Βαθμολογία

Φυτικές ίνες εσείς ξέρετε τι είναι;


Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε όλα τα ωμά φυτικά τρόφιμα και σε όσα φαγητά φτιάχνονται από αυτά. Δηλαδή, τις συναντάμε στα λαχανικά και τα φρούτα (και πολύ περισσότερο στις φλούδες τους), στα δημητριακά ολικής άλεσης (στα καφέ τρόφιμα) όπως το ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, ζυμαρικά, στο άγριο ρύζι και στα πολύσπορα προϊόντα. Αλλά και στις σαλάτες, στις φρουτοσαλάτες, στους αλεσμένους χυμούς και στα προϊόντα που φτιάχνονται από αλεύρι ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες δεν ανήκουν στα «θρεπτικά συστατικά», αποτελούν όμως σημαντικό συστατικό της διατροφής μας επειδή διέρχονται από τον οργανισμό μας χωρίς να απορροφώνται.

Γιατί όμως τις χρειαζόμαστε;

Οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο του αίματος, να ρίξουν τα επίπεδα της χοληστερίνης,  να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και τη διατήρηση της σιλουέτας μας, να αποτρέψουν την εμφάνιση αιμορροΐδων, ενώ δρουν και ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τις βρίσκουμε στα φρούτα (ακτινίδια, αχλάδια, μήλα, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, πορτοκάλια, δαμάσκηνα), στα λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, αγκινάρες, κρεμμύδια, καλαμπόκι, ντομάτες, αρακάς, φασολάκια, μπρόκολο), στα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια), καθώς και σε όλα τα προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως (δημητριακά που περιέχουν πίτουρο, ψωμιά ολικής αλέσεως και πολύσπορα).

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι περίπου 20-35 gr την ημέρα.

Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι καταναλώνουμε την ποσότητα αυτή;

- Αντικαθιστώντας το άσπρο ψωμί και τα ζυμαρικά με ολικής αλέσεως ή σικάλεως. Επίσης αντικαθιστώντας το λευκό ρύζι με καστανό.
- Συμπεριλαμβάνοντας στη δίαιτά μας ποικιλία τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες (λαχανικά, όσπρια και φρούτα) καθημερινά.
- Τρώγοντας καθημερινά στο πρωινό μας δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμη.

Τρόφιμο (100 γρ.)

Φυτικές ίνες

Nιφάδες από σιτάρι (All Bran)

15 γρ.

Βρώμη

6,6 γρ.

Δαμάσκηνα αποξηραμένα

6,1 γρ.

Ψωμί ολικής άλεσης

5,8 γρ.

Αρακάς

5,6 γρ.

Φασόλια ξερά

5 γρ.

Σύκα αποξηραμένα

5 γρ.

Φράουλες

3,8 γρ.

Καρότα

3,7 γρ.

Ακτινίδια

3,4 γρ.

Λάχανο

3,3 γρ.

Mακαρόνια ολικής άλεσης

3 γρ.

Σύκα φρέσκα και Μήλα

2,6 γρ.

Aχλάδια

2,4 γρ.

Πορτοκάλια

2,4 γρ.

Κρεμμύδια

2,1 γρ.

Pύζι μαύρο

1,7 γρ.

Ψωμί άσπρο

1,6 γρ.

Μαρούλι

1,53 γρ.

Δαμάσκηνα φρέσκα

1,5 γρ.

Nτομάτες

1,1 γρ.

Πατάτες

1 γρ.

Pύζι άσπρο

0,5 γρ.