Βαθμολογία

Τακιανός: «Θέλω να μείνω στη Λάρισα»

«Θέλω να μείνω στη Λάρισα γιατί το δίκαιο είναι να υπάρξει μια συνέχεια σε αυτό που κάναμε επειδή το θεωρώ δίκαιο και ηθικό». Αυτά δήλωσε μιλώντας χθες στην «Ελευθερία» ο προπονητής της χρονιάς στο ελληνικό μπάσκετ, προπονητής της ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΕ, Φώτης Τακιανός, που πήρε μια ομάδα από την τελευταία θέση και την οδήγησε μόλις μία νίκη μακριά από τον τελικό του Πρωταθλήματος της Α1 εθνικής κατηγορίας μπάσκετ.
Περίμενες ερχόμενος στη Λάρισα να αναδειχθείς προπονητής της χρονιάς;
«Όταν ήρθα, η ομάδα είχε μία νίκη, ήταν στην τελευταία θέση και στόχο είχαμε να σωθούμε. Να μπορέσουμε να παραμείνουμε στην κατηγορία. Τελικά καταφέραμε και τερματίσαμε στην τετράδα. Σαφώς και δεν το περίμενα ερχόμενος από τον Κόσοβο, πήρα μια ομάδα μόνο για να αγωνισθεί και με λίγες πιθανότητες. Αυτή ήταν η αλήθεια».
*Παρότι έχεις προτάσεις, θέλεις την παραμονή σου στη Λάρισα…
«Ναι, και επαναλαμβάνω ότι θέλω να παραμείνω στη Λάρισα και να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα. Κάναμε μια ανταγωνιστική ομάδα, γέμισε το κλειστό της Νεάπολης, ήρθε η Εθνική μπάσκετ και έφερε μεγαλύτερη αύρα για το άθλημα, το γήπεδο βελτιώθηκε… Νομιζω ότι θα είναι κρίμα να μην συνεχίσουμε...».
*Πιστεύεις ότι θα κατέβει η ομάδα στην Α1 εθνική κατηγορία;
«Το ένστικτό μου όπως έχω γνωρίσει τους ανθρώπους ομάδας της πόλης της Λάρισας είναι ότι στο τέλος θα τα καταφέρουν να παίξει η ομάδα στη μεγάλη κατηγορία. Είτε με τη βοήθεια επιχειρηματιών είτε με τη βοήθεια των φορέων, στο τέλος θα εκτιμήσουν ότι πρέπει να βοηθήσουν την ομάδα και θα το πράξουν».
*Ο Μούντι αντί για Ελλάδα πήγε Γαλλία και συγκεκριμένα στη Ρουάν… Επιλογή έκπληξη…
«Με βάση την απόδοσή του και αυτά που έδειξε τη φετινή σεζόν στον αγωνιστικό χώρο, κατά την προσωπική μου εκτίμηση δικαιούτο να παίξει σε καλύτερη ομάδα υψηλότερης Λίγκας. Ίσως να βιάστηκε στην επιλογή του».
*Η άλλη αγωνιστική αποκάλυψη της φετινής σεζόν ήταν ο Κρουμπάλι, τι πιστεύεις ότι θα κάνει;
«Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τον Κρουμπάλι αφού έκανε μια εξαιρετική χρονιά, την καλύτερη στην καριέρα του, όπως φάνηκε από τα ρεκόρ που έκανε στα ριμπάουντ και στον αριθμό νταπλ-νταμπλ. Μπορεί η πραγματική του ηλικία του να είναι 34 χρονών, αλλά η βιολογική του είναι σαφώς μικρότερη, καθώς βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Μετά τη φετινή χρονιά μπορεί να πάρει μεταγραφή σε μια ομάδα ευρωπαϊκού υψηλότερου επιπέδου».
* * *
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής, ο 53χρονος Φώτης Τακιανός αγωνίσθηκε ως παίκτης σε Α.Σ. Μακεδονικό, Π.Α.Ο.Κ. και Άρη Θεσσαλονίκης στη θέση του πόιντ γκαρντ. Μετά την ολοκλήρωση της αθλητικής του καριέρας, ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως συνεργάτης προπονητών στις ομάδα του Ηρακλή, Α.Ε.Κ. και του Π.Α.Ο.Κ..
Το 2004 συμμετέχει στο προπονητικό καμπ που πραγματοποιείται μεταξύ των κολλεγιακών ομάδων του Μέμφις και του Κεντάκι, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες.
Από το 2007 αναλαμβάνει θέση πρώτου προπονητή σε ομάδες των Α1 και Α2 κατηγοριών της Ελλάδας (Ρέθυμνο, Δόξα Λευκάδας, Δράμα, Τρίκαλα), καθώς και σε ομάδες πρώτων κατηγοριών στο εξωτερικό, στην Κύπρο (Απόλλωνας Λεμεσσού), στο Κόσοβο (Μπασκίμι, Ραχοβίτσι) και το Κατάρ (Σπορτς Κλαμπ Ντόχα).
Στα σημαντικά της προπονητικής του καριέρας, υπό την καθοδήγησή του η Δόξα Λευκάδας τη σεζόν 2016-2017 προωθείται στην Α1 για πρώτη φορά, με τη διεκδίκηση της θέσης μέσω της διαδικασίας wild card.
Στις 18 Νοεμβρίου του 2021, ο Φώτης Τακιανός επιστρέφει στην ελληνική Λίγκα με την ομάδα της Κ.Α.Ε. Λάρισας, αντικαθιστώντας τον Νίκο Παπανικολόπουλο.
Ήταν μέλος της ομάδας του Π.Α.Ο.Κ. όταν κατέκτησαν το 1994 το Κύπελλο Κόρατς στην Τεργέστη, επικρατώντας επί της Στεφανέλ σε διπλό τελικό υπό την τεχνική ηγεσία του Σούλη Μαρκόπουλου.

Του Σωτ. Κέλλα
Πηγή: Ελευθερία