Βαθμολογία

Μεγάλη νίκη Ρούτε στην Ολλανδία

Μεγάλος νικητής των ολλανδικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Τετάρτη (15/3), αναδείχθηκε ο Μαρκ Ρούτε, δίνοντας ανάσα στην Ευρώπη λέγοντας «όχι» στον λαϊκισμό.

Με καταμετρημένο το 93,3% των ψήφων, το κόμμα του Ρούτε VVD λαμβάνει 33 θέσεις, το PVV, 20 θέσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και οι και οι κεντρώοι δίνουν μάχη για την τρίτη θέση λαμβάνοντας από 19 θέσεις, ενώ το PvdA, το κόμμα του υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπουμ πέφτει στις 9 θέσεις, ενώ η Πράσινη Αριστερά (GroenLinks) με 14 θέσεις.

Για την ήττα του στις εκλογές ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σχολίασε: «Έχουμε περάσει σκαμπανεβάσματα τους τελευταίους μήνες. Θα αρχίσουμε από αύριο να χτίζουμε ξανά στην υποστήριξη του κόσμου. Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν εγκαταλείπουμε ποτέ».

Η προσέλευση στις κάλπες ήταν εντυπωσιακή, καθώς ήταν η υψηλότερη τα τελευταία 31 χρόνια. Μάλιστα, εκλογικά τμήματα στη Χάγη έμειναν ανοιχτά και μετά τις 21:00 (τοπική ώρα), καθώς υπήρχαν ουρές έξω από αυτά.

Πλέον, ο Ρούτε χρειάζεται συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους κεντρώους του D66 και την Πράσινη Αριστερά ή συνεργασία ανάμεσα στους τρεις πρώτους και το Εργατικό. Οι διαβουλεύσεις, ωστόσο, μπορεί να διαρκέσουν και μήνες μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση.