Βαθμολογία

Σκουρτόπουλος: «Ο κόσμος στην Λάρισα έχει αθλητική παιδεία»

«Μάγκες, αυτή ήταν μια ωραία περιπέτεια που ζήσαμε, σας ευχαριστώ για όλα και εις το επανιδείν». Κάπως έτσι ήταν η ομιλία του Θανάση Σκουρτόπουλου, τεχνικού του ΓΛ Φάρου πριν απο 10 μέρες, παραμονές του αγώνα με την Κύμη όπου η ομάδα της Λάρισας δεν θα κατέβαινε να αγωνιστεί !

Δέκα μέρες μετά, ο έμπειρος (και ομοσπονδιακός) τεχνικός και οι παίκτες του έχουν άλλη διάθεση όπως εξομολογείται στο “Basketa.gr” και όχι μόνο απο τη μεγάλη νίκη στα γειτονικά Τρίκαλα που επιτρέπει στον Γυμναστικό να πατάει γερά και με τα δύο πόδια του στη Stoiximan Basket League.

«Είχαμε πακετάρει τα πράγματά μας και απλά βρεθήκαμε για μια τελευταία προπόνηση εκείνη την Παρασκευή πριν από 10 μέρες. Ουσιαστικά για να αποχαιρετηθούμε και έβλεπες μια στενοχώρια στα πρόσωπα όλων, γιατί αυτή η ομάδα έχει δείξει ότι είναι καλή και το τι μπορεί να κάνει όταν όλα λειτουργούν σε μια ας το πούμε κανονικότητα. Αυτή ήταν η πικρία μας μπροστά στο ενδεχόμενο διάλυσης αυτής της ομάδας που είχαμε φτιάξει. Ας μην κοροϊδευόμαστε, με την Κύμη δεν θα κατεβαίναμε να αγωνιστούμε» λέει ο Θανάσης Σκουρτόπουλος που ευτυχώς είχε αφήσει ανοιχτό το κινητό του σε εκείνη την σημαδιακή προπόνηση, που έμελλε να μην είναι τελικά η τελευταία !

«Στο τηλέφωνο ήταν ο νέος επενδυτής ο κ.Μπούμπουρας και μας ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα. Μάλιστα ανέβηκε ο γιός του στη Λάρισα, μας έκανε το τραπέζι και μας ανακοίνωσε τα σχέδια της οικογένειας. Αυτό που του είπα εκείνο το βράδυ πριν καν οι άνθρωποι μας δώσουν κάποια χρήματα έναντι, ήταν ότι μέτρησε πολύ η κίνηση αυτή του να έρθει να μας δει και να πάμε για ένα φαγητό και να μιλήσουμε.

Καταλαβαίνετε πως άλλαξε άρδην το κλίμα στην ομάδα. Δεν προλαβαίναμε βέβαια να κοντράρουμε την Κύμη αφού ήμασταν για τρεις εβδομάδες σε πλήρη διάλυση, αλλά δουλεύοντας όλη την εβδομάδα και πάλι ανθρώπινα είδατε τα αποτελέσματα, με την εμφάνισή μας στα Τρίκαλα» συνεχίζει ο τεχνικός της Λάρισας, που εξηγεί και το πόσο δύσκολο ήταν ως τώρα αυτό το εγχείρημα.

«Είχαμε πληρωθεί μόλις τον Σεπτέμβριο και τα παιδιά είχαν κάθε λόγο να παραπονούνται όντας πέντε μήνες απλήρωτοι. Ξέρετε για μένα, πέρα και από το δικό μου οικονομικό θέμα, εξίσου δύσκολο και ίσως και περισσότερο ήταν το να του κοιτώ στα μάτια και να μην γίνονται αυτά που είχαμε συμφωνήσει.
Αυτό εμένα με «σκοτώνει» και ξέρετε έτσι μεγάλωσα, οι οικογενειακές καταβολές μου είναι έτσι το να πράττω αυτά που λέω και να κοιτάω τον άλλο στα μάτια με καθαρό βλέμμα. Έτσι έμεινα στην Πάτρα πέρυσι μέχρι το τέλος και ας μην τα καταφέραμε να σωθούμε, γιατί το είχαμε πει και έφυγα τελευταίος και όχι όταν η ομάδα δεν είχε πλέον ελπίδα» θυμίζει ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, που με τους Έλληνες ήταν σαφώς πιο εύκολο να συνεννοηθεί που γνωρίζουν και καλύτερη την κρίση της χώρας. «Ναι είναι αλήθεια, καθώς στους Αμερικάνους τι θα πεις; Ναι υπομονή αλλά μέχρι πότε.

Πάντως ανεξάρτητα με το δικό μας θέμα, θα θυμίσω την γνώμη μου περί στελέχωσης πλέον των ομάδων με ελληνικό κορμό και περιορισμό των ξένων. Και δεν το φέρνω ως οικονομική λύση μόνο διότι πλέον το 50% των Αμερικάνων που έρχονται πλέον είναι πολύ φθηνοί. Δείτε μια κορυφαία ομάδα της Ευρώπης ο Ολυμπιακός τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια με τον ελληνικό κορμό και το ίδιο πριν απο κάποια χρόνια μια ακόμα, ο Παναθηναϊκός. Δεν είναι τυχαίο. Στη Λάρισα έχουμε αυτό τον ελληνικό κορμό μαζί με τον «Ελληνα» σε νοοτροπία πλέον τον Σάφτεναρ που έχει μπει στο πετσί του ρόλου και βγαίνει στο γήπεδο όλο αυτό» λέει ο κόουτς που έχει και μια ξεχωριστή κουβέντα για τον κόσμο στη Λάρισα.

“Η υποστήριξή τους από την πρώτη στιγμή ήταν εκπληκτική. Εχουνε αθλητική παιδεία και κουλτούρα έχοντας ζήσει μεγάλες στιγμές τόσο με την ποδοσφαιρική ομάδα όσο και με τη μπασκετική και πάντα ήταν δίπλα μας, χωρίς να μας κατηγορήσουν ποτέ. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς και θα προσπαθήσουμε να τους αποζημιώσουμε ακόμα περισσότερο στη συνέχεια”.

Κλείνοντας δεν θα μπορούσαμε να μην…τσιγκλίσουμε τον Ελληνα τεχνικό ως ομοσπονδιακό πλέον για τα τελευταία «μαργαριτάρια» του εκτελεστικού διευθυντή της Ευρωλίγκας Τζόρντι Μπερτομέου. «Απλά βγήκε πλέον στην επιφάνεια η πραγματικότητα και το σχέδιο που θέλουν να εφαρμόσουν. Ονειρεύονται ουσιαστικά κάτι στα πρότυπα του ΝΒΑ αλλά εδώ η προσωπική μου άποψη είναι πλέον ότι οι εθνικές ομοσπονδίες θα πρέπει να αντιδράσουν με επιθετικό τρόπο. Δεν είμαι θιασώτης της επιθετικής αντίδρασης, αλλά περισσότερο του διαλόγου, αλλά εδώ είναι εμφανές ότι είναι μονόδρομος αυτού του τύπου η αντίδραση από πλευράς εθνικών ομοσπονδιών.

Καθώς εδώ πάμε για απαξίωση των εθνικών πρωταθλημάτων αλλά και των εθνικών ομάδων και αυτό είναι ντροπή. Κάτι τέτοιο είχε δοκιμαστεί στην Αδριατική Λίγκα από κάποιες ιστορικές ομάδες και απέτυχε παταγωδώς. Βλέπω και μεγάλους προπονητές να συμμερίζονται αυτή την ιδέα του κ.Μπερτομέου και απορώ. Ομως τελικά ο καθένας πράττει ανάλογα με τα συμφέροντά του. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην κοινή λογική αλλά μην ξεχνάμε ότι κάποιοι προπονητές και ομάδες έχουν οφέλη από αυτή την κατάσταση, ατομικά. Απλά είναι πραγματικά κρίμα» καταλήγει ο Ελληνας τεχνικός.