Βαθμολογία

Χωρίς εργασιακά, δεν κλείνει η αξιολόγηση

Μονόδρομος για την Ελλάδα είναι μία συνολική συμφωνία, με το εργασιακό, έκανε σαφές ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο τα εργασιακά να μεταφερθούν στην τρίτη αξιολόγηση.

Είπε χαρακτηριστικά "το να πάνε τα εργασιακά στην τρίτη αξιολόγηση, είναι τόσο εκτός θέματος και πραγματικότητας που δεν ξέρω πως να σας το πω" σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής". Επιβεβαίωσε επίσης ότι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών ζητούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμών.

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του αξιωματούχου ήρθε λίγη ώρα μετά τις πληροφορίες από πηγές κοντά στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ ότι στόχος είναι την Δευτέρα στην Σύνοδο να κλείσουν όλα πλην του εργασιακού, αλλά και μία ημέρα μετά την ενημέρωση Τσακαλωτού – Αχτσιόγλου για πιθανό αίτημα μεταφοράς του εργασιακού για την 3η αξιολόγηση.

Ο ίδιος αξιωματούχος έκανε σαφές ότι παραμένουν ανοικτά και τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, συγκεκριμένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θέματα τα οποία, όπως υπογράμμισε ο αξιωματούχος, αν δεν επιλυθούν δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Σημείωσε ότι "αν δεν υπάρξει μία καλή λύση σε αυτά τα θέματα δεν βλέπω να κλείνει η διαπραγμάτευση" σύμφωνα με την "Καθημερινή".

Σχετικά με το θέμα του αφορολόγητου, επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά όσον αφορά το συνταξιοδοτικό είπε ότι υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα.

Χάσμα και τηλεδιαπραγματεύσεις

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές παραμένουν διχασμένοι αναφορικά με τους όρους της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, ανέφερε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, με το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές να εμποδίζει την Αθήνα να λάβει νεά χρηματοδότηση.
"Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές, εξακολουθούν να απέχουν πολύ σε μία σειρά ζητημάτων" δήλωσε ο αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το Reuters, σημειώνοντας ότι δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος αναφορικά με τους ελληνικούς δημοσιονομικούς στόχους, το συνταξιοδοτικό, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η απουσία επαρκούς προόδου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σημαίνει ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης μηνιαίας συνάντησής τους είναι απίθανο να καταλήξουν σε έναν πολιτικό συμβιβασμό αναφορικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι "είναι εφικτή η τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης (staff level agreement) σε μικρό χρονικό διάστημα".
Οι συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών θα συνεχιστούν έως το Eurogroup της Δευτέρας, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, είπε ο αξιωματούχος. Τόνισε, δε, ότι όσο πιο κοντά φτάσουμε προς τη συμφωνία, τόσο το καλύτερο για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Eurogroup, το οποίο θα αποτιμήσει την κατάσταση.

Δύσκολος ο Απρίλιος

Ερωτηθείς εάν είναι δυνατό να υπάρξει μία συνολική συμφωνία εντός του Απριλίου, ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης απάντησε ότι ο Απρίλιος είναι ένας δύσκολος μήνας, όχι μόνο επειδή μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα, αλλά και επειδή θα πραγματοποιηθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου θα τεθούν τα ζητήματα της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα ανοιχτά ζητήματα αφορούν εν μέρει το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε στο προηγούμενο Eurogroup και έχει να κάνει με τα επιπλέον μέτρα για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, αλλά και με τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν εφόσον ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5%.

Προς το παρόν μένει ο Ντάισελμπλουμ

Τέλος, όσον αφορά την παραμονή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπενθύμισε ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018. Πρόσθεσε ότι επί της αρχής ο πρόεδρος του Eurogoup πρέπει να είναι υπουργός Οικονομικών κράτους-μέλους, αλλά, όπως είπε, αυτό δεν είναι κάτι που θα επηρεάσει την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Ντάισελμπλουμ.

capital.gr