Βαθμολογία

Κούγιας: «Είμαι υπηρέτης και όχι ιδιοκτήτης της ΑΕΛ»

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ κ. Αλέξης Κούγιας μονοπώλησε πραγματικά το ενδιαφέρον στην εκδήλωση που έγινε στο Επιμελητήριο της Λάρισας. Ήταν πραγματικός «χείμαρρος» αφού μίλησε για όλους και για όλα για τη χρονιά που πέρασε αλλά και αυτή που ξεκινά.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΩ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ

Αναλυτικά τα όσα είπε: «Σαν σήμερα (18/8) πριν ένα χρόνο και ακριβώς την ίδια ώρα έγινε η μεταβίβαση των μετοχών από την εταιρεία «La Farm» σε μένα και στην εταιρεία «Ανίκητο Άλογο». Είμαι στην ευτυχή θέση να είμαι ο εγγυητής της πορείας την ιστορικότερης ομάδας που είναι η ΑΕΛ. Δεν θέλω τον όρο μεγαλομέτοχος, δεν μπορείς να είσαι ιδιοκτήτης μιας ιδέας αλλά υπηρέτης. Όταν με προσέγγισαν άνθρωποι της πόλης για να αναλάβω την ΑΕΛ δεν είχα αντιληφθεί τότε πόσο μεγάλη είναι αυτή η ιδέα, τι σημαίνει για την πόλη, για το ποδόσφαιρο αλλά και το πόσο σημαντικοί είναι οι άνθρωποι της Λάρισας που αφιερώνουν τον χρόνο τους γι’ αυτή την ομάδα. Καθηγητές πανεπιστημίου, δάσκαλοι, επιχειρηματίες, πολιτικοί, άνθρωποι της διανόησης αγαπούν αυτή την ομάδα. Δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα είχα στις πλάτες μου να σηκώσω τα όνειρα και τα αισθήματα της ομάδας που περιήλθαν νομικά σε μένα.

Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα καθώς έπρεπε να ξεκινήσω από το πιο απλό που ήταν το γήπεδο. Ήταν λοιπόν ένας χώρος που δεν χρησιμοποιούνταν από κανέναν. Παρότι ο κ. Πηλαδάκης το είχε κατασκευάσει και αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε το γήπεδο ήταν ανενεργό. Πρέπει να τιμάμε τον άνθρωπο αυτόν και να παραγκωνίσουμε τα λάθη του. Η ΑΕΛ είχε και αθλητικό κέντρο που κατασκεύασε ο κ. Πηλαδάκης με τη βοήθεια του δήμου αλλά εξέλιξε η εταιρεία «La Farm». Λίγους μήνες πριν έρθω εγώ, μόλις λίγες εκατοντάδες φιλάθλων ερχόταν στο γήπεδο και όταν ανέλαβα δεν είχε δικούς της ποδοσφαιριστές, εκτός από τον Μπανούση και τον Πατσογιώργο. Δεν είχε ομάδα νέων ούτε προπονητή. Δεν υπήρχε η σχέση της οντότητας ανάμεσα στους προπονητές και τους παίκτες. Εδώ λοιπόν δίπλα στο Επιμελητήριο και συγκεκριμένα στο γραφείο του κ. Παπαστεργίου έγινε η μεταβίβαση των μετοχών. Διάλεξα να γίνει εδώ η συνεδρίαση στο Επιμελητήριο για να δώσουμε εναρκτήριο ανάμεσα στην ομάδα και τους επιχειρηματίες.

Θέλω να πετύχω μια κοινωνική καταξίωση μέσα στην πόλη που να εξελίξει τον αθλητισμό. Όλο αυτό που κάνουμε είναι η αποτίμηση του έργου μας σε όλο το νομό της Λάρισας. Θέλουμε να βοηθήσουμε όλοι μαζί και να οδηγήσουμε την ΑΕΛ να φτάσει ξανά στα παλιά ένδοξα χρόνια. Οι επιχειρηματίες είναι ο ιστός που θα μας βοηθήσουν σε αυτό το έργο και το Επιμελητήριο είναι ο πιο αυστηρός κριτής της πόλης. Θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό ότι συνδιοργανώσαμε αυτή την εκδήλωση με το Επιμελητήριο. Πέρυσι ξεκινήσαμε από το μηδέν, φτιάξαμε την ομάδα, βρήκαμε καλούς προπονητές και καλούς παίκτες. Θεωρούμε πως σε όλα αυτά πρέπει να υπάρχει γνώση, ο στόχος της ομάδας όμως πέρυσι ήταν η άνοδος.

Ο Θωμάς Κυπαρίσσης βοήθησε ατέλειωτες ώρες το καλοκαίρι, επιλέξαμε τον κ. Ντόστανιτς για να χτίσουμε την ομάδα. Βρήκαμε μικρούς κάποιοι ήρθαν από την Παναχαϊκή, τον ΟΦΗ και έτσι ξεκινήσαμε. Από την πρώτη ημέρα του πρωταθλήματος η ομάδα ήταν πρώτη μέχρι το τέλος. Δεν κάναμε κανέναν συμβιβασμό, είχαμε την τύχη να φέρουμε κοντά μας τον κ. Τσιώλη που είχε αξία, όμως με το αζημίωτο αφού για τρεις μήνες η συμφωνία μας ήταν 70.000 ευρώ μαζί με το πριμ ανόδου. Επιλέξαμε τους κατάλληλους ανθρώπους, έμεινε το μεγαλύτερο μέρος του κορμού, γιατί είχαμε μεγάλα συμβόλαια τριετή και πενταετή. Όσον αφορά το δυσκολότερο θέμα ήταν αυτό της αδειοδότησης, γιατί στην ΕΠΟ υπήρχαν τρία ΑΦΜ, το ένα προ Πηλαδάκη, το ένα με Πηλαδάκη και το άλλο με ιδιοκτήτρια της «La Farm».

