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, C, Ε, και Κ, Β6, φυλλικό οξύ, σίδηρο, χαλκό  ακόμη και πρωτεΐνη.

Μπρόκολο Θερμίδες: 31 ανά φλιτζάνι
Το μπρόκολο είναι εκπληκτικά χαμηλό σε θερμίδες, αλλά θεωρείται ως ένα  από τα κορυφαία Superfoods για έναν λόγο. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορεί να βελτιώσουν τις πιθανότητές  επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού και να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Η χημική ουσία στο μπρόκολο υπεύθυνη για την προστατευτική επίδραση ονομάζεται σουλφοραφάνη, και δίνει ελαφρώς πικρή γεύση στο μπρόκολο.

Λάχανο Θερμίδες: 22 ανά φλιτζάνι
Τραγανό, γλυκό, και προσιτό! Πώς μπορεί ένα τρόφιμο που είναι τόσο ταπεινό, με τόσο λίγες θερμίδες, είναι τόσο απίστευτα καλό; Το λάχανο περιέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και θεωρείται ότι βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου. Το μοβ λάχανο περιέχει επίσης ανθοκυάνες και άλλες φυσικές χημικές ουσίες που ενισχύουν την κυτταρική επιδιόρθωση και την ανάπτυξη του καρκίνου.

Μαρούλι Θερμίδες: 5 ανά φλιτζάνι
Μπορείτε κυριολεκτικά να φάτε ποσότητες από  κάθε ποικιλία μαρουλιού και ποτέ δεν θα βάλετε βάρος. Είναι μια καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, περιέχει φυλλικό οξύ, και μαγγάνιο το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιλέξτε άλλο σκούρο πράσινο ή μωβ ποικιλίες όπως το πράσινο ή κόκκινο φύλλο για τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, και ανακατέψτε με μια πικάντικη σπιτική βινεγκρέτ.

Μανιτάρια Θερμίδες: 15 ανά φλιτζάνι
Λευκό champignon, Portobello, shiitake και Maitake είναι μόνο μερικές από τις ποικιλίες που θα βρείτε στην αγορά. Περιέχουν  κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β,  φυτικές ίνες, είναι καλές πηγές βιταμίνης D, φώσφορου, καλίου, χαλκού και το σεληνίου.

Κολοκύθι Θερμίδες: 20 ανά φλιτζάνι
Είναι εύκολο να καλλιεργηθεί, ειδικά το καλοκαίρι, περιέχει βιταμίνη Α. τρώγεται  ωμό ή μαγειρεμένο και μπορείτε να το βρείτε όλο το χρόνο. Οι βιταμίνες C και Α, μαζί με το φυλλικό οξύ, που επίσης συναντάται στο κολοκύθι, λειτουργούν σαν ισχυρά αντιοξειδωτικά ενάντια στο οξειδωτικό stress, που είναι ικανό να προκαλέσει ποικίλες μορφές καρκίνου.

Σπανάκι Θερμίδες: 7 ανά φλιτζάνι
Τρυφερό και με πλούσια γεύση. Τα  φυλλώδη πράσινα είναι πλούσια σε σίδηρο, φυλλικό οξύ, και βιταμίνη Κ. Επίσης περιέχει αντιοξειδωτικά βήτα-καροτένιο και βιταμίνη C, καθώς και το φυτοχημικό λουτεΐνη, η οποία προστατεύει τα μάτια από την  εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Μούρα Θερμίδες: 32 ανά 1/2 φλιτζάνι
Μούρα, βατόμουρα, φράουλες, είναι γεμάτα αντιφλεγμονώδη  τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και του καρκίνου. Το 2007, στο Πανεπιστήμιο Cornell επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άγρια ​​βατόμουρα περιέχουν τα πιο δραστικά αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε φρέσκα φρούτα, χάρη στα υψηλά επίπεδα τους ανθοκυανίνες ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Καρότα Θερμίδες: 22 ανά 1/2 φλιτζάνι
Τα καρότα είναι πολύ χαμηλά σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη. Είναι επίσης μια καλή πηγή θειαμίνης, νιασίνης, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος μαγγανίου, φυτικών ινών, βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνη Κ αλλά και καλίου.