Βαθμολογία

Λιβανός: «Θα φτάσουμε στα αποτελέσματα που θέλουμε»

Στο ΑΕΛ RADIO 104.8 και την εκπομπή «Στα δίχτυα της Λάρισας» με τους Χρήστο Γκατζούλη και Θάνο Αναστασίου μίλησε την Πέμπτη (22/9) ο βοηθός τεχνικού διευθυντή της ΑΕΛ και υπεύθυνος των Ακαδημιών της ΠΑΕ (Κ20, Κ17, Κ15), κ. Απόστολος Λιβανός. Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για όλους και για όλα.

Μίλησε για την κατάσταση που συνάντησε όταν ήρθε στη Λάρισα, τα βήματα προόδου που έγιναν, καθώς και τους στόχους που έχει θέση η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΛ. Αναλυτικά τα όσα είπε μέσα από το athleticlarissa.gr:

Για τα όνειρα της διοίκησης αναφορικά με τις υποδομές της ΑΕΛ: «Έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια εδώ και τέσσερις μήνες εδώ και λίγο καιρό. Κάθε αρχή και δύσκολη, έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε ένα σημείο που για μας είναι 50% με 60% σε σχέση με το σημείο που θέλουμε να φτάσουμε και ο τελικός στόχος για φέτος είναι να έχουμε πετύχει στο θέμα της οργάνωσης. Αυτό είναι το σημαντικότερο απ’ όλα. Να έχουμε οργανωθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να μην έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τις υποτιθέμενες μεγάλες ομάδες».

Για την εμπειρία του αυτούς τους μήνες: «Η Λάρισα πιστεύω ότι είναι ποδοσφαιρική πόλη καταρχάς σε επίπεδο τέτοιο που δεν έχω συναντήσει σε άλλη πόλη. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για την ομάδα για την ΑΕΛ, αλλά και για τις υποδομές. Στο παιχνίδι με τον Ηρακλή πρέπει να είχαμε 500 άτομα, κόσμο που δεν θα δείτε πουθενά αλλού. Υπήρξαν στην αρχή και υπάρχουν ακόμα δυσκολίες, κάποιες δυσκολίες αλλά πετυχαίνουμε σιγά - σιγά αυτό που θέλουμε».

Για τις σχέσεις της ΑΕΛ με τα σωματεία του νομού: «Καταρχάς, να πω ότι με τους γεννηθείς το 97’, 98’, 99’ γεννηθείς, ηλικίες στις οποίες ψάχναμε παίκτες για την Κ20, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές έχουν αποχωρήσει από την πόλη, τους έχουν πάρει άλλες ομάδες, όπως Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, και αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε. Ήρθαμε σε επαφή με πολλά σωματεία και προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε τον τρόπο με τον οποία θα δουλέψουμε, ώστε η ΑΕΛ να είναι η πρώτη επιλογή γι’ αυτούς. Πιστεύω ότι από τις 1 Ιουνίου και μετά το έχουμε καταφέρει αυτό και κανένας ποδοσφαιριστής δεν έχει φύγει από τη Λάρισα. Έχουμε πάρει ό,τι καλύτερο υπάρχει και διατηρούμε καθημερινή επαφή με τις ομάδες. Θα φτάσουμε σε ένα σημείο στους επόμενους μήνες να ολοκληρώσουμε τις επαφές με όλες τις ομάδες, τις οποίες ταυτόχρονα παρακολουθούμε».

Για την οργάνωση της ομάδας Νέων σαν πρώτη χρονιά: «Η ομάδα έχει φροντίσει να βρίσκεται σχεδόν παντού, όταν πρέπει. Για να καταλάβετε έχουμε πάντα άνθρωπο στις Μικτές που έχουν αρχίσει την προεπιλογή. Παρακολουθούμε παιχνίδια των τοπικών του Νομού, ώστε να φτάσουμε να μην ξαναμπούμε στη διαδικασία στην οποία μπήκαμε φέτος, να κάνουμε δοκιμές για να βρούμε ποδοσφαιριστές. Θέλουμε να τους έχουμε επιλέξει ήδη και να έχουμε συμφωνήσει με αυτούς. Θα υπάρχει προσωπική εικόνα αφού είναι άδικο να τους κρίνει από μία δοκιμή».

Για την προσπάθεια να προσελκύσουν ποδοσφαιριστές και να αλλάξει το τοπίο: «Πολλές φορές εγώ δικαιολογώ τους ανθρώπους, αυτούς που ασχολούνται με τις ομάδες, τις Ακαδημίες γιατί στο παρελθόν έχουν ακούσει πάρα πολλά πράγματα, όπως επίσης και τους γονείς, έχουν ακούσει πάρα πολλά πράγματα τα οποία δεν έχουν πραγματοποιηθεί, κάτι που τους έχει οδηγήσει να μην εμπιστεύονται αυτά που ακούν. Εμείς έχουμε παρουσιάσει το πλήρες πλάνο που έχουμε στο μυαλό μας και θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον. Είμαστε αναγκασμένοι να το παρουσιάζουμε στον καθένα ξεχωριστά, ώστε λέγοντας αυτό που πιστεύουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο να κερδίσουμε αυτό που θέλουμε. Να έχουμε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του νομού».

