Βαθμολογία

«Θέλουμε την Α.Ε.Λ. πρωταγωνίστρια» (PICS)

Στην εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Λάρισας, μίλησε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας.

Η θεματολογία της ομιλίας του εμπεριείχε ζητήματα όπως τη θέση της ΑΕΛ στην οικονομική ανάπτυξη του Νομού μας, την ποιοτική εξέλιξη των παιδιών-εφήβων-μετεφήβων, την κοινωνική προσφορά και τον πολιτισμό, τονίζοντας πως στη διοίκηση των «βυσσινί» θέλουν την ομάδα μέρος της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και όχι του προβλήματος.

Συνάμα εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την οικονομία της Λάρισας μέσω ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, οι δράσεις της ΠΑΕ κατά τη διάρκεια της χρονιάς αλλά και η κοινωνική εκδήλωση-γιορτή που εκφράζεται μέσω του ποδοσφαίρου.

Στο τέλος της ομιλίας του διανεμήθηκε ένα σχετικό λεύκωμα όπου υπήρχαν φωτογραφίες από το περιβάλλον της Α.Ε.Λ. (AEL FC ARENA, Δέντρα, κλπ) και το οποίο θα διανεμηθεί εκ νέου σε προκείμενες εκδηλώσεις, ενώ στο τέλος ο Κούγιας έγινε αποδέκτης ενός δώρου από τον Όμιλο.

Το συγκεκριμένο λεύκωμα είναι το προεόρτιο μιας άλλης εκδήλωσης που προτίθεται να κάνει στην Αθήνα η Α.Ε.Λ. για την ενημέρωση των εγκαταστάσεων της ομάδας.


Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους οργανωμένους της Α.Ε.Λ. τους οποίους τους θεωρεί υποδείγματα συμπεριφοράς μιας και τα πρόστιμα (οργανωμένο σχέδιο όπως είπε) προήλθαν για αστείους λόγους.


Αναλυτικά οι δηλώσεις του μεγαλομετόχου της Α.Ε.Λ.:


«Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να μιλήσω σε ένα απαιτητικό ακροατήριο όπως είναι το σημερινό. Ευχαριστώ για την έρευνα που κάνατε και είναι αλήθεια πως παρουσιάζοντας τα όσα έχω προσφέρει μέσω της δουλειάς μου και μέσω της προσφοράς μου στο ποδόσφαιρο πολλά από αυτά τα είχα ξεχάσει.


Για πολλοστή φορά μου κάνουν την τιμή οι Ροταριανοί να μιλήσω σε μια εκδήλωση τους. Έχων κληθεί να το κάνω αυτό πολλές φορές στο παρελθόν από πολλούς αντίστοιχους ομίλους σε όλη την Ελλάδα.


Είναι για μένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και επειδή σήμερα μας ακούει όλη σχεδόν η περιοχής της Λάρισας μέσω του ραδιοφώνου της ομάδας θα ‘θελα να μιλήσω για σημαντικά θέματα που είναι έξω από την ποδοσφαιρική κουλτούρα. Όλο το ενδιαφέρον είναι στα 90 λεπτά ενός αγώνα. Το αποτέλεσμα μόνο. Πολλοί μένουν μόνο σε όσα προσφέρουν 22 παίκτες σε έναν αγώνα και το ενδιαφέρον μένει και όχι στην κοινωνική προσφορά του ποδοσφαίρου. Στην ποδοσφαιρική γιορτή.


Τα τελευταία χρόνια υπάρχει τεράστια έλλειψη στις ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις και θα έλεγα πως έχει επέλθει ένα τέλμα στην ποδοσφαιρική εκδήλωση όπως την ξέρουμε. Όπου τελικώς δεν ενδιαφέρεται κανείς για τον κοινωνικό χαρακτήρα που προσφέρει ένας αγώνας.


