Βαθμολογία

«Έδειξα τον εαυτό μου με Πανθρακικό»

Μπορεί να ήρθε την χειμερινή μεταγραφική περίοδο στην ΑΕΛ, όμως ο Νίκολας Γκρούμπιεσιτς αποτελεί ένα από τα λιγοστά κέρδη της ΑΕΛ την φετινή σεζόν. Ο Σέρβος επιθετικός, ο όποιος απουσίαζε από τρία παιχνίδια άνευ λόγου μίλησε  στο athleticlarissa και στην Αναστασία Ψύρρα για το μέλλον του στον σύλλογο, τα οικονομικά προβλήματα και τις επιπτώσεις αυτών στο αγωνιστικό κομμάτι, για την άδικη τιμωρία του αλλά και για την αλλαγή του τελευταίου μήνα στην απόδοση της ομάδας.

 

Η φετινή χρονιά ήταν περίεργη για την ΑΕΛ. Ήρθες στα μέσα της χρονιάς, όταν η ομάδα αντί να πρωταγωνιστεί, προχωρούσε από ήττα σε ήττα. Ερχόμενος εδώ τι περίμενες να συναντήσεις και τι είχες ακούσει;

Όταν ήρθα στην ΑΕΛ, ήλπιζα να την βοηθήσω. Εκείνο το διάστημα η ομάδα αντιμετώπιζε δυσκολίες και ο στόχος της απευθείας ανόδου είχε απομακρυνθεί. Πριν έρθω έμαθα πως πρόκειται για ένα μεγάλο σύλλογο και ιστορικό στην Ελλάδα με μεγάλο αριθμό φιλάθλων. Η κατάσταση αρχικά ήταν κάπως ασυνήθιστη, ήλπιζα για παράδειγμα να παίξω περισσότερο αλλά λόγω των τιμωριών δεν μπορούσα. Χάναμε το ένα παιχνίδι μετά το άλλο, αλλάξαμε προπονητή. Πιστεύω όμως πως το μέλλον θα είναι ευοίωνο, διότι η ΑΕΛ ανήκει στην Σούπερ Λιγκ.

 

Μετά την τελευταία αλλαγή προπονητή, η ομάδα δείχνει αλλαγμένη. Τι είχε πριν και τι απέκτησε μετά τον ερχομό του Μ. Ζιώγα;

Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του Ν. Κεχαγιά και του Μ. Ζιώγα, απλά άρχισε να λειτουργεί η ομάδα. Όλα πηγάζουν από την ψυχολογία. Κερδίζεις ένα παιχνίδι και στην συνέχεια παίρνεις δύναμη για το επόμενο. Όταν βρίσκονταν ο Ν. Κεχαγιάς στον πάγκο της ομάδας, είχαμε αρκετά ατυχή αποτελέσματα, μας αντιμετώπισε περίεργα και η διαιτησία. Τώρα πια είδαμε καλύτερα τα λάθη μας, δουλέψαμε και με την πρώτη νίκη πήραμε τα πάνω μας.

 

Πιστεύεις πως αν η αγωνιστική ανάκαμψη συνέβαινε νωρίτερα, η ΑΕΛ θα διεκδικούσε τώρα την άνοδο;

Αν σε όλα τα παιχνίδια αγωνιζόμασταν όπως στα τελευταία, τότε η ΑΕΛ άνετα θα μπορούσε να βρίσκεται στις θέσεις που δίνουν το εισιτήριο για την άνοδο. Μπορέσαμε και κερδίσαμε τον Πανθρακικό που είναι πια στην Σούπερ Λιγκ. Νομίζω πως τον τελευταίο μήνα όλα λειτουργούν ρολόι στην ΑΕΛ, είμαστε συγκεντρωμένοι, δουλεύουμε σκληρά στις προπονήσεις, είμαστε ενωμένοι και το κλίμα στα αποδυτήρια είναι καλό. Αν ήμασταν έτσι από την αρχή, τώρα θα βγαίναμε στην Σούπερ Λιγκ.

