Οι γνωστοί σε όλους μας Monsters, αποτελούν τον πιο παλιό και δυναμικό Σύνδεσμο Φιλάθλων της ΑΕΛ, ενώ η φετινή χρονιά έχει ξεχωριστή σημασία για αυτούς, καθώς συμπληρώνουν 30 χρόνια ζωής. Οι Monsters, που ξεκίνησαν ξαφνικά και αυθόρμητα, από μια παρέα νεαρών οπαδών της ΑΕΛ, έκαναν για πρώτη φορά αισθητή την παρουσία τους στις 31 Μαρτίου του 1982, σε έναν αγώνα της ΑΕΛ, στο Αλκαζάρ κόντρα στον Διαγόρα και από τότε δεν έχουν λείψει ούτε στιγμή από το πλάι της. Επομένως, τους δίνεται αυτόματα το δικαίωμα να έχουν άποψη για την ομάδα και να παρεμβαίνουν, θέλοντας πάνω απ’ όλα να δουν την ΑΕΛ και πάλι δυνατή. Το athleticlarissa βρέθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου, που βρίσκονται στην οδό Περραιβού 8 και μίλησε με τον πρόεδρο των Monsters κύριο Γιώργο Γεωργίου, σχετικά με τα θέματα που αφορούν την ΑΕΛ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και την στάση του Συνδέσμου γενικότερα.
Ο πρόεδρος των Monsters μίλησε για όλους και για όλα, λέγοντας τα πράματα όπως είναι και χωρίς υπερβολές, πρότεινε λύσεις σε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ομάδα, ενώ κατήγγειλε και τις διάφορες μεθοδεύσεις της πολιτείας, στο θέμα της «αποκατάστασης» του Ολυμπιακού Βόλου, της Καβάλας και του Ηρακλή. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο νέο γήπεδο της ΑΕΛ και τις συνθήκες που θα έπρεπε να υπάρχουν για να χτιστεί, αλλά και στο αγωνιστικό πρόσωπο που περιμένει από την ομάδα φέτος. Αναλυτικά η συνέντευξη:
Η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη για την ΑΕΛ σε πολλά επίπεδα. Ας ξεκινήσουμε με το διοικητικό κομμάτι. Ποια η στάση των Monsters απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην διοίκηση της ομάδας;
«Αρχικά, είναι δεδομένο πως η παντελής αδιαφορία από πλευράς διοίκησης για την ομάδα, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Δεν εκφράζει την ΑΕΛ και την ιστορία της, να υπάρχουν απλήρωτοι υπάλληλοι στα γραφεία, πόσο μάλλον όταν οι ποδοσφαιριστές είναι κι αυτοί απλήρωτοι. Αυτός είναι και ο λόγος, που συχνά σε παιχνίδια υπάρχουν αποδοκιμασίες, μαζικές και συντονισμένες από το πέταλο της Θύρας 1, τόσο με συνθήματα όσο και με πανό. Εμείς, θεωρούμε αποκλειστικό υπεύθυνο αυτής της κατάστασης τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Κώστα Πηλαδάκη, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς η σημερινή κατάσταση δημιουργήθηκε σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Από εκεί και πέρα, η ομάδα πρέπει να παίξει ποδόσφαιρο. Είναι διαφορετικό κομμάτι το διοικητικό από το αγωνιστικό και όταν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ βρίσκονται στο γήπεδο πρέπει να έχουν την στήριξη όλων μας, αν έχουμε στόχο ένα καλύτερο αύριο για την ομάδα».
Τι εικόνα πιστεύετε πως θα παρουσιάσει η ΑΕΛ στο νέο πρωτάθλημα της Football League; Ποιες ομάδες πιστεύετε πως θα μας δυσκολέψουν;
«Με βάση τις αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό, περιμένουμε να δούμε μια ΑΕΛ πιο μαχητική, πιο κινητική και με περισσότερο πάθος μέσα στο γήπεδο σε σχέση με πέρυσι. Αν σε αυτό προστεθεί και η ποιότητα κάποιων έμπειρων ποδοσφαιριστών που διαθέτει η ομάδα ευελπιστούμε, πως με ένα καλό ξεκίνημα θα κατορθώσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι φυσικά η άνοδος. Από εκεί και πέρα, η κατάσταση με τις υπόλοιπες ομάδες στην κατηγορία είναι αρκετά μπερδεμένη και θα εξαρτηθούν πολλά από τις οικονομικές δυνατότητές τους και το πόσο έχουν δουλέψει».
Έφυγαν πολλοί ποδοσφαιριστές και ήρθαν κάποιοι άλλοι, νεώτεροι σε ηλικία. Πως το εκτιμάτε αυτό σε σχέση με πέρυσι, που το budget ήταν τεράστιο για την κατηγορία στην οποία αγωνιζόταν η ομάδα;
«Γενικά το επίπεδο είναι πεσμένο σε όλες τις κατηγορίες, αυτό όμως που προέχει σε μια ομάδα είναι να υπάρχει οικονομική συνέπεια απέναντι στο υπάρχον υλικό, χωρίς όμως να υπάρχουν ακρότητες στα οικονομικά και στις αμοιβές των ποδοσφαιριστών. Μια καλή ισορροπία ανάμεσα στις απολαβές των παικτών και μια διάρκεια μπορούν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Η οικονομική κατάσταση των περισσότερων ομάδων σε Α’ και Β’ Εθνική είναι τραγική, όπως και στην ΑΕΛ με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες ανισότητες όσον αφορά το ρόστερ. Ποια λύση προτείνετε;
Την λύση για αυτό το ζήτημα την έχουμε προτείνει αμέτρητες φορές, ακόμα και στις εποχές που υπήρχαν χρήματα για μεταγραφές, χωρίς να εισακουστούμε όμως από κανέναν. Η λύση λοιπόν που προτείνουμε χωρίζεται σε δύο παραμέτρους, πρώτον να υπάρχει σοβαρή ενασχόληση με τις ακαδημίες της ομάδας, με πραγματικούς προπονητές, που να κατέχουν το αντικείμενο και να είναι ισάξιοι με τους προπονητές της πρώτης ομάδας και δεύτερον, να συγκροτηθεί ένα οργανωμένο τμήμα scouting, που θα ψάχνει σε φθηνές ποδοσφαιρικές αγορές, για νεαρούς ποδοσφαιριστές με ταλέντο και φιλοδοξίες. Τίποτα από αυτά που έχουμε προτείνει δεν εισακούστηκε, δεν υπήρξε καμιά απολύτως ανταπόκριση.
Σχετικά με την «αποκατάσταση»του Ολυμπιακού Βόλου, της Καβάλας και του Ηρακλή τι έχετε να πείτε ; Πιστεύετε πως ο σχεδιασμός υπήρχε από πριν και απλά το έκαναν τελευταία στιγμή για να μην αφήσουν περιθώρια αντίδρασης;
«Ο Ιωαννίδης, με δική του πρωτοβουλία έσπρωξε την υπόθεση. Είχε δηλώσει απροκάλυπτα σε μέλη του Συνδέσμου, σε μια τυχαία συνάντηση στην Σαμαρίνα, ότι η απόφαση έχει παρθεί και πως αυτήν η ιστορία ήταν τελειωμένη απ την αρχή. Εμείς με συγκεκριμένο κείμενο που δημοσιεύσαμε, υποδείξαμε ακριβώς τις παρανομίες που έγιναν σύμφωνα με τον ΚΑΠ, αλλά απ’ ότι φαίνεται οι πολιτικοί της Λάρισας δεν ενδιαφέρονται καν να υποβάλλουν μια ερώτηση στην Βουλή, για την ξεκάθαρη παρανομία που έγινε».
Πιστεύετε πως άξιζε τον κόπο η κατασκευή του νέου γηπέδου και κατά συνέπεια η δημιουργία τόσων προβλημάτων για την ΑΕΛ; Υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο με το Αλκαζάρ;
«Το γήπεδο, σαν κατασκευή, με τις προδιαγραφές και την λειτουργικότητά του, είναι όπλο για την ομάδα. Το θέμα είναι, ότι για να μπεις σε νέο γήπεδο πρέπει να έχεις έτοιμη την ομάδα γιατί όταν μπαίνεις με προβληματικό τρόπο, όπως εμείς, ένα τόσο μεγαλόπνοο σχέδιο σαν κι αυτό, με οικονομικές παραμέτρους ανάμεσα στην ΑΕΛ και στην Γήπεδο Λάρισας Α.Ε. μπορεί να γυρίσει ανάποδα για την ομάδα, όπως και έγινε. Αν ήμασταν έτοιμοι να υποστηρίξουμε το γήπεδο σαν ομάδα, τότε κι αυτό θα μας είχε απογειώσει, ενώ το αντίθετο το ζήσαμε όλοι. Ο προγραμματισμός ήταν λάθος από την προηγούμενη χρονιά. Όσον αφορά για το Αλκαζάρ, θα το αγαπάμε μια ζωή, αλλά δυστυχώς οι προδιαγραφές και οι κανονισμοί που ισχύουν πανευρωπαϊκά δύσκολα θα το αφήναν να φιλοξενήσει ευρωπαϊκό ματς της ομάδας».
Επειδή έχετε προλάβει κάποια πράματα από παλιότερες εποχές, τι έχει αλλάξει κατά την γνώμη σας τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στην οπαδική κουλτούρα και νοοτροπία; Είναι προς το καλύτερο αυτήν η αλλαγή ή όχι;
«Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, έγινε πιο απαιτητικό απέναντι στους ποδοσφαιριστές. Κάποιες φορές η κατάσταση φτάνει στα άκρα, κυρίως σε θέματα ντόπινγκ. Υπάρχει ανελέητος ανταγωνισμός, καθώς το ποδόσφαιρο πλέον έχει γίνει καθαρά επιχείρηση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται όλοι οι τρόποι ώστε να συμμετέχουν οι παίκτες στα παιχνίδια. Όσον αφορά τώρα τον οπαδισμό, έχω να πω πως στην Ελλάδα έχει καταφέρει να μπερδέψει δύο διαφορετικά πράματα. Ένα είναι η οπαδική κουλτούρα, που μεταφέρθηκε εδώ από χώρες με οπαδική παράδοση και το άλλο είναι η συμμορίτικη συμπεριφορά. Εμείς προσπαθούμε να διαχωρίσουμε την θέση μας και να τραβήξουμε δική μας πορεία σαν Σύνδεσμος, με δικές μας θέσεις, όσο πιο ξεκάθαρα μπορούμε».
Τι χρειάζεται για να γραφτεί κάποιος στους Monsters;
«Για να γίνει κάποιος μέλος, χρειάζεται η ταυτότητα με τα στοιχεία του, να αποδεχθεί τις θέσεις και την στάση του Συνδέσμου και αφού ενημερωθεί για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, απαιτείται μια ετήσια συνδρομή, που για τους ανήλικους είναι 20 ευρώ και για τους ενήλικες είναι 30 ευρώ».
Έχετε να συμπληρώσετε κάτι για το τέλος;
«Επειδή κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλές ασάφειες και αναλήθειες για τους Monsters, όποιος πραγματικά έχει απορίες και ερωτήσεις γύρω από οτιδήποτε, έχει αμέτρητους τρόπους να επικοινωνήσει μαζί μας και να λυθούν όλες οι απορίες του, με υπευθυνότητα και συνέπεια».
Συνέντευξη στον Γιώργο Μητσιούλη