Αιτία η είσοδος μιας ποδοσφαιρικής ομάδας στο παράνομο στοίχημα, η διοίκηση αυτής σε χέρια κακοποιών ιδιοκτητών με εγκληματικά πολλές φορές ένστικτα που δεν ενδιαφέρονται για το κοινωνικό καλό αλλά στο πως θα επιβληθούν σε άλλους ιδιοκτήτες. Γεγονός που έχει οδηγήσει το ποδόσφαιρο στα λημέρια ανθρώπων του υποκόσμου, απομακρύνοντας πολλές φορές άλλους που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν. Οδηγώντας στην εξαφάνιση των μαχητών παικτών με ήθος που βλέπαμε παλιά, στην ουσία στην ανυπαρξία παικτών και ανύπαρκτων θεατών. Από προκλητικούς διαιτητές.


Το ποδόσφαιρο δεν ήταν πάντα έτσι. Εμείς μεγαλώσαμε με εξέδρες γεμάτες, επιφανείς ιδιοκτήτες πόλεων που διοικούσαν ομάδες, όπου στο γήπεδο παρακολουθούσαμε ένα ποδοσφαιρικό (καλώς εννοούμενο) πόλεμο.


Τώρα ο λεφτάς της περιοχής που στερείται προσωπικής μορφώσεως και κουλτούρας, με τον κόσμο να ξεχνά πολλές φορές από που προέρχονται τα χρήματα του και μόνο να υποπτεύεται, επιβραβεύεται έχοντας στα χέρια του το τελευταίο λαϊκό κίνημα. Γιατί αυτό είναι οι ομάδες. Ξεγελάει μέσω μεταγραφών τους αφελείς οπαδούς και δεν ενδιαφέρεται για το κοινό καλό.


Η Α.Ε.Λ. κατέκτησε 2 πρωτάθλημα και 2 Κύπελλα και πεντακάθαρη πορεία στον χρόνο έχοντας παράλληλα κρατήσει αναλλοίωτη την αψεγάδιαστη κοινωνική εκδήλωση. Και είδατε κι εσείς με όλα αυτά που βγήκαν στην επιφάνεια φέτος τι με ιδιοκτήτες άλλων ομάδων στη Β’ Εθνική. Όχι μακριά. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από εδώ.


Θα προσπαθήσουν να μας καταστρέψουν. Το προσπάθησαν και θα το προσπαθήσουν. Θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη διαδρομή αυτής της ομάδας που μένει πιστή στην ιδέα, το όραμα, την ευπρέπεια, το ευ αγωνίζεσθαι που δεν θα το συναντήσεις σε πολλούς συλλόγους.


Είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο στην οικονομία, την κοινωνική συμπεριφορά, την πολιτική, το επιχειρείν. Αλλάζουν τα πάντα γύρω μας. Η Α.Ε.Λ. φιλοδοξεί και ήδη το έχει κάνει πράξει από την πρώτη στιγμή που η νέα διοίκηση ανέλαβε καθήκοντα να είναι η πρώτη ποδοσφαιρική εκδήλωση. Αυτή που δεν θα περιοριστεί μόνο στο να παίξει ποδόσφαιρο.


Αγκάλιασε το Δήμο Λαρισαίων και τους πολίτες σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Αμέσως συνειδητοποιήσαμε ότι η Α.Ε.Λ. δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο.

Η Α.Ε.Λ. θέλει να είναι παρούσα στη σωστή διέξοδο στα προβλήματα όλων των ανθρώπων γιατί το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι κοινωνική και όχι αντικοινωνική εκδήλωση. Επειδή αυτό το διεκδικούμε πρέπει να έχουμε ανάλογη συμπεριφορά.


Η Α.Ε.Λ. πρωταγωνιστής στην οικονομική ανάπτυξη του Νομού Λάρισας: Σε μια εποχή που οι πόλεις της Λάρισας που κάνουν αγώνα με εκδηλώσεις ακολουθούν μοναχικό μονοπάτι, συγκινήθηκα όταν άκουσα ότι η Α.Ε.Λ. θα προσελκύσει σε ανοιχτή πορεία και όχι σε μια εσωστρεφή πορεία τον κόσμο της περιοχής. Μπορεί να το κάνει. Να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα.