Για τις δυσκολίες που έχει συναντήσει και τι έχει γίνει αυτούς τους μήνες: «Πολύ βασικό να πούμε πως είναι πολύ βασικό και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το ποδόσφαιρο. Δηλαδή είναι ωραίο για μας να μιλάμε και να ασχολούμαστε καθημερινά με το ποδόσφαιρο. Από εκεί και πέρα, οι δυσκολίες ήταν πολλές. Θα αρχίσω από το ρόστερ, ως ΑΕΛ είμαστε υποχρεωμένοι να παρουσιάσουμε κάτι ανταγωνιστικό. Δεν θα δεχόμαστε να έρχονται εδώ ομάδες που να κάνουν πάρτι και να φεύγουν. Σε αυτό το επίπεδο πιστεύω ότι φαίνεται ότι τα έχουμε καταφέρει. Θέλει χρόνο όμως επειδή οι ποδοσφαιριστές πρώτη φορά δέχονται τέτοια πίεση και προπόνησης και ακόμα και το όνομα της ΑΕΛ αυτό θέλει χρόνο. Αυτό που δεν διανοείται κανείς είναι να έχουμε μία ομάδα χωρίς να έχει εγκαταστάσεις. Οπότε αρχίσαμε κάποιες επαφές για να εξασφαλίσουμε στις ομάδες μας το βασικό. Ο κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να ξέρει που θα κάνει προπόνηση. Βρήκαμε λοιπόν το γήπεδο του Πλατυκάμπου για την Κ20 και ευχαριστούμε πολύ. Σύντομα και η Κ17 θα μεταφερθεί ώστε να έχει το δικό της γήπεδο. Δεν γίνεται να προσελκύσουμε παιδιά αν δεν ξέρουμε που θα κάνουν προπόνηση. Τα γήπεδα του «Γ. Μητσιμπόνας» έχουν κάποια θέματα, τα χρησιμοποιούν πολλές ομάδες, αυτά όμως θα τα χρησιμοποιούμε μόνο εμείς».

Για τα πρώτα αποτελέσματα της ΑΕΛ: «Ικανοποιημένος δεν είμαι επειδή δεν έχουμε ολοκληρώσει το πλάνο μας. Θέλω να φτάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο θα ξέρω ότι λειτουργούμε καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα στην Ελλάδα. Και αυτό θα γίνει! Και πιστεύω ότι το έχουμε καταφέρει καθαρά αυτό στο προπονητικό κομμάτι. Δε νομίζω ότι λειτουργεί αυτή τη στιγμή άλλη ομάδα στην Ελλάδα με τον τρόπο που λειτουργεί η ΑΕΛ. Τα αποτελέσματα είναι θετικά αλλά δε λένε και τίποτα ιδιαίτερο. Το μόνο που λένε είναι το κέρδος από αυτούς του ποδοσφαιριστές να παίξουν στη μεγάλη ομάδα και οι ομάδες να είναι ανταγωνιστικές. Δεν υπάρχει άλλος στόχος, ένας είναι! Αυτό θα φανεί σε βάθος δύο χρόνων τουλάχιστον. Όλες οι ομάδες μιλούν για πλάνο πενταετίας. Εμείς έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε σε αυτό το νομό που δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλος στην Ελλάδα πιο ποδοσφαιρικός και εφόσον μας εμπιστευτεί ο κόσμος θα φτάσουμε πολύ πιο γρήγορα στα αποτελέσματα που θέλουμε. Επειδή έχουμε την τύχη να έχουμε έναν πρόεδρο που βασίζεται στα νέα παιδιά και αυτό σημαίνει ότι θα δίνει ευκαιρίες στους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές να προωθούνται».

Για τους ποδοσφαιριστές από την πρώτη ομάδα που αγωνίζονται στην Κ20: «Καταρχάς αν το δούμε και από άποψη νομοθεσίας, έχουν δικαίωμα να παίξουν, για κάποιο λόγο γίνεται. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιχνίδια, πρέπει να παίξουν και να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα τώρα που θα έρθει θα έχει δύο παίκτες του 96’».

Για τη συνεργασία του με το τεχνικό επιτελείο των τμημάτων της ΑΕΛ: «Είναι καθημερινή η επαφή. Βλέπουμε το τι συμβαίνει στις προπονήσεις. Όσο περνάει ο καιρός βρίσκουμε τα βήματά μας. Οι ομάδες είναι αναγκασμένες να κοιτάξουνε τις υποδομές και ψάχνουν να βρούνε ποδοσφαιριστές. Θα φτάσουμε εκεί που πρέπει».

Για τη συνεργασία του με τους προπονητές: «Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με πολύ καλούς προπονητές ως χαρακτήρες αρχικά και στη συνέχεια πάνω στη δουλειά τους. Αυτό το τετράμηνο οι όποιες διαφορές ήταν ελάχιστες».

