Βαθμολογία

Γνωστός ο δράστης της επίθεσης

Γεννημένος στη Βρετανία και γνωστός στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ο δράστης της επίθεσης στο κέντρο του Λονδίνου. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, πρόκειται για τον Χαλίντ Μασούντ. Ήταν 52 ετών, γεννημένος στο Κεντ και οι Αρχές εκτιμούν ότι το τελευταίο διάστημα ζούσε στα δυτικά Μίντλαντς.

Όπως είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στη Βουλή, πρόκειται για έναν άνδρα που οι αρχές είχαν ερευνήσει πριν από μερικά χρόνια, αλλά ο οποίος δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές το πρόσφατο διάστημα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα The Guardian, ο δράστης της επίθεσης δεν ήταν ανάμεσα στη λίστα με τους 3.000 Βρετανούς που η MI5 θεωρεί ως ικανούς να πραγματοποιήσουν πράξεις τρομοκρατίας.

Περίπου 3.000 Βρετανοί, κυρίως ισλαμιστές, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των βρετανικών αρχών. Από αυτούς, 500 είναι το αντικείμενο ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη και ελάχιστοι από αυτούς παρακολουθούνται. Ωστόσο, ο Guardian σημειώνει ότι ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο δεν ήταν καν στη λίστα της MI5 με τους 3.000 πιθανά επικίνδυνους Βρετανούς.

Είχε καταδικαστεί για επιθέσεις -ανάμεσά τους για βαριά σωματική βλάβη-, κατοχή όπλων και διατάραξη της δημόσιας τάξης. Η πρώτη του καταδίκη χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 1983, ενώ η τελευταία από τον Δεκέμβριο του 2003 και αφορά κατοχή μαχαιριού.

Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για τρομοκρατικά αδικήματα, ενώ η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι δεν είχε γνώση της πρόθεσής του να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση.

Αμερικανός τουρίστας το τρίτο θύμα

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του τρίτου θύματος στην επίθεση στο Λονδίνο. Πρόκειται για έναν αμερικανό τουρίστα, τον Κερτ Κόκραν. Η σύζυγός του, Μελίσσα, τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Ο αδελφός της Μελίσσα, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Κερτ και η Μελίσσα βρίσκονταν στην Ευρώπη γιορτάζοντας τα 25 χρόνια του γάμου τους. «Είχε προγραμματιστεί να επιστρέψουν στις ΗΠΑ την Πέμπτη» σημείωσε ο Κλιντ Πάιν.

Newsroom ΔΟΛ