Σε μια εποχή που αναγνωρίζει το ίδιο το κράτος ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει μια ομαλή λειτουργία ενός αγώνα. Ο αρμόδιος Υπουργός δεν επιτρέπει την φιλοξενία φιλάθλων ομάδων σε εκτός έδρας αναμέτρηση. Υποκύπτει και αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να διοργανώσει έναν αγώνα ανάμεσα σε οπαδούς άλλων πόλεων που θέλουν να παρακολουθήσουν μια ποδοσφαιρική εκδήλωση.


Κανείς δεν αντιδρά. Κανείς από τους συναδέλφους μου των μεγάλων ομάδων δεν προσπάθησαν να πείσουν τον Υπουργό το πόσο αναγκαίο είναι αυτό για τον αθλητισμό.


Κανείς δεν επικαλέστηκε τι σημαίνει για την οικονομική κοινωνία ένα ταξίδι από πόλη σε πόλη για την παρακολούθηση μιας τέτοιας γιορτής που θα επιφέρει και την κατάλληλη ανάπτυξη στην περιοχή μιας πόλης. Πόσω μάλλον μιας πανέμορφης πόλης σαν τη δική μας. Από τις καφετέριες μας, το θέατρο, τα ξενοδοχείο, από τις ομορφιές μας. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο όμορφο πράγμα είναι ο Πηνειός. Για τα όμορφα χωριά και τις κωμοπόλεις.


Κανείς δεν έχει διαφημίσει την νυχτερινή ζωή της πόλης. Λαχταρώ να έρθω τα σαββατοκύριακα στη Λάρισα. Καλώ φίλους και τους λέω ελάτε να δείτε πως μια πόλη από το ξημέρωμα έως το βράδυ ζει πραγματικά. Δεν έχει κατανοήσει κανείς τα οφέλη αυτού του επιχειρήματος.


Να αγωνιζόμαστε και να προσπαθούμε να τους εξοντώσουμε ποδοσφαιρικά αλλά να τους φιλοξενήσουμε με την πραγματική έννοια. Γιατί αν κάποιος αναλύσει απλά τη λέξη φιλοξενώ θα καταλήξει πως αυτή η λέξη σημαίνει: Φίλος του ξένου.

Η Λάρισα λοιπόν μπορεί να δείξει την αγάπη της προς τον ξένο και παράλληλα θα πρέπει να κατανοήσει το οικονομικό σοκ στην πόλη όταν θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο παιχνίδια τον μήνα. Δεν μπορεί να το υποστηρίξει αυτό η αλυσίδα ξενοδοχείων που διαθέτουμε ενώ για ένα Σ/Κ μπορούν να έρθουν από την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννινα, Ξάνθη και σε μια πόλη που είναι φιλόξενη, που έχει ωραιότερο γήπεδο, στα ξενοδοχείο μας, στο θέατρο μας αν καταφέρουμε να το αλλάξουμε αυτό.


Αυτό δεν το έχει συνειδητοποιήσει κανείς και θα ξεκινήσουμε ένα αγώνα γι αυτό. Έχω παραγγείλει ειδικά λευκώματα στο γραφείο μάρκετινγκ της ΠΑΕ Α.Ε.Λ. που διανεμηθούν σε εκδήλωση στην Αθήνα, η οποία θα έχει πρώτιστο σκοπό να τους ενημερώσει πως η ΑΕΛ έρχεται για να ανεβάσει το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου.


Διαδίδοντας το εκπληκτικό στάδιο μας. Το τι ακριβώς ερχόμαστε να κάνουμε και προσκαλώντας όλους να έρθουν στην πόλη μας. Δεν υπάρχει καμία άλλη κοινωνική εκδήλωση ή φορέας που να μπορεί να προκαλέσει την είσοδο τουλάχιστον 5 χιλιάδων σε μία μέρα στην Λάρισα .Πιθανώς στο παρελθόν οι προηγούμενοι δεν αντιλήφθηκαν το μέγεθος αυτής της προοπτικής.


