Βαθμολογία

Νέα τραγωδία με 12 νεκρούς μετανάστες

Νέα τραγωδία με νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής στο Αιγαίο, με τις εικόνες να προκαλούν για μια ακόμη φορά σοκ και οργή.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι NTV, το φουσκωτό στο οποίο επέβαιναν 22 συνολικά άτομα βυθίστηκε στα ανοικτά των τουρκικών ακτών, στο Κουσάντασι, με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τρεις ακόμη να αγνοούνται. Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και δύο γυναίκες.

Στις ιδιαίτερα σκληρές φωτογραφίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία διακρίνονται πτώματα που έχουν ξεβραστεί σε μια παραλία, κοντά στην πόλη. Οι διασώστες κατάφεραν να σώσουν επτά ανθρώπους και οι άνδρες του λιμενικού συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό άλλων επιζώντων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετανάστες που είναι κυρίως Σύροι, σκόπευαν να μεταβούν στη Σάμο, ενώ οι αρχές έχουν συλλάβει δύο Τούρκους διακινητές που κατάφεραν να κολυμπήσουν και να φτάσουν σώοι στην ακτή.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρσι μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης βοήθησε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Πολλοί όμως είναι εκείνοι που προσπαθούν ακόμη να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι για να φτάσουν σε κάποιο ελληνικό νησί.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από τις αρχές του έτους έχουν περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα 3.629 πρόσφυγες και μετανάστες και περίπου 60 άνθρωποι φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά. Το 2016 πέρασαν 173.000 άνθρωποι, κυρίως Σύροι πρόσφυγες.

ΕΘΝΟΣ