Για το εάν είναι εύκολο να ανταποκριθούν τα παιδιά στις απαιτήσεις αλλά και μια ομάδα στις οικονομικές απαιτήσεις: «Γι’ αυτό έχει φροντίσει ο πρόεδρος, ώστε σε εμάς να μας φαίνεται εύκολο. Μας παρέχει αυτά που θέλουμε οπότε δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα σε αυτό».

Για τους προπονητές και τη συνεργασία που υπάρχει: «Το πλεονέκτημά μας φέτος είναι ξεκάθαρο σε σχέση με τις άλλες ομάδες, το προπονητικό κομμάτι. Οι προπονητές που έχουμε είναι από τους καλύτερους στην Ελλάδα. Αυτό θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε άμεσα τους στόχους που έχουμε. Δε θα μπορούσαμε να φέρουμε κάποιους προπονητές, οι οποίοι θα μάθαιναν αυτή τη στιγμή, ώστε να βοηθήσουν στο μέλλον. Ήρθαν αυτοί οι προπονητές οι συγκεκριμένοι, με σκοπό να βοηθήσουν αυτή τη στιγμή. Δε νομίζω ότι κάποια άλλη ομάδα έχει καλύτερους προπονητές από εμάς».

Για την πρώτη ομάδα της ΑΕΛ και την εικόνα της: «Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σχετικά εύκολα σε αυτόν τον στόχο. Οι ομάδες θέλουν υπομονή».

Για τη διαρροή που υπήρξε ότι ενδεχομένως να αποχωρήσει: «Η διαρροή δεν ξέρω γιατί υπήρξε και δεν έπρεπε να υπάρξει, αλλά παρόλα αυτά, αυτό που είπα στα παιδιά είχα πει ότι θέλω να αποχωρήσω για καθαρά προσωπικούς λόγους. Μετά είχα μία συζήτηση με τον πρόεδρο, και με τιμά αυτό και αποφάσισα να λύσω το θέμα που είχα κάποιο καιρό αργότερα και επέστρεψα στην ομάδα».

Για την απόφασή του να ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο εδώ και χρόνια: «Εδώ και 11 χρόνια ασχολούμαι ως μάνατζερ με το ποδόσφαιρο. Αυτό που με ενδιέφερε πάντα από την αρχή είναι οι μικροί σε ηλικία ποδοσφαιριστές να παίρνω έναν ποδοσφαιριστή και φτάνουν σε μία μεγάλη ομάδα και να καταξιώνονται. Αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο και με τις ακαδημίες».

Για τη σχέση του με τον Αλέξη Κούγια: «Όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με αυτή τη δουλειά, με τον πρόεδρο της ομάδας υπάρχει μία σχέση εμπιστοσύνης. Για όποιο όνομα του λέω μου έχει πει να τον φέρω και υπάρχει σχέση εμπειστοσύνης».

Για το πότε έγινε η πρώτη επαφή για να έρθει στη Λάρισα: «Πέρυσι έγινε η πρώτη επαφή για να έρθω στη Λάρισα, όμως δεν μπορούσα για προσωπικούς λόγους. Φέτος το συζητήσαμε το Μάη και κατάλαβα ότι η πόλη της Λάρισας ήταν μεγάλη ευκαιρία για μένα, για το λόγο ότι θα μπορούσα να κάνω πιο εύκολα τη δουλειά αυτή, όταν μιλάμε σε μία πόλη με τόσους ποδοσφαιριστές. Συμφωνώ με την ποδοσφαιρική λογική του προέδρου, για του νέους ποδοσφαιριστές».

Για τη σύγκριση με το εξωτερικό σε επίπεδο υποδομών: «Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη όμως θα μπουν και στις δικές μας ομάδες. Δεν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε άλλα πράγματα σε σχέση με αυτά που κάνουμε».

Για τους στόχους φέτος: «Αυτό που θα ήθελα είναι του χρόνου να έχουμε στην ΑΕΛ 18 ποδοσφαιριστές από τους Νέους, αλλά βέβαια δεν είναι δυνατό να συμβεί αυτό. Πιστεύω ότι πολλά παιδιά έχουν την προοπτική να παίξουν στην μεγάλη ομάδα».

Για τα γηπεδικά ζητήματα σε επίπεδο υποδομών: «Τις επόμενες ημέρες η Κ17 θα μεταφερθεί σε γήπεδο που δε θέλω να το ανακοινώσω ακόμα. Η Κ15 προς στιγμήν θα παραμείνει στο «Γ. Μητσιμπόνας». Κ20 και Κ17 θα έχουν ως έδρα το Αλκαζάρ».

Για τον αγώνα της Κυριακής με Ολυμπιακό: «Έχουμε αρκετές απουσίες όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Είμαστε άτυχοι. Πιστεύουμε σε όλα τα παιδιά, αλλιώς δε θα βρίσκονταν στην ομάδα. Η Κ17 θα φύγει την Παρασκευή γιατί έχει αγώνα το Σάββατο με τον Παναιτωλικό».

ΑΠΟΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ATHLETICLARISSA: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗΣ