Βαθμολογία

Κινδυνεύει με βαρύτατες ποινές ο Ολυμπιακός

H εισήγηση-βόμβα του εισαγγελέα Εφετών, Σταμάτη Δασκαλόπουλου, για παραπομπή σε δίκη του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και προφυλάκιση του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού φέρνει σε άμεσο κίνδυνο και τον Ολυμπιακό.

H εφημερίδα «Live Sport» παραθέτει τις βαρύτατες ποινές -βάσει του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ- οι οποίες μπορούν να είναι καταπέλτης για τους «ερυθρόλευκους», αν το Συμβούλιο Εφετών αποδεχθεί την πρόταση Δασκαλόπουλου και οδηγήσει σε δίκη τον Μαρινάκη.

Τι μπορεί να συμβεί, λοιπόν, στις ομάδες των οποίων αξιωματούχος έχει εμπλοκή σε στήσιμο αγώνα;

Αφαίρεση τροπαίων

Ο Πειθαρχικός Κώδικας αναφέρει πως στα φυσικά και νομικά πρόσωπα οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν είναι: προειδοποίηση, επίπληξη, χρηματική ποινή, επιστροφή τροπαίων.

Υποβιβασμός και αφαίρεση βαθμών

Επίσης σε σχετικό άρθρο για την ομάδα που είναι υπαίτια και η δωροδοκία σχετίζεται με αποτέλεσμα αγώνα, τότε τιμωρείται με υποβιβασμό και αφαίρεση έξι βαθμών από το πρωτάθλημα της κατηγορίας που θα δικαιούται να μετέχει, αλλά και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που το αδίκημα είναι η χειραγώγηση και υπαίτια είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, τότε η τιμωρία είναι ο υποβιβασμός και η χρηματική ποινή των 300.000 ευρώ.

Αποβολή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Όλα τα παραπάνω θα έχουν επίπτωση στον Ολυμπιακό και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς εκτός από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ -η οποία μπορεί να παρέμβει αυτεπάγγελτα ή μετά από καταγγελία που θα γίνει σε βάρος του Ολυμπιακού- υπάρχει και η UEFA.

Τα πειθαρχικά όργανα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας μπορούν να επιληφθούν με τη σειρά τους, όπως έχουν κάνει και με περιπτώσεις άλλων ομάδων με πρόσφατα παραδείγματα τον Ολυμπιακό Βόλου και τη Φενέρμπαχτσέ.