Στην ποιοτική εξέλιξη της προσωπικότητος των παιδιών, των εφήβων και των μετεφήβων Ποιος είναι ο ρόλος της Α.Ε.Λ. στα αδιέξοδα των ελληνικών οικογενειών; Η κοινωνική εξέλιξη σε όλες τις ηλικίες; Κανείς δεν αντιλήφθηκε το ρόλο του ποδοσφαίρου στην εξέλιξη των μετεφήβων σε μια σωστή κοινωνική εκδήλωση στην Ελλάδα. Το έχουν αντιληφθεί οι Αγγλοσαξονικές χώρες που διοργανώνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις. Η Α.Ε.Λ. το έχει αντιληφθεί.


Τα προβλήματα στην ελληνική οικογένεια δεν παρουσιάζονται μόνο στις φτωχές αλλά σε όλες τις οικογένειες που έχουν το ζήτημα στο το που θα εκδιοχευτεύσουν την ανωριμότητα σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικότητας του παιδιού.


Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις στην κοινωνιολογία για το πως μπορεί το ποδόσφαιρο να αποτελέσει τη διέξοδο της εξαντλημένης ελληνικής οικογένειας. Της οικογένειας που δεν μπορεί να ψηφίσει μόνη της ούτε ένα νομοσχέδιο για να λυθεί το θέμα με τις εξετάσεις διπλωμάτων οδήγησης. Ο πατέρας δεν μπορεί να μιλήσει στο παιδί του πια όπως μιλούσαν οι δικοί μας μετά τους εξαντλητικούς πολέμους που μας μεγάλωσαν. Για το όνειρο.


Δεν είναι όνειρο το facebook. Το ποδόσφαιρο δεν είναι εικονική πραγματικότητα αλλά μια πραγματικότητα. Το τι σημαίνει για το ποδόσφαιρο η Α.Ε.Λ.;

Το τι σημαίνει το ποδόσφαιρο για την Λάρισα το έζησαν οι προηγούμενες γενιές που δίδασκαν στις οικογένειες τους. Κάλυπταν την οικονομική αδυναμία και την Κυριακή 20 χιλιάδες κόσμος στο Αλκαζάρ που γιόρταζε την εκδήλωση ποδόσφαιρο. Μεγάλωσε μια γενιά με αξίες. Οτι κερδίζω με ευγενή τρόπο. Με τίμιο τρόπο.


Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για την αποκορύφωση αυτής της λαχτάρας. Διοργανώσαμε μια εκδήλωση, η οποία κατά γενική ομολογία ήταν πολύ όμορφη, όταν κατακτήσαμε το πρωτάθλημα. Αν ερχόσασταν θα βλέπατε πως ο κόσμος την είχε πόσο ανάγκη. Γιατί 15 χιλιάδες άνθρωποι στην σημερινή εποχή δεν έχουν ξαναπάει για να γιορτάσουν.

Σήμερα αν έρθει ο Τσίπρας στη Λάρισα για μια εκδήλωση θα έχει καμιά 30αρια άτομα, ο Μητσοτάκης μπορεί 15.


Στην εκδήλωση του κ. Μητσοτάκη που συνέπεσε με την εκδήλωση που ετοιμάσαμε για την γιορτή του πρωταθλήματος ήταν μια εκατοντάδα άτομα, σε μας ήρθαν 15 χιλιάδες.

Στην Αθήνα έγιναν πρόσφατα εκδηλώσεις με 5 χιλιάδες άτομα σε μια πόλη των 7 εκατομμυρίων ανθρώπων.


Στην κοινωνική προσφορά: Αυτό το κοινωνικό ρόλο πρέπει να έχεις σαν εγγυητής μιας τέτοιας ομάδας και όταν έχεις και κοινωνική συμμετοχή πρέπει να δίνεις το παράδειγμα. Όπως τα σεβαστά μέλη της διοίκησης, ο κ.Λιόντος, ο κ. Παλαιοχωρλίδης, ο κ. Ντελόπουλος, ο κ. Τάκας. Όλοι τους σεβαστά μέλη της κοινωνίας της Λάρισας για τα όσα έχουν προσφέρει από διαφορετικά πόστα.

