Βαθμολογία

Κυπριανού: «Xωρίς λύση, η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί»

Την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η επίλυση του Κυπριακού, διατύπωσε ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί κακή λύση.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί ύστερα από τη λανθασμένη απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής και την απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση που δημιουργήθηκε μπορεί να ξεπεραστεί, ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες και κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην κάνουν το χατίρι στις δυνάμεις του εθνικισμού.

Ο κ. Κυπριανού αποκάλυψε ότι το ΑΚΕΛ είχε θέσει στους δύο ηγέτες και στα Ηνωμένα Έθνη θέμα αλλαγής της μεθοδολογίας των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα ανέφερε πως το ΑΚΕΛ πρότεινε να γίνει ένα πακέτο θεμάτων, που να περιλαμβάνει το θέμα της ασφάλειας, το περιουσιακό, το οποίο είναι αλληλένδετο με το εδαφικό, τα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής και της πολιτικής ισότητας και εκείνο της εκτελεστικής εξουσίας. Τους πρότεινε, είπε, να ξεκινήσουν μια άτυπη ελεύθερη συζήτηση και, αν επιτευχθούν συγκλίσεις, τότε να τις επισημοποιήσουν.

Με τη μεθοδολογία αυτή, είπε ο Άντρος Κυπριανού, δεν σημαίνει ότι θα εξευρεθεί λύση, αλλά θα γνωρίζουμε τουλάχιστον πού βρισκόμαστε. Για τις προεδρικές εκλογές ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως σε καμία περίπτωση και σε κανένα σενάριο δεν πρόκειται να στηριχθεί από το ΑΚΕΛ ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Νίκος Αναστασιάδης, καθώς, όπως είπε, υπάρχει «ένα ιδεολογικό χάος μεταξύ των δύο πλευρών».

πηγή: iefimerida.gr