Βαθμολογία

H EE συμπλήρωσε 60 χρόνια

Τη Διακήρυξη της Ρώμης υπέγραψαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι 27 ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έλαβαν μέρος στην ιστορική Σύνοδο πουν πραγματοποιήθηκε στην «αιώνια πόλη» για την συμπλήρωση των 60 ετών από την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης που εδραίωσε την ευρωπαϊκή συνεργασία και αποτέλεσε προπομπό για την ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ.

Το μέγα ζητούμενο παραένει η αναζήτηση της ενότητας, καθώς η ΕΕ χάνει το πρώτο της μέλος μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, ενώ ο ευρωσκεπτικισμός και ο λαϊκισμος κερδίζουν συνεχώς έδαφος στον απόηχο της σκληρής λιτότητας που ακολουθείται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Η Ευρώπη πιο πολύ από ποτέ καλείται να «εμπνεύσει» και πάλι τους πολίτες της, με τους οποίους τα κέντρα λήψεων αποφάσεων σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο μοιάζουν να έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό επαφή.

Και είναι πιο εμφανές από ποτέ ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια «νέα αρχή» όπως επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός Π. Τζεντιλόνι. Κάτι που είναι προς το συμφέρον όλων και για το οποίο όλοι κάνουν υποχωρήσεις που πρέπει. Και όπως τόνισε ξεκινά μια φάση επανεκκίνησης με ορίζοντα δέκα ετών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ υπήρξε σαφής: Η Ευρώπη δεν υπάρχει αν δεν είναι ενωμένη.

imerisia.gr