Βαθμολογία

Η έμπνευση του αρώματος μυρίζει… «Γιασεμί»

Βασίλης Νούσιος:Ένα όνομα που πραγματικά έχει μεγάλη ιστορία και διάρκεια στον χρόνο και η «μυρωδιά» του οδηγεί τον κάθε άνθρωπο στο απόγειο των αισθήσεων. Το όνομά του έχει συνδυαστεί απόλυτα με τις ευωδίες, τα αρώματα, τις πιο υπέροχες και παράξενες οσμές που αυτός ο άνθρωπος μεταφέρει στην ρινική μας κοιλότητα, από ένα μπουκαλάκι που έχει έρθει από διάφορα μέρη της γης. Στον κ. Νούσιο ταιριάζει γάντι η έκφραση, «κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια», γιατί η διάρκεια του αρώματος (και του ονόματός του φυσικά στον χώρο) θα σας καταπλήξει, θα σας στιγματίσει σαν άνθρωπο και θα γίνει ο άνθρωπος εκείνος που θα σας φέρει μπρος σε έναν ευωδιαστό κόσμο και θα νιώσετε την ανάγκη της δημιουργίας και της σωματικής ευχαρίστησης. Είναι ευρύτατα γνωστός στην Λάρισα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα μέσα από την ενασχόλησή του με τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων, την δημιουργία ιδιαίτερων αρωματικών σειρών, αλλά και των αποκλειστικά προσωπικών του εφευρέσεων και συγκεκριμένα των διαφορετικών ειδών θεραπευτικών-θερμαντικών-τονωτικών βαλσάμων για τους αθλητές και των ειδικών αρωματοθεραπειών. Μία επίσκεψη, λοιπόν στο αρωματοπωλείο «Γιασεμί» θα σας πείσει και θα σας εντυπωσιάσει και αυτό γιατί η επιλογή θα είναι προσωπική σας και θα πηγάζει από τις δικές επιθυμίες και τα δικά σας θέλω. Εμπνευστείτε και αφεθείτε στις αισθήσεις σας. Το athleticlarissa.gr, τον συνάντησε στο μαγαζί του σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Αρχικά να μας κάνεις μια γενική αναφορά για το μαγαζί, να μας πεις πόσο διάστημα το έχεις και τι ακριβώς μπορεί να βρει κάποιος ερχόμενος στο κατάστημα.

Το αρωματοπωλείο έχει ζωή 2,5 με 3 χρόνια, η δε ενασχόλησή μου με την αρωματοθεραπεία και τα αρώματα ξεκινά από το 1993 σε καθημερινή βάση. Σαν χώρος είναι πολύ ιδιαίτερος και ξεχωριστός, καθώς ο κόσμος που μπαίνει μέσα στο μαγαζί μας λέει ότι είναι μοναδικός, ίσως στη Λάρισα, αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία. Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι η μεγάλη ποικιλία των αιθέριων ελαίων(αυτή τη στιγμή πλησιάζει τα 100), πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει σε άλλους χώρους.
Δεν είναι απλά τα τυποποιημένα των εταιριών, υπάρχουν δηλαδή έλαια που δεν απαντώνται και εύκολα, γιατί τα ψάχνω από διάφορα μέρη του κόσμου και αναζητώ την καλύτερη ποιότητα. Είναι ένας χώρος έμπνευσης και δημιουργίας. Ξεκινώντας από τα αρώματα, τα οποία είναι τα ανδρικά και τα γυναικεία, είναι όλα ιδιαίτερα, αποκλειστικά σε δικές μας εμπνεύσεις, οι οποίες από έμπνευση λαμβάνουν σάρκα και οστά και γίνονται άρωμα. Ο κόσμος τα τιμά ιδιαίτερα και τα αγαπά γιατί είναι ξεχωριστά και ο κάθε άνθρωπος που τα φορά είναι ιδιαίτερος, τονώνεται το εγώ του και η προσωπικότητά του. Από κει και πέρα, συνδυάζονται τα αρώματα με διάφορες κρέμες σώματος, γαλακτώματα σώματος, υπάρχει το αντίστοιχο κάποιου αρώματος aftershaveσε υγρή μορφή κρέμας για τον άνδρα, άλλες ιδέες είναι τα διάφορα λάδια για μασάζ.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας του χώρου είναι η φράση «Αρωματίζουμε τις επιθυμίες σας».  Δημιουργούμε το άρωμα, το λάδι για μασάζ, την κρέμα σώματος, ότι θέλει ο καθένας, μυρίζει τα αιθέρια έλαια που του αρέσουν και έτσι σχεδιάζουμε μαζί, τον βοηθάμε και εμείς, ούτως ώστε να δημιουργηθεί κάτι που θα τον αγγίζει και θα τον εκφράζει.

Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει πολύς κόσμος που θα έρχεται, μη γνωρίζοντας κάποια πράγματα και προσπαθώντας να δει το τι ακριβώς μπορεί να πάρει από το μαγαζί, βλέποντας αυτά τα οποία υπάρχουν στο χώρο. Παρατήρησες μεγαλύτερη ανταπόκριση από τον κόσμο το τελευταίο διάστημα γύρω από αυτά τα οποία παρουσιάζεις;

Όσο περνάει ο καιρός, παρόλη την υποτιθέμενη αρνητική κατάσταση που επικρατεί, τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο είναι θετικά, γιατί πρώτον υπάρχει ποιότητα, θα βρει κάποιος ευεργετήματα που δεν τα βρίσκει αλλού. Κατ’ επέκταση νιώθει ότι δημιουργεί και ο ίδιος όταν θα είναι μέσα σ’ αυτό το «παιχνίδι της δημιουργίας», που θα μπει στην διαδικασία να πει μου αρέσει αυτό το άρωμα, όμως θέλω να το διορθώσω λίγο, να προσθέσουμε κάτι, νιώθει το αίσθημα της δημιουργίας. Τα μηνύματα είναι θετικά και σαφώς μου δίνουν και μένα μεγαλύτερη ικανοποίηση για να προχωρώ, να ψάχνω, να βελτιώνομαι, να εξελίσσομαι με την καλή έννοια.

Είναι περισσότεροι άνδρες ή γυναίκες που έρχονται στο μαγαζί και τι ηλικίες βλέπεις κυρίως να θέλουν να πάρουν κάποιο άρωμα ή αιθέριο έλαιο;

Μπαίνουν όλες οι ηλικίες στο μαγαζί, από νεαρά άτομα (16 ετών) μέχρι και μεγάλες ηλικίες, οι οποίες έρχονται για κάποια έλαια τα οποία βοηθούν σε μικροπόνους που έχουν ή σε διάφορες σωματικές ενοχλήσεις. Επειδή τα αιθέρια έλαια, ως γνωστόν, από αρχαιοτάτων χρόνων βοηθούν σε αυτές τις καταστάσεις, έρχεται πάρα πολύς κόσμος, που αντιμετωπίζει κάποια μυϊκά προβλήματα ή ψάχνει αιθέρια έλαια για να χαλαρώσει λόγω του φόρτου των τελευταίων μηνών ή του τελευταίου έτους. Άλλοι πάλι θέλουν κάποια ενεργειακά, τα οποία θα τους τονώσουν από την κούραση και θα τους δώσουν ακόμα περισσότερη ενέργεια. Υπάρχουν όλα αυτά τα αιθέρια έλαια, έτσι ώστε με το που θα έρθει κάποιος στο μαγαζί, θα βρει όλα αυτά που χρειάζεται και θέλει.

Να πάμε λίγο στο κομμάτι του αθλητισμού, πολλά χρόνια δραστηριοποιείσαι στον χώρο, σε αρκετές ομάδες, όπως στην ΑΕΛ, στον Πυργετό, βλέπω ότι με τους παίκτες είσαι πάνω απ’ όλα φίλος και πλέον σε εμπιστεύονται. Τι σου ζητάνε κυρίως, τι είναι αυτό το οποίο θέλουν περισσότερο, καθένας φαντάζομαι θα αναζητά κάτι ιδιαίτερο, ένα ξεχωριστό άρωμα ή έλαιο;

Είναι όντως αλήθεια, έχω πάρα πολλά χρόνια στον χώρο, έχω δεθεί με τα παιδιά, τους σέβομαι πάνω απ’ όλα, με σέβονται και εκείνοι με την σειρά τους και πιστεύουν στην δουλειά μου. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα που εργάζομαι, ασχολήθηκα με τις ανάγκες που έχει ο αθλητής. Σκέφτηκα ότι πρώτον, ο αθλητής θα πρέπει να έχει ζεσταθεί καλά πριν κάνει την προθέρμανσή του, ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσουμε όσο γίνεται, όσο μπορούμε τις πιθανότητες τραυματισμού. Άρα είπα μέσα μου θα πρέπει να δημιουργηθεί κάποιο έλαιο, κάποια λοσιόν που θα θερμαίνει, θα έχει καλή οσμή και επίσης θα έχει και διάρκεια, θα κρατάει δηλαδή, όσο διαρκεί η προπόνηση ή ο αγώνας.
Ήταν ένα δύσκολο στοίχημα για μένα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, που αυτή τη στιγμή χαίρομαι που το δημιούργησα, ήδη ήταν έτοιμο, όταν ήμουν ακόμη στην ΑΕΛ και είναι το ονομαζόμενο «θερμοβάλσαμο», το οποίο έχει ακριβώς αυτές τις ιδιότητες. Το βάζει ο αθλητής πριν την προπόνηση και κρατάει τους μύες του ζεστούς, καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα, δηλαδή για δύο ώρες είναι τα μέλη του, το σώμα του ολόκληρο ζεστό, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, δεν είναι ότι βάζω κάτι το οποίο κρατάει δέκα λεπτά μόνο και μετά φεύγει. Αποτελούσε ένα στοίχημα για μένα μέσα στον χώρο. Επίσης, τελειώνει η προπόνηση, νιώθουν τα πόδια τους κουρασμένα, έχουν πολλές φορές κάποια χτυπήματα ή αιματώματα, τα οποία πρέπει να φύγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Πέραν του μασάζ, γνωστό είναι και πάλι θα το αναφέρω, το έχουν πει, ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης, από αρχαιοτάτων χρόνων, ότι τα αιθέρια έλαια βοηθούνε σημαντικά σε πολλούς τομείς. Έτσι σιγά-σιγά, προσπάθησα να δημιουργήσω κάτι το οποίο θα ξεκούραζε τα πόδια των αθλητών και θα βοηθούσε σε περιπτώσεις αιματωμάτων. Έτσι φτιάχτηκε για αυτόν ακριβώς το σκοπό, το λάδι για αιματώματα και το «κρυοβάλσαμο». Τα χρησιμοποιούν οι αθλητές όπου έχουν αιμάτωμα και τα δύο μαζί ή το κρυοτζελ, μόνο σε περιπτώσεις μετά από κόπωση(π.χ. κουρασμένα πόδια) και το κρυοβάλσαμο βοηθάει σημαντικά να αποβάλλεται το γαλακτικό οξύ και αυτό δεν είναι κάτι που το λέω εγώ, αναφέρω τα μηνύματα που παίρνω τόσα χρόνια από τους αθλητές, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να έχει υπόσταση όλο αυτό, δεν θα είχε ζωή, δεν θα υπήρχε καν το κρυοβάλσαμο. Ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα, είναι το έλαιο για θλάσεις. Βλέποντας τους αθλητές, πήρα τις ανάγκες τους και από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχαν, ήταν οι θλάσεις, κάτι το οποίο άφηνε τον αθλητή για μεγάλο διάστημα, έξω από την αγωνιστική δράση. Προσπαθούσα, λοιπόν να δω με ποιον τρόπο, θα μπορούσα να βοηθήσω περισσότερο και κάθισα και σκέφτηκα ότι όταν λέμε θλάση, εννοούμε ρήξη κάποιων μυϊκών ινών, σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό. Άρα θέλουμε κάτι το οποίο, θα αναγεννά γρήγορα τα κύτταρα και θα κλείσει αυτή η εσωτερική πληγή, είναι θέμα απλής λογικής.