 

Τι λείπει από την ΑΕΛ; Τι χρειάζεται να βελτιώσει;

Πολλά… Τώρα αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, το οποίο πρώτα από όλα θα πρέπει να λύσει. Η ΑΕΛ έχεις σωστές βάσεις, διαθέτει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο, ένα ικανοποιητικό προπονητικό κέντρο, ο λαός της είναι δίπλα της και την στηρίζει. Η πρώτη βάση υπάρχει, χρειάζεται μόνο η ηρεμία για να επιστρέψει στις ένδοξες εποχές. Στην Ελλάδα όπως και στην Σερβία, με την πρώτη ήττα όλα παίρνουν «φωτιά» και με μια νίκη όλα είναι υπέροχα. Η Football League είναι μια περίεργη κατηγορία, αναγκάζεσαι να παίξεις σε γήπεδα άθλιων συνθηκών, αλλά όπως και να έχει οφείλεις να δώσεις το 100% των δυνατοτήτων σου. Σίγουρα απαραίτητη είναι και η τύχη, ίσως αν είχαμε λίγη από αυτήν τα πράγματα να ήταν καλύτερα.

 

Το αβέβαιο διοικητικά μέλλον φοβίζει τους ποδοσφαιριστές;

Φυσικά και μας φοβίζει το γεγονός αυτό, διότι δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον στην ομάδα. Δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται τώρα στα διοικητικά, έμαθα πως ενδιαφέρονται 11 επιχειρηματίες, όμως δεν γνωρίζω ελληνικά και μου είναι δύσκολο να ενημερωθώ κατάλληλα. Το μόνο που εύχομαι είναι όλα να πάρουν τον δρόμο τους, γιατί η ΑΕΛ το αξίζει.

 

Οι παίκτες για μεγάλο διάστημα είναι απλήρωτοι, αυτό επηρέασε τον τρόπο που αντιμετωπίζεται τα παιχνίδια;

Όχι, αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Όταν αγωνίζεσαι, είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό, δεν σε ενδιαφέρει τίποτε άλλο, αν πληρώθηκες ή όχι. Ούτε εγώ, αλλά ούτε νομίζω και οι συμπαίκτες μου λειτουργούμε κατά αυτό τον τρόπο.

 

Για ποιο λόγο ήρθες στην ΑΕΛ;

Μου έγινε η πρόταση από την ομάδα, σκέφτηκα πως μπορούσαν να βοηθήσω στην άνοδο της ομάδας για τους αυτούς τους έξι μήνες και στην συνέχεια η ομάδα να αγωνίζονταν  στην Super League. Για μένα ήταν μια ενδιαφέρουσα προοπτική ο ερχομός μου εδώ και δεν το μετάνιωσα.

 

Είχες πρόταση και από άλλον ελληνικό σύλλογο;

Όχι, μόνο από την ΑΕΛ.

 

Τα οικονομικά ζητήματα απέναντι σε εσάς τακτοποιήθηκαν;

Έχουμε λάβει κάποιες υποσχέσεις άνωθεν ότι όλα θα τακτοποιηθούν στο μέλλον μέχρι την λήξη της σεζόν… τις επόμενες ημέρες.

 

Απουσίασες από τρία παιχνίδια άδικα. Πως αντιμετώπισες την απόφαση της τιμωρίας σου;

Μόλις έμαθα την τελική απόφαση, νευρίασα. Ήρθα στην ΑΕΛ, αγωνίστηκα τον πρώτο μήνα και ύστερα μου απαγορεύουν να παίξω. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι πάρθηκε μια  τέτοια απόφαση, αλλά όλα είναι πιθανά ειδικά εδώ. Δεν θέλω να μιλήσω για την διαιτησία, αλλά όλοι είδαμε τι συνέβη.

 

Οι ποδοσφαιρικές αρχές στην Ελλάδα πιστεύεις ότι καταστρέφουν το άθλημα αντί να το βοηθάνε;

Είμαι εδώ μόνο λίγους μήνες, αλλά άκουσα διάφορα, αλλά δεν ξέρω τι είναι αλήθεια και τι όχι. Είναι γεγονός πως ασυνήθιστες αποφάσεις παίρνονται σε παιχνίδια μας, όπως η κάρτα που δέχθηκα, κάποια πέναλτι που δεν μας καταλογίστηκαν, αλλά συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά με διαιτητές και σε κορυφαία πρωταθλήματα. Έτσι δεν θέλω να πιστεύω ότι κάτι έχουν εναντίον της Λάρισας και το πράττουν εξ επί τούτου. 

 

Στην Σερβία συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά;

Όταν έπαιζα στην Παρτιζάν σαφώς και συνέβαιναν, όπως και στον Ερυθρό Αστέρα. Πάντα ο διαιτητής μεταχειρίζεται με το «γάντι» τους μεγάλους συλλόγους. Άλλωστε το βλέπουμε και σε παιχνίδια που αγωνίζονται Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, μάλλον πλέον είναι κάτι το συνηθισμένο.

 

Παρά την ολιγόμηνη παρουσία σου, παρακολούθησες τους περισσότερους αντιπάλους των «Βυσσινί». Πιστεύεις ότι κάποια ήταν ανώτερη ως τώρα της ΑΕΛ;

Ως ανώτερη δεν μπορώ να χαρακτηρίσω καμία, όμως παίξαμε απέναντι στις πρώτες ομάδες της βαθμολογίας, την Βέροια και τον Πανθρακικό παίρνοντας θετικά αποτελέσματα. Νομίζω πως μόνο η Παναχαϊκή παρουσιάστηκε κάπως καλύτερη, μα τότε και εμείς αντιμετωπίζαμε σοβαρά προβλήματα. Αν οι συνθήκες δεν ήταν αρνητικές για εμάς, ίσως τώρα να παλεύαμε για την άνοδο. Τώρα αυτήν μετατέθηκε για την επόμενη χρονιά.

Το γεγονός ότι ο πατέρας σου ήταν ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής σε έκανε να στραφείς προς το άθλημα;

Ίσως να αποτέλεσε αυτός την αιτία της ασχολίας μου με το ποδόσφαιρο. Όταν ήμουν μικρός ήταν προπονητής στην ομάδα της πόλης μου, από μικρός δεν άφηνα την μπάλα από τα χέρια μου λεπτό. Έχω επίσης έναν αδερφό, ο οποίος όμως δεν ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο. Άρα η ενασχόληση του πατέρα μου με το ποδόσφαιρο δεν γνωρίζω αν λειτούργησε καταλυτικά για την δική μου με αυτό. 

 

Η σύγκριση μαζί του ήταν για σένα ποτέ μια μορφή πίεσης;

Όχι, δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου αυτή την πίεση. Τώρα ο πατέρας μου έχει πεθάνει, παλιότερα μου έλεγαν πως έχουμε κάποια κοινά στοιχεία στο παιχνίδι μας αλλά σε καμία περίπτωση δεν αισθάνθηκα ποτέ αυτό το συναίσθημα.

 

Το συμβόλαιό σου λήγει τον Ιούνιο, υπάρχουν πιθανότητες παραμονής;

Ακόμα δεν έχω μιλήσει με κανέναν από την ΠΑΕ, αλλά σίγουρα υπάρχουν πιθανότητες παραμονής. Με το πέρας της σεζόν, αφού συζητήσω τα απαραίτητα, θα πάρω την απόφαση.

 

Τι θα σε έκανε να μείνεις;

Αυτό που χρειάζεται κάθε παίκτης είναι να παίζει και να δείχνει τον εαυτό του. Η αβεβαιότητα στα διοικητικά δεν παίζει τόσο σπουδαίο ρόλο, διότι αν μου εγγυηθούν πως όλα θα πάνε καλά, θα τους πιστέψω. Όταν υπογράφεις ένα συμβόλαιο άλλωστε, νιώθεις πως όλα θα προχωρήσουν ιδανικά. Δεν θα σκέφτομαι αν όσα μου υποσχέθηκαν θα γίνουν. Το σημαντικό για μένα είναι να υπάρχει η ευκαιρία να αγωνίζεσαι. Τώρα αν δεν πληρώνεσαι, το συζητάς με τον υπεύθυνο και σου δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις, για όλα βρίσκονται λύσεις.