Από γειτονική πόλη ξεκίνησε το μίσος και υπήρξε σύγχυση. Το έγγραφο που εισηγηθήκαμε δεν το διέγραψε ποτέ ο κ. Σταθάκης. Κανείς δεν μας βοήθησε παρά μόνο η Ερασιτεχνική ΑΕΛ που την υποχρεώσαμε να παραιτηθεί από το ΑΦΜ που ήταν στην ΕΠΟ ώστε να διαγραφεί. Εάν δεν παίρναμε την αδειοδότηση παρότι πήραμε το πρωτάθλημα, δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε στη Σούπερ Λίγκα και τη θέση μας θα έπαιρνε ο επόμενος. Στη συνέχεια θα έπρεπε να τακτοποιήσουμε όλων των προηγούμενων ετών κυρίως προς τους παίκτες. Υπήρχαν και πολλές καταγγελίες και αγωγές που αφορούσαν την Ερασιτεχνική. Όλα αυτά τα φέραμε εις πέρας, καθώς επίσης εξοφλήσαμε και τις αγωγές που αφορούσαν τον κ. Πλεξίδα. Έτσι λοιπόν έχω να σας πω σήμερα πως είναι η πιο καθαρή ΠΑΕ, αφού έγινε και η επιτήρηση σε τρεις μήνες. Δεν χρωστάμε ούτε στο ΙΚΑ, ούτε στην εφορία, ούτε σε παίκτες ούτε σε προπονητές. Η αδειοδότητηση είναι επικυρωμένη από την ΕΠΟ, υπό την επιτήρηση της ΦΙΦΑ.

Έχουμε όμως δύο προβλήματα, το πρώτο είναι οι κακές σχέσεις με την Ερασιτεχνική κάτι που δεν επιλέξαμε εμείς και το δεύτερο με τους οργανωμένους. Εμείς πληρώσαμε 220.000 ευρώ πρόστιμα και παρόλα αυτά δεν τους έχουμε ενωμένους. Δεν είμαστε μια οικογένεια, αν και δείξαμε κοινωνική ευαισθησία και προσπαθήσαμε πολύ. Πέρυσι πληρώσαμε ένα πανάκριβο γήπεδο 325.000 ευρώ και φέτος το ενοίκιό μας είναι 400.000 ευρώ μαζί με τις καφετέριες.

Δείξαμε τη βοήθειά μας στο κοινωνικό παντοπωλείο, στα προσφυγόπουλα και μαζί με το δήμο μαζέψαμε δύο νταλίκες ρούχα και τρόφιμα. Μαζί με την «Ελευθερία» κάναμε εξαιρετικές εκδηλώσεις. Παρόλα αυτά δεχθήκαμε επίθεση. Με έβαλαν στο άρμα του Ολυμπιακού, μου κόλλησαν τη ρετσινιά αν και εγώ πλήρωσα 750.000 ευρώ πρόστιμα.

Στη σημερινή επέτειο απευθύνομαι στους επιχειρηματίες και δεν θέλω να καταστρέψω τις σχέσεις με τους οργανωμένους. Τους προσκαλώ την Δευτέρα το πρωί και τους εκπροσώπους της Ερασιτεχνικής εδώ στο Επιμελητήριο ενώπιον του προέδρου και να λύσουμε κάθε διαφορά. Θέλουμε να παρουσιάσουμε μια υγιή ΑΕΛ χωρίς μικρότητες. Αξίζει να αναφέρουμε και στις ομάδες Νέων της ΑΕΛ που μας κοστίζουν 150.000 ευρώ το χρόνο. Ζητάμε λοιπόν τη βοήθεια του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού συλλόγου ώστε να προμοτάρουν τα νέα παιδιά των Ακαδημιών. Δεν θυμάμαι ποτέ η ΑΕΛ να έχει κάνει μεταγραφές στη Νέων. Εμείς όμως το καταφέραμε και αυτό. Θα απονείμουμε έναν μικρό έπαινο σε όσους βοήθησαν την ομάδα. Θέλω να αναφερθώ και στη λειτουργία του ραδιοφώνου της ΑΕΛ που αποτελεί τη φωνή μας και απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις της πόλης. Επιτρέψαμε και σε αυτούς που θέλουν να μας βρίζουν να βγαίνουν στο ράδιό μας.

Οι σουίτες θα λειτουργούν καθημερινά για τους επιχειρηματίες, αυτό μου το εξασφάλισε ο κ. Πηλαδάκης, οι τιμές τους είναι από 7.000 ευρώ μέχρι 12.000 ευρώ και θα έχουν καθημερινά και σέρβις. Θέλουμε πραγματικά να γεμίσουμε με πινακίδες από την πόλη της Λάρισας. Ο κώδικας εμπιστοσύνης να αποκατασταθεί τη νέα χρονιά και να είμαστε παράδειγμα προς μίμηση. Ο στόχος είναι η σωτήρια της ομάδας». 

Και τιμητικοί έπαινοι…

Μετά τον απολογισμό απονεμήθηκαν  τιμητικοί έπαινοι προς όλους τους χορηγούς της ΠΑΕ ΑΕΛ της περιόδου 2015-16.