Έψαξα και μελέτησα πάρα πολύ και χαίρομαι πραγματικά που μπορώ να πω αυτή την στιγμή, ότι έχει δημιουργηθεί μία σύνθεση ή ένα λάδι καλύτερα, το οποίο δρα επουλωτικά και έχει αναγεννητικές ιδιότητες για τα κύτταρα. Δηλαδή ο σκοπός αυτής της σύνθεσης είναι, όσο πιο γρήγορα να επουλωθεί αυτή η εσωτερική πληγή. Επίσης, με χαροποιεί αυτή η εφεύρεση, γιατί είναι κάτι το οποίο δε φαίνεται άμεσα, εξωτερικά , ο μυς είναι μέσα στο σώμα και τα μηνύματα που παίρνω από τους αθλητές είναι πολύ θετικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το λάδι δεν επιδέχεται βελτιωτικών αλλαγών συνεχώς. Προσθέτονται σε αυτή τη σύνθεση διάφορα και όταν τηρηθούν κάποια πράγματα από τους αθλητές, βοηθιούνται σε μεγάλο βαθμό. Αυτά τα βοηθήματα οι αθλητές  τα εμπιστεύονται πολύ και λένε σε αρκετό κόσμο να τα προτιμήσουν και αυτό βεβαίως μου δημιουργεί μεγάλη ηθική ικανοποίηση.

Στο κομμάτι των αθλητών, φαντάζομαι ότι υπάρχουν πολλοί επώνυμοι που σε εμπιστεύονται, θέλεις να μας μιλήσεις για αυτό, να μας πεις με ποιους συνεργάζεσαι, τι σου ζητάνε σε γενικές γραμμές;

Όπως είπα και πριν, η μεγαλύτερη ικανοποίηση, είναι η ηθική, η χαρά του να δημιουργείς κάτι, το οποίο είναι πραγματικό και από κει και πέρα μετά να σε εμπιστεύονται. Τα ευεργετήματά μου τα χρησιμοποιεί, ο Γιώργος Γκαλίτσιος, τα έχει δώσει και στον Ολυμπιακό, έμειναν ευχαριστημένοι, βέβαια έχουμε στείλει και μεμονωμένα σε αθλητές. Επίσης, ένας πολύ καλός φίλος, ο Δήμος Ντικούδης, ο οποίος πρόσφατα μου είχε ζητήσει στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, να του φέρω το κρυοτζελ, όπου θα μπορούσε να πάει στην Αθήνα(στην ΑΕΚ όπου και αγωνίζεται) σε ένα φαρμακείο να πάρει κάτι, όμως προτίμησε το κρυοβάλσαμο. Και πολλοί άλλοι όπως, Κλέιτον, Κυριακίδης, Κοτσόλης, Κώτσιος, ακόμη στέλνω στην Αδελαίδα, στον Μιχάλη Βαλκάνη, που είναι πολύ καλός φίλος, έχει περάσει από την ΑΕΛ και είναι πολύ σημαντικό να φεύγει από την Ελλάδα κάτι, να φτάνει στην Αυστραλία, να μένουν ευχαριστημένοι, να το ξαναζητάνε και να το ξαναστέλνεις.
Πάρα πολλοί αθλητές από διάφορα σωματεία, δεν είναι μόνο οι επώνυμοι, οι οποίοι έρχονται  και σε εμπιστεύονται, γιατί ακούσανε ο ένας με τον άλλον ότι βοηθάει και με χαροποιεί ιδιαίτερα το ότι νιώθουνε ικανοποιημένοι από τα ευεργετήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί. Είναι κομμάτι του εαυτού μου όλο αυτό και με γεμίζει ψυχικά πρωτίστως και μετά είναι όλα τα υπόλοιπα.

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το πιο ιδιαίτερο άρωμα ή αιθέριο έλαιο το οποίο έχεις φτιάξει και έδωσες σε αθλητή;