Εγώ θέλω να δυναμώσουμε όσο περισσότερο γίνεται και ας χάσω χρήματα. Υπόσχομαι όμως ότι θα γεμίσουμε τα σχολεία, τις κλινικές, θα μιλήσουμε για το τι σημαίνει η κοινωνική εκδήλωση ποδόσφαιρο. Θα δείξουμε τι σημαίνει να είσαι πρότυπο. Μας ενδιαφέρει και η κοινωνική συμπεριφορά και απομακρύνουμε ποδοσφαιριστές με τέτοιου είδους συμπεριφορές. Το παιδί, δηλαδή, που παίζει μόνο ποδόσφαιρο και στην προσωπική του ζωή είναι άστατος.


Συνεργαζόμενοι με το Δήμο και Περιφέρεια με όλους τους φορείς έχω ήδη προϊδεάσει πως θα έχουμε μια πανηγυρική εκδήλωση όπου θα ζητήσουμε και την στήριξη υγιών επιχειρήσεων για να διαφημιστούν μέσω μιάς κοινωνικής εκδήλωσης όπου θα βραβευτούν και πάλι άνθρωποι που έχουν προσφέρει. Να κάνουμε πράγματα που γονείς και παππούδες έκαναν στο παρελθόν.


Εμείς θέλουμε την Α.Ε.Λ. πρωταγωνίστρια στην κοινωνική προσφορά.

Να έχει όχι υποκριτικά στην ουσία σύνδεση με την κοινωνία. Θέλουμε να είμαστε και ταπεινοί. Μαζί με τον Δήμο Λάρισας, άνθρωποι που δεν μπορούν να ζήσουν σε ένα σπίτι ή να έχουν πιάτο φαΐ ήρθαν φέτος στο γήπεδο.

Δώσαμε δωρεάν εισιτήρια στο κοινωνικό Παντοπωλείο όταν είχαμε ελάχιστο κέρδος από τα εισιτήρια με την γνωστή εξαντλητική για τα οικονομικά της ομάδας συμφωνία με το AEL FC ARENA αλλά μεγάλη ικανοποίηση.


Για τους πρόσφυγες μέσω άλλης εκδήλωσης οι οπαδοί μας έδωσαν φάρμακα, ρούχα, φαγητά, παιχνίδια, παιδικά παιχνίδια όπου ζύγισαν αν δεν κάνω λάθος 18 τόνους. Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά.


Καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε και να διδάξουμε συμπεριφορές. Για το τι σημαίνει κοινωνική συμπεριφορά. Χωρίς να προκαλούμε και να είμαστε πιο ταπεινοί. Αφού υπενθυμίσω πως κάθε μέρα βλέπουμε να πνίγονται καθημερινά στο Αιγαίο παιδάκια εμείς δεν μείναμε αμέτοχοι.


Δραστηριοποιήθηκε και μιλήσαμε στους παίκτες. Όλος ο κόσμος είδε τους ποδοσφαιριστές να κάθονται στο έδαφος με καθιστική διαμαρτυρία και μαζί τους και οι αντίπαλοι μόλις σφύριξε ο διαιτητής. Ήταν μια είδηση που έπαιξε παγκοσμίως.

Όταν η Α.Ε.Λ. ήθελε να διεγείρει τις ευαίσθητες χορδές όλων των ανθρώπων για να υπενθυμίσουν στον κόσμο το τι γίνεται στο Αιγαίο. Θα προσπαθήσουμε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.


Η Α.Ε.Λ. θα είναι πρωταγωνίστρια στην ανάπτυξη του Νομού και όχι πρόβλημα.


Στον Πολιτισμό κάναμε αργά αλλά σταθερά βήματα