Βαθμολογία

Λίγα λόγια για τις βιταμίνες


Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Οι βιταμίνες διακρίνονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: τις υδατοδιαλυτές και τις λιποδιαλυτές. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ελάχιστες ποσότητες βιταμινών την ημέρα, για την διατήρηση της υγείας. Γενικά οι βιταμίνες δεν μπορούν να συντεθούν από τους ζωικούς οργανισμούς ή συντίθενται σε ελάχιστες ποσότητες γι’ αυτό και πρέπει να λαμβάνονται με το φαγητό, αφού θεωρούνται  απαραίτητα συστατικά. Ας γνωρίσουμε όμως τις βιταμίνες λίγο καλύτερα:

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

Βρίσκεται στο συκώτι, στα καρότα, πράσινα λαχανικά, κίτρινα λαχανικά, κίτρινα φρούτα, και στο γάλα. Χαρίζει υγεία στο δέρμα και τα μαλλιά και είναι απαραίτητη για την ορθή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Η έλλειψή της κάνει το δέρμα ξηρό και σκληρό, και παρουσιάζονται προβλήματα στην όραση.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Τη βρίσκουμε στη σαρδέλα, ρέγκα, τον σολομό, και το γάλα. Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, ενισχύει τα οστά και τα δόντια. Σε έλλειψή της εμφανίζεται ραχίτιδα κι έλλειψη ασβεστίου.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

Υπάρχει στο λάδι ελιάς, πράσινα λαχανικά, σιτηρά, αυγά, βούτυρο, θαλασσινά, και ντομάτες. Βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στον σχηματισμό των μυών και άλλων ιστών. Προστατεύει την βιταμίνη Α και τα λιπαρά οξέα από την οξείδωση.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

Βρίσκεται στο λάχανο, μαρούλι, σπανάκι, συκώτι μοσχαριού, σπαράγγια, καφέ, τυρί, και τη βρώμη. Βοηθά στην σύνθεση ουσιών που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος. Όταν λείπει από τον οργανισμό αυξάνεται ο κίνδυνος αιμορραγιών.

C

Τη βρίσκουμε σε πράσινα λαχανικά, εσπεριδοειδή, φρούτα, δημητριακά, συκώτι, ντομάτες και δαμάσκηνα. Ενισχύει, τον σχηματισμό του κολλαγόνου, τα μαλλιά, τα οστά. Σε έλλειψή της  εμφανίζεται νευρικότητα και αϋπνίες.

Β1

Υπάρχει στη μαγιά μπύρας, εσπεριδοειδή, φρούτα, δημητριακά και γάλα. Χρησιμεύει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και στην προστασία του νευρικού συστήματος. Σε έλλειψη εμφανίζεται η νόσος μπέρι - μπέρι

Β2

Θα την βρούμε στο γάλα, αυγά, ψάρια, κρέατα και δημητριακά. Βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών. Όταν λείπει εμφανίζoνται πληγές, γύρω από τη μύτη και τα χείλη, υπερευαισθησία των ματιών στο φως.

Β3 Νιασίνη

Βρίσκεται σε άπαχα κρέατα, ψάρια, συκώτι, αυγά και καρύδια. Βοηθά στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Όταν λείπει έχουμε εμφάνιση πελάγρας, πληγών και ερεθισμών του δέρματος και διανοητική σύγχυση.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β5 Παντοθενικό οξύ

Υπάρχει στον κρόκο αυγού, πράσινα λαχανικά, συκώτι και το ψωμί. Βοηθά στην παραγωγή ορμονών και νευροαισθητήρων. Σε έλλειψη εμφανίζεται κόπωση, κεφαλαλγίες και κράμπες.

Β6 Πυριδοξίνη

Βρίσκεται σε σιτηρά, δημητριακά , ψωμί, σπανάκι και ψάρια. Ενισχύει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, συμβάλλει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν λείπει προκαλούνται αναιμία και πληγές.

Β12

Βρίσκεται στο συκώτι, κρέας, ψάρια, αυγά και το γάλα. Βοηθά στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην λειτουργία του νευρικού συστήματος. Όταν λείπει προκαλείται αναιμία και κόπωση.

Φυλλικό οξύ

Θα τη βρούμε στο συκώτι, νεφρά, πράσινα λαχανικά, αυγά και τυρί. Βοηθά στον σχηματισμό της αίμης και άλλων συστατικών του αίματος. Σε έλλειψη προκαλείται  αναιμία και νευρολογικές διαταραχές.