 

Πιστεύεις πως έδωσες το 100% των δυνατοτήτων σου μέσα στο γήπεδο ως τώρα;

Μόνο στο τελευταίο παιχνίδι μπόρεσα και έδειξα τον εαυτό μου. Για 4-5 μήνες περίπου βρισκόμουν άπραγος στο Ισραήλ, εδώ μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω, όμως ακολούθησε το παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό, δεν είχα δικαίωμα συμμετοχής, επιπλέον τραυματίστηκα, εκτός του ό,τι είχα στην διάθεσή μου μόλις λίγους μήνες. Νομίζω πως το τελευταίο διάστημα αρχίζω να βοηθάω την ομάδα όπως πρέπει και δείχνω τον πραγματικό μου εαυτό. Άλλωστε στο ποδόσφαιρο θα πρέπει συνεχώς να αποδεικνύεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις.

 

Πιστεύεις πως οι φίλαθλοι θα πρέπει να στηρίζουν και να χειροκροτούν τους παίκτες ή να τους αφυπνίζουν με περιστατικά όπως αυτό έξω από το AEL FC ARENA μετά το παιχνίδι με την Επανομή;

Χρειαζόμαστε φιλάθλους που να μας υποστηρίζουν με όλη τους την ψυχή, αλλά και αυτοί πρέπει να δουν εμάς να δίνουμε το 100% των δυνατοτήτων μας στο παιχνίδι. Σε καταστάσεις τέτοιες είναι λίγο περίεργα τα πράγματα. Για μένα είναι λογικό να έρχονται οι φίλαθλοι και να ρωτάνε τι συμβαίνει και για ποιο λόγο δεν προχωράει η ομάδα. Δεν επιτέθηκαν σε κανέναν, απλά συνομίλησαν με τους παίκτες. Λογικό ήταν να θυμώσουν βλέποντας την ομάδα τους σε αυτή την κατάσταση. Καλό θα ήταν όμως και πριν από σημαντικά παιχνίδια να έρχονταν και να μας εμψυχώνουν.

 

Δυο λόγια για τον «βυσσινί» κόσμο …

Συνάντησα αυτό που περίμενα, έναν πολύ καλό κόσμο που αγαπάει την ομάδα του. Οι φίλαθλοι στέκονται στο πλευρό μας, δίνουν το «παρών» σε όλα τα γήπεδα που αγωνιζόμαστε, ακόμα και όταν δεν κερδίζουμε μας ωθούν στο να το πράξουμε. Είναι ωραίο να παίζω για αυτούς.

 

Πιστεύεις πως η ΑΕΛ έχοντας μόνο Έλληνες παίκτες στην σύνθεσή της, μπορεί να σταθεί σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα; Μην ξεχνάς και το παράδειγμα  της Μπιλμπάο…

Η Μπιλμπάο έφτασε ως εδώ βασιζόμενη στις ακαδημίες της. Η ΑΕΛ ήδη έχει αρκετούς έλληνες παίκτες στο ρόστερ της, όμως θα πρέπει να μεριμνήσει για την εκπαίδευση των νεαρών παικτών. Απαιτείται καλό σκάουτιγκ και άνθρωποι που θα επενδύσουν στα ταλέντα της περιοχής. Οι Έλληνες παίκτες μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός απαιτητικού πρωταθλήματος, άλλωστε ελληνικοί σύλλογοι μετέχουν ικανοποιητικά στις  ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπως και η Εθνική, η οποία το 2004 κατέκτησε το Euroστην Πορτογαλία.

 

Ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας στα μάτια ενός αλλοδαπού;

Για μένα, η Ελλάδα είναι ιδανική για να μένει κανείς. Η χώρα μπορεί να ταλαιπωρείται από την οικονομική κρίση, μα οι Έλληνες δεν τον δείχνουν. Και στην Σερβία υπάρχουν εξίσου πολλά προβλήματα, μα όλοι ζουν σαν να μην υπάρχουν.

 

Πλησιάζει το Euro2012, ποιες είναι οι προβλέψεις σου;

Η Ισπανία είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, από κοντά βρίσκονται όμως  και η Γερμανία με την Ολλανδία. Αυτές οι τρεις ομάδες θα διεκδικήσουν το τρόπαιο. Η Ελλάδα νομίζω πως βρίσκεται σε ένα βατό όμιλο, οπότε έχει πιθανότητες να προχωρήσει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΨΥΡΡΑ