Βαθμολογία

Ανθή Λιάγκου: «Να ασχολούνται με τον αθλητισμό άτομα ΑμεΑ»

Συνέντευξη στο athleticlarissa.gr και τον Αντώνη Ρηγανάκο έδωσε η Γιαννιώτισσα πρωταθλήτρια και 5η Παραολυμπιονίκης στο Ρίο Ανθή Λιάγκου.

Η Ελληνίδα αθλήτρια που ανήκει στον Πύρρο ΑμεΑ Ιωαννίνων μας μίλησε για την εμπειρία της Παραολυμπιάδας, την 5η θέση που κατέκτησε εκεί, αναφέρθηκε στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Βραζιλίας, ενώ προέτρεψε και άλλα άτομα με προβλήματα αναπηρίας να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Γιαννιώτισσας πρωταθλήτριας:

1) Ανθή, καταρχάς συγχαρητήρια για την συμμετοχή σου στην Παραολυμπιάδα, πες μας δυο λόγια για σένα και για το αγώνισμα σου.

Σε ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη και την συνέντευξη. Ονομάζομαι Ανθή Λιάγκου, η αναπηρία μου είναι εγκεφαλική παράλυση δεξιάς πλευράς η οποία προκρίθηκε στην γέννηση μου, έπρεπε να με βάλουν στην θερμοκητίδα για να πάρω οξυγόνο η οποία δεν έγινε και έτσι έπαθα εγκεφαλική παράλυση. Με τον αθλητισμό άρχισα να ασχολούμαι το 2008 στην κατηγορία F33, η πρώτη μου επιτυχία έγινε το 2014 στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Σουόνσι της Αγγλίας που έλαβα την 3η θέση στην σφαιροβολία. Το 2015 έκανα παγκόσμιο ρεκόρ στην δισκοβολία, πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο ακόντιο και έλαβα μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα όπου έλαβα την 3η θέση στη σφαιροβολία. Φέτος έκανα παγκόσμιο ρεκόρ στη δισκοβολία, πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο ακόντιο, αλλά έλαβα μέρος στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Γκροσέτο της Ιταλίας και κατέκτησα την 2η θέση.

2) Ποιους ανθρώπους θα ήθελες να ευχαριστήσεις που σε βοήθησαν να φτάσεις στην συμμετοχή σου στην Παραολυμπιάδα;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία, τον ΟΠΑΠ και τους άλλους χορηγούς που έχει και μας προσφέρουν την οικονομική βοήθεια έτσι ώστε να πηγαίνουμε σε αγώνες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ πολύ στον προπονητή μου ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΡΑΓΑΛΗ που βρίσκεται στο πλευρό μου από την αρχή της αθλητικής μου καριέρας και με έμαθε τι θα πει πρωταθλητισμός, με έμαθε να μην τα παρατάω, με έμαθε δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω και ξέρω πως είναι δίπλα μου, όπως επίσης ακόμα και στην ήττα με ενθαρρύνει και μου λέει θα τα καταφέρουμε μαζί γιατί δεν υπάρχει δεν μπορώ. Την οικογένειά μου που είναι δίπλα μου και με στηρίζει, τους φίλους μου και όλον τον κόσμο για τα υπέροχα λόγια τους.

3) Από την συνολική συγκομιδή μεταλλίων υπάρχει ικανοποιήση; Υπήρχαν προσδοκίες για περισσότερα μετάλλια;

Ικανοποίηση υπάρχει από την συνολική συγκομιδή, αλλά σίγουρα υπήρχαν προσδοκίες για περισσότερα μετάλλια τα οποία δυστυχώς δεν ήρθαν.

4) Γύρισες από το Ρίο με την 5η θέση. Είσαι ικανοποιημένη; Προσδοκούσες κάτι καλύτερο;

Δεν είμαι ικανοποιημένη με την 5η θέση που πήρα γιατί στην παγκόσμια κατάταξη είμαι στην 3η θέση και περίμενα να πάρω μετάλλιο, αν όχι το χρυσό ή το ασημένιο, σίγουρα το χάλκινο και αυτή η ήττα με στεναχώρησε πολύ γιατί δεν την περίμενα.

5) Τα πράγματα πως ήταν στο Ρίο από εγκαταστάσεις σε σχέση με την Ελλάδα;

Οι εγκαταστάσεις στο Ρίο ήταν ικανοποιητικές, υπήρχαν προβλήματα αλλά ποια διοργάνωση δεν εχει προβλήματα;

6) Τέλος, τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους Έλληνες φιλάθλους και στα άτομα που έχουν προβλήματα αναπηρίας, θα τους προέτρεπες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, αξίζει;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες φιλάθλους για την στήριξη που είχαμε από όλους, επίσης θα έλεγα στα άτομα με αναπηρία αξίζει να ασχοληθούν με τον αθλητισμό γιατί σε βγάζει από το σπίτι, σε κάνει πιο κοινωνικό και νιώθεις πως έχεις στόχο τον οποίο θέλεις να πετύχεις. 

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω εσένα προσωπικά Αντώνη, αλλά και το athleticlarissa.gr για την συνέντευξη.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