Βαθμολογία

Οι «κόκκινες γραμμές» εν όψει Eurogroup

Με τη γραμμή «όχι νέα μέτρα από αυτήν την κυβέρνηση» προσέρχεται στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μία προσπάθεια να πείσει τους ομολόγους του και τους θεσμούς ότι έχει καταγραφεί πρόοδος που επιτρέπει τη συζήτηση για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να κλείσει η πολιτική συμφωνία.

Σύμφωνα με τα Νέα, για δύο σημεία η κυβέρνηση θα δεχόταν να κάνει κάποιες υποχωρήσεις με στόχο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Την επέκταση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης για τα έτη 2019 και 2020

Την αποδοχή (προσωρινώς) πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για τις συγκεκριμένες χρονιές με στόχο αυτά να διορθωθούν και να κατέβουν προς τα κάτω με τη διαδικασία αναθεώρησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά παραμένουν τα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια».

Το Μαξίμου δεν περιμένει η σημερινή εξέλιξη του Eurogroup να οδηγήσει σε κάτι αρνητικό για την ελληνική πλευρά.

Βεβαίως δεν αναμένει και την επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας, ωστόσο πιστεύει ότι από το Eurogroup θα καταφέρει να αποσπάσει τουλάχιστον την αναγνώριση των προσπαθειών που έχουν γίνει από την κυβέρνηση, την πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και μία διαπίστωση πως το 95% των στοιχείων της διαπραγμάτευσης μεταξύ οικονομικού επιτελείου και δανειστών έχει συμφωνηθεί.

Προσπάθειες για σύγκλιση έγιναν άλλωστε και το προηγούμενο διήμερο, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των θεσμών ώστε να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες.

Επίσης το πρωί πριν από την έναρξη του Eurogroup υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς με πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλούμ.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ΔΝΤ, μολονότι δεν έχει πάρει αυτό που απαιτεί, δηλαδή είτε χαμηλότερα πλεονάσματα για το 2019 και 2020 είτε προληπτικά μέτρα της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ, δεν θα τινάξει το Eurogroup στον αέρα αρνούμενο να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις.

Αντιθέτως, πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συναινέσουν στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και το Ταμείο αφού θα καταθέσει τις αντιρρήσεις του θα δεχτεί την συνέχιση της διαδικασίας της αξιολόγησης με αστερίσκους.