Βαθμολογία

Κατρούγκαλος: Δίκαιος ο ασφαλιστικός νόμος

Στη Λάρισα βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να συμμετέχει σε εκδήλωση του ΣΘΕΒ. Ωστόσο προηγήθηκε σύσκεψη με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μετά το πέρας αυτής, έκανε δηλώσεις, εκφράζοντας την αισιοδοξία για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ χαρακτήρισε δίκαιο τον ασφαλιστικό νόμο...

Για την αξιολόγηση: «Ήρθα κατευθείαν στη Λάρισα από τη συνάντηση Τσίπρα-Κασνέβ. Δήλωσε και αυτός, όπως και άλλοι προσφάτως, ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει με έναν τρόπο που να μην ενισχύσει τη λιτότητα ακριβώς γιατί το διακύβευμα είναι η Ελλάδα να σηκώσει κεφάλι και από την άλλη η Ευρώπη να αλλάξει προσανατολισμό από το ζουρλομανδύα της λιτότητας και της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας.

Aκριβώς επειδή αλλάζουν οι συσχετισμοί στην Eυρώπη, ακριβώς επειδή οι σοσιαλδημοκράτες έχουν απεμπλακεί από αυτή την στρατηγική συμμαχία που είχαν με τις συντηρητικές δυνάμεις και τις νεοφιλελεύθερες υπάρχει προοπτική στην Ευρώπη και προφανώς στην Ελλάδα».

Για τον ασφαλιστικό νόμο και τις προσφυγές: «Πρώτα-πρώτα επί των δεδομένων και των γεγονότων είχα πει ότι για το 80% των ασφαλισμένων θα υπάρχουν μικρότερες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες. Μιλάμε για τους εμπόρους, για τους μισθωτούς είναι τα ίδια τα πράγματα, και αυτό επιβεβαιώθηκε με τις επίσημες ανακοινώσεις των εμπόρων της ΕΣΕΕ και ειναι το ποσοστό στο 85 με 87% αυτών που κέρδισαν. είναι προφανές ότι άλλοι επιβαρύνθηκαν, με μεγαλύτερα εισοδήματα για ν- ανασάνουν κατώτερα μεσαία στρώματα, παίρνοντας ένα μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Ως προς τις προσφυγές στα δικαστήρια, οι μεταρρυθμίσεις έχουν στηριχθεί σε μία επιτροπή σοφών που αποτελείτο από αντιπρόεδρο ανωτάτου δικαστηρίου και στην οποία συμμετείχαν οι δικαστές από το συμβούλιο της επικρατείας, μεταξύ των οποίων και εισηγητές των αποφάσεων που έκριναν προηγούμενες περικοπές συντάξεων αντισυνταγματικές. Ήταν και προσωπική μου μέριμνα να μην υπάρχει στο βαθμό που μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε κάποια αντισυνταγματικότητα. Θεωρώ λοιπόν ότι ο νόμος αυτός είναι δίκαιος νόμος που βασίζεται σε ίδιους κανόνες για όλους. Βασίζεται σε ένα νέο θεσμό, στην εθνική σύνταξη, που δεν θέλει κανείς να είναι κάτω από το όριο της φτώχειας όπως το ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όταν θα έχουμε τη δυνατότητα η οικονομία να ανέβει και οι συντάξεις θα ανεβαίνουν ακριβώς με το ρυθμό αύξησης του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος».

Βέβαια, όταν θυμίσαμε στον κ. Κατρούγκαλο ότι υπάρχουν επαγγελματίες που δεν φοροδιαφεύγουν, που δηλώνουν εισοδήματα με βάση τιμολόγια που έχουν κόψει έστω και αν δεν έχουν εισπράξει όλα αυτά τα χρήματα και φορολογούνται παρόλ- αυτά για εισοδήματα που δεν έχουν δει καν ακόμη, καθώς και ότι από αυτά προκύπτουν οι εισφορές τους στον ΕΦΚΑ, παραδέχτηκε ότι το θέμα αυτό είναι όντως πρόβλημα...

thessaliatv.gr (Χρυσόστομος Τρίμμης)