Βαθμολογία

Νερό, το πολυτιμότερο αγαθό


Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

Το νερό και το οξυγόνο είναι τα κυριότερα συστατικά για τη ζωή. Το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωση, τη σωστή λειτουργία του οργανισμού αλλά ταυτόχρονα αποτελεί  και αναντικατάστατη θρεπτική ουσία. Κατά τη γέννηση του ανθρώπου το 75% του σώματός του αποτελείται από νερό ενώ στην ενήλική ζωή φτάνει έως το 65%.

  • Το νερό αποτελεί μέσο μεταφοράς ουσιών ενώ συμμετέχει σε πλήθος χημικών αντιδράσεων.
  • Η διάχυση των αερίων γίνεται πάντοτε διαμέσου επιφανειών που εφυγραίνονται με νερό
  • Θρεπτικά συστατικά και αέρια μεταφέρονται διαλυμένα στο νερό, ενώ τα προϊόντα του μεταβολισμού αποβάλλονται από το σώμα με τη βοήθεια του νερού είτε στα ούρα είτε στα κόπρανα.
  • Το νερό διαθέτει μεγάλη θερμορυθμιστική ικανότητα, επειδή μπορεί να απορροφήσει σημαντική ποσότητα θερμότητας μεταβάλλοντας ελάχιστα τη θερμοκρασία του.
  • Το νερό ανήκει στα υγρά που λιπαίνουν τις αρθρώσεις, αποτρέποντας την τριβή οστών μεταξύ τους.
  • Επειδή είναι ασυμπίεστο, το νερό περιέχει δομή και σχήμα στο σώμα μέσω της πλήρωσης που προσφέρει στους ιστούς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν νερό όταν διψούν. Βέβαια η αίσθηση της δίψας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του οργανισμού. Για σωστή ενυδάτωση η κατανάλωση νερού και υγρών θα πρέπει να είναι συνεχής. Οι ημερήσιες ανάγκες μας κυμαίνονται σε 2 – 2.5 λίτρα ημερησίως. Το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της εφίδρωσης οι ανάγκες αυξάνονται.

Πως θα μπορούσαμε να εντάξουμε το νερό στη ζωή και τη διατροφή μας;

  1. Προσθέτοντας 1 ποτήρι νερό επιπλέον καθημερινά ώστε να φτάσουμε στον ικανοποιητικό αριθμό των 8 ποτηριών (για τις ανάγκες του φθινοπώρου).
  2. Προσθέτουμε φέτες λεμονιού ή πορτοκαλιού στο νερό μας για να αλλάξουμε τη γεύση αλλά και το άρωμά του και να γίνει πιο ευχάριστο.
  3. Η κατανάλωση καυτερών τροφίμων συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης  νερού.  (σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση καυτερών πιπεριών συμβάλει στην αύξηση του μεταβολισμού μας).
  4. Υπενθυμίσεις στο κινητό τηλέφωνο ανά 3-4 ώρες θα μας βοηθήσουν να μην το ξεχνάμε.
  5. Ένα μπουκάλι νερό πάνω στο γραφείο μας θα μας υπενθυμίζει την ύπαρξή του και κάποια στιγμή θα το καταναλώσουμε.
  6. Τα φρούτα, τα λαχανικά, όπως και τα ροφήματα και οι χυμοί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό οπότε τα εντάσσουμε στη διατροφή μας καθημερινά.
  7. Πίνοντας ένα ποτήρι νερό με κάθε μας γεύμα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2010 θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος.
  8. Ένα ποτήρι νερό μετά την κατανάλωση αλκοόλ πριν κοιμηθούμε θα μας ενυδατώσει αλλά και θα μας βοηθήσει στον πρωινό πονοκέφαλο.

Όλα τα θέματα της συγκεκριμένης στήλης θα μπορείτε να τα βρίσκετε στην κατηγορία (ΕΝΟΤΗΤΕΣ – Στέλλα Μορφογιάννη).