Κάτι που άρεσε πάρα πολύ, είναι αυτό που δημιούργησα για τον κ. Ομπράντοβιτς, προπονητή του Παναθηναϊκού, το προσωπικό του άρωμα, το δείχνει και στην φωτογραφία το πρόσωπό του, μιλήσαμε την γλώσσα μας μέσα από το άρωμα, να το πω διαφορετικά. Με ενέπνευσε ο χαρακτήρας του και δικαιώθηκα πραγματικά, γιατί όταν πήγα να του δώσω το άρωμα, γνώρισα έναν άνθρωπο τόσο οικείο, με ευχαρίστησε ένθερμα, του άρεσε πάρα πολύ και μου άνοιξε και την «πόρτα», με την έννοια ότι οποιαδήποτε στιγμή και αν χρειαστώ κάτι, μπορώ να στηριχτώ πάνω του. Αλλά εγώ του είπα, ότι αυτό που με ενδιέφερε πιο πολύ από όλα ήταν να του αρέσει το άρωμα. Υπάρχουν διάφορες εμπνεύσεις, οι οποίες λαμβάνουν σάρκα και οστά. Δεν είναι απλό το θέμα, δηλαδή να δημιουργήσεις ένα άρωμα για κάποιον, πρέπει το ίδιο το άτομο να σε εμπνεύσει, να δημιουργηθεί εγκεφαλικά η παράσταση και να εκφραστεί διαμέσου των αιθέριων ελαίων.

Αυτή την περίοδο έχεις ετοιμάσει κάτι, το οποίο θέλεις να αναφέρουμε, κάτι καινούριο;

Υπάρχει κάποιος ο οποίος με έχει εμπνεύσει με την προσωπικότητά του, είναι στον χώρο του ποδοσφαίρου, δεν θέλω να πω περισσότερα, θα το πούμε ίσως σε δύο μήνες, θα μιλήσουμε πάλι μαζί, θα το ανακοινώσουμε μέσα από το δικό σας μέσο ενημέρωσης και πιστεύω ότι θα δημιουργήσει αίσθηση. Είμαι άνθρωπος που δεν έχω ταυτότητα της μίας ή της άλλης ομάδος, αλλά εμπνέομαι και δημιουργώ, μέχρι εκεί. Είναι ένα αξιόλογο πρόσωπο, έχει δείξει με την δουλειά του το ποιος είναι, είναι καταξιωμένο και αγαπητό άτομο, ανεξαρτήτου ομάδων. Γενικά υπάρχουν προτάσεις, οι οποίες θέλουν το χρόνο τους για να βγουν στην επιφάνεια, αυτό τον καιρό βρίσκομαι στο στάδιο της εργασίας και της προετοιμασίας.

Θέλω να μας πεις και δύο λόγια για τα υλικά τα οποία χρησιμοποιείς, γιατί παίζει πρωτεύοντα ρόλο κάποιος ο οποίος δοκιμάζει κάτι να  είναι τόσο φυσικό, αληθινό και να τον εμπνέει σαν άνθρωπο, ουσιαστικά δεν αποτελεί κάτι τυποποιημένο, αλλά είναι αυτό που λέμε χειροποίητο.

Θα ξεκινήσω με κάτι διαχρονικό, το έχω σαν το ευαγγέλιό μου, όταν κάτι δεν είναι ποιοτικό, δεν μπορεί να αντέξει στο χρόνο. Στην ποιότητα συντελούν, η αγάπη για αυτό που κάνεις, οι πολλές ώρες δουλειάς και τα καλύτερα υλικά. Ψάχνω ότι καλύτερο, ότι πιο φυσικό, σε όποιο μέρος της γης και να βρίσκεται και αναζητώ τους καλύτερους προμηθευτές . Για να είναι κάτι ποιοτικό πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία και μαθαίνω για να κινούμαι σωστά προς αυτά. Αλλά πάνω από όλα, αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν μπορείς να δώσεις αυτό που έχεις, χωρίς βέβαια να λείπει και ο αυτοσχεδιασμός για να βγει πιο ολοκληρωμένο το αποτέλεσμα. Δηλαδή «παίζω» με τα αιθέρια έλαια, γιατί υπάρχει πληθώρα, μπορούν να γίνουν διάφοροι συνδυασμοί τους οποίους πάρα πολύς κόσμος δεν έχει μυρίσει πουθενά και δεν μπορούν να συλλάβουν ότι γίνονται τέτοιες περίεργες συνθέσεις. Για μένα είναι πηγή ζωής όλη αυτή η δημιουργία, είναι φοβερό κεφάλαιο, βέβαια σε αυτό συντελεί η κατανόηση και η βοήθεια της κας Όλγας, η οποία ανέχεται πολλές φορές τις υπερβολές μου και με στηρίζει σε ότι και αν κάνω και την ευχαριστώ πολύ για αυτό.

 Συνέντευξη στον Χρήστο Γκατζούλη