Βαθμολογία

Συμπληρώματα διατροφής τα χρειαζόμαστε;


Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν την υγεία μας. Η βιομηχανία των συμπληρωμάτων είναι μία επικερδής επιχείρηση με τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Το φολικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει εκ γενετής ανωμαλίες, αλλά τα περισσότερα άλλα συμπληρώματα στερούνται επιστημονικών στοιχείων και υποστήριξης. Τα περισσότερα από τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται είναι από προσωπική επιλογή και όχι επειδή τα συνταγογράφησε ένας  γιατρός. Με μια ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται από μια ποικιλία τροφίμων, κυρίως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να καλυφτούν οι διατροφικές ανάγκες ενός υγιούς οργανισμού. Γιατί, λοιπόν, να συνεχίζουμε να ξοδεύουμε χρήματα για συμπληρώματα και όχι για θρεπτικές τροφές; Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε προσεκτικά τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να αγοράσουν αυτά τα συμπληρώματα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 45% του πληθυσμού λαμβάνει πολυβιταμινούχο σκεύασμα γιατί θεωρεί ότι θα βελτιώσει την υγεία του. Το 33% θεωρεί ότι θα διατηρήσει την υγεία του και το 23% ανέφερε ότι λαμβάνει το συμπλήρωμα κατόπιν οδηγίας γιατρού.
 
Το ασβέστιο και τα ιχθυέλαια είναι δύο συμπληρώματα που είναι πιθανότερο να προτείνονται  από τον γιατρό. Το ασβέστιο συνιστάται για την υγεία των οστών και τη συνολική υγεία, και το ιχθυέλαιο για την υγεία της καρδιάς και να συμπληρώσει τη διατροφή.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι είναι δύσκολο να προσδιορίσουν εάν βιταμίνες και τα άλλα συμπληρώματα βελτιώνουν άμεσα την υγεία, επειδή οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα είχαν υιοθετήσει και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Τα διαιτητικά συμπληρώματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Υιοθετώντας  μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει επαρκή φρούτα και τα λαχανικά είναι ο καλύτερος τρόπος για την προάσπιση της υγείας μας!

Συμπεριλάβετε μια μεγάλη ποικιλία από φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας. Δεν υπάρχει μαγικό χάπι για να μας προστατέψει από την εξέλιξη της νόσου και πολλές αιτίες θανάτου. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να μας κρατήσει υγιείς και ισχυρούς! Συνδυάζοντας την καθημερινή άσκηση με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε κορεσμένα λίπη είναι το καλύτερο «φάρμακο» για την υγεία και την ευεξία μας.