Βαθμολογία

Μπέντο: «Ο Ολυμπιακός επενδύει στις υποδομές του»

Ο Πάουλο Μπέντο στάθηκε στις δυσκολίες που έχει συναντήσει φέτος με τον Ολυμπιακό παραχωρώντας συνέντευξη που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή (16/12) μιλώντας στην κάμερα της Νόβα.

Προσοχή εφιστά ο Πορτογάλος τεχνικός εν όψει της προσεχούς αναμέτρησης με τον Παναιτωλικό (18/12, 15.00) που διεξάγεται στο «Γ. Καραϊσκάκης» στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής για την Σούπερ Λίγκα.

Παράλληλα, τόνισε πως θα προωθηθούν σταδιακά επιπλέον νέοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα προέρχονται από τα τμήματα υποδομής των «ερυθρόλευκων». Αναλυτικά:

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή για εσάς στον πάγκο του Ολυμπιακού;

«Το κριτήριο είναι το ίδιο. Κρίνεις τις αρνητικές με τον ίδιο τρόπο που κρίνεις τις θετικές. Αρνητική στιγμή μπορεί να θεωρηθεί αυτή που θα σε εμποδίσει να προχωρήσεις προς το στόχο σου. Μέχρι στιγμής έχουμε ζήσει κάποιες στιγμές οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν αρνητικές. Ήταν άσχημο όταν τις ζήσαμε και κυρίως έγινε πολύς θόρυβος και συζήτηση γύρω από αυτές. Ήταν η ήττα μας στο πρωτάθλημα από τη Λάρισα. Ήταν η εντός έδρας ήττα μας από τον ΑΠΟΕΛ, γιατί ήταν ένα παιχνίδι το οποίο μπορούσαμε να το κερδίσουμε. Και τότε κρινόταν η πορεία μας στην Ευρώπη. Επίσης και η εκτός έδρας ήττα μας από τον ΑΠΟΕΛ, γιατί ήταν εκείνη που μας στέρησε την πρώτη θέση στον όμιλο. Αυτές οι στιγμές μπορεί να θεωρηθούν δύσκολες και αρνητικές για εμάς. Ευτυχώς δεν ήταν αυτές που μας εμπόδισαν για να προχωρήσουμε στην επίτευξη των στόχων μας.

Προσπαθώ πάντα να είμαι ένας άνθρωπος ισορροπημένος. Είτε πρόκειται για καλά πράγματα, νίκες ή επίτευξη στόχων, είτε πρόκειται για αρνητικές στιγμές και για δυσκολίες, πρέπει να έχουμε πάντα τον έλεγχο. Θεωρώ πως πρέπει να έχω πάντα εγκράτεια και να σκέφτομαι πάντα την επόμενη στιγμή. Εμείς θα πρέπει να συνεχίζουμε είτε πρόκειται για θετική ή για αρνητική στιγμή. Πρέπει να προσπαθούμε να μένουμε μέσα στους στόχους μας. Να συνεχίζουμε μπροστά για να τους καταφέρουμε με νίκες, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, βρισκόμαστε σε μία ομάδα η οποία είναι συνηθισμένη να κερδίζει».

Μαθαίνουμε πως περνάτε πολλές ώρες για να ανακαλύψετε τους «θησαυρούς» στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού. Ποια είναι τα σχέδια σας για την αξιοποίηση των παικτών από τις Ακαδημίες; Και το ρωτάω με αφορμή το γεγονός πως στην Σπάρτη χρησιμοποιήσατε συνολικά έξι παίκτες που προέρχονται από την ομάδα νέων του συλλόγου.

«Το ερώτημα είναι τι μέσα διαθέτει ο σύλλογος και τι στόχους έχει σε σχέση με τα παιδιά της Ακαδημίας. Όπως όλοι γνωρίζετε, ο σύλλογος έχει φτιάξει όλα αυτά τα πράγματα, τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές για τη λειτουργία της Ακαδημίας του Ολυμπιακού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και ένας από τους στόχους είναι να χρησιμοποιηθούν τα παιδιά αυτά και να παίζουν στην πρώτη ομάδα, παίκτες από τις Ακαδημίες. Θέλουμε να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες αυτές, δίνοντας χρόνο και ευκαιρίες σε αυτά τα παιδιά. Όπως ξέρετε κάποιους από αυτούς τους παίκτες τους προπονώ εδώ και λίγο καιρό μαζί με την πρώτη ομάδα και κάποιους τους προπονώ μόνο για τη διοργάνωση του Κυπέλλου.

Η πρόθεσή μου είναι να δίνω ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής, όπως είναι λογικό σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο. Αλλά πάντα προσπαθώ να εκμεταλλεύομαι τις ευκαιρίες για να μπορώ να δω την απόδοση και την πορεία των παιδιών αυτών. Όμως, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την φιλοσοφία του προπονητή, αλλά γενικότερα με τη φιλοσοφία του συλλόγου. Αυτά τα δύο θα πρέπει να συμβαδίζουν. Από τη στιγμή που ο σύλλογος επενδύει στις υποδομές και στις εγκαταστάσεις της ομάδας νέων, έτσι και ο προπονητής θα πρέπει να επενδύει και να προσέχει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες που μπορεί να έρθουν από εκεί».

Τι εικόνα έχετε τον επόμενο αντίπαλό σας, τον Παναιτωλικό;

«Ο αντίπαλός μας είναι μία ομάδα η οποία είναι αρκετά ισορροπημένη. Έχει κάνει καλά παιχνίδια και έχει φέρει θετικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα. Πάντα προσπαθεί να έχει ισορροπία στο παιχνίδι της. Φυσικά περιμένουμε να δούμε την ομάδα αυτή να παίζει διαφορετικά όταν θα έρθει να παίξει στο γήπεδό μας, όπως κάνουν οι περισσότερες ομάδες. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τι θα κάνουμε από τη δική μας πλευρά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον Παναιτωλικό στον αγώνα αυτό.

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί ο αντίπαλός μας θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ευκαιρίες και να εκμεταλλευτεί όσο καλύτερα μπορεί τις αντεπιθέσεις. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πάντα επιδιώκουμε. Να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ευκαιριών στον αγώνα μας. Θέλουμε να επιβάλλουμε το δικό μας ρυθμό στο παιχνίδι, να κυριαρχήσουμε για να πάρουμε το αποτέλεσμα. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και με σεβασμό στον αντίπαλο να κερδίσουμε τους τρεις βαθμούς».