Βαθμολογία

7 διατροφικοί μύθοι καταρρίπτονται…

Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Το ψωμί παχαίνει

Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το ψωμί μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια λίπους. Τα προϊόντα ολικής άλεσης μας βοηθούν στον κορεσμό αλλά και τα υψηλά επίπεδα σε φυτικές ίνες ρυθμίζουν την πέψη.

Τα αυγά αυξάνουν την χοληστερόλη

Τα αυγά περιέχουν ένα μεγάλο ποσό της χοληστερόλης, αλλά αυτό δεν θα αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση αυγών με μέτρο (2-4 αυγά την εβδομάδα) μπορεί να μειώσει πραγματικά τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Τα σνακ παχαίνουν

Είναι αλήθεια ότι η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων θα οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, η λογική κατανάλωση σνακ πιο συχνά μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος, γιατί  το σώμα σας θα βρίσκεται πολύ συχνά σε κατάσταση πέψης.

Ο καφές κάνει κακό στην υγεία

Είναι αλήθεια ότι η μεγάλη κατανάλωση καφέ μπορεί να διαταράξει το πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, η κατανάλωση 1-3 φλιτζάνια την ημέρα ενισχύσει πραγματικά το μεταβολισμό, καθώς και τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Καλό είναι ο καφές να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερα γλυκαντικά. 

Τα γλυκά παχαίνουν

Η προσθήκη μπισκότων στα παγωτά προφανώς θα σας αναγκάσει να κερδίσετε σωματικό λίπος. Αν απέχετε εντελώς, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και κόπωση. Αντ ΄ αυτού, προγραμματίστε το πότε θα φάτε γλυκό και καταναλώστε μια λογική μερίδα, όπως δύο μπάλες παγωτό βανίλια ή μερικά κομμάτια μαύρης σοκολάτας.

Το κόκκινο κρέας προκαλεί καρδιακά επεισόδια

Τα κορεσμένα λίπη μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή νόσο, αλλά μπορείτε ακόμα να απολαύσετε το κόκκινο κρέας και να είστε υγιείς. Επιλέξτε άπαχα κομμάτια ή αφαιρέστε το ορατό λίπος και θα είστε σε θέση να καταναλώνετε κόκκινο κρέας  μία φορά την εβδομάδα χωρίς τύψεις.

Το λίπος των τροφών παχαίνει

Έχουμε μάθει να τρώμε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα για να χάσουμε βάρος. Ωστόσο, υγιεινά λίπη, όπως τα αμύγδαλα, αβοκάντο, και το μοσχάρι μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος, κρατώντας μας χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης και παρέχοντας μας ένα ευρύ φάσμα των θρεπτικών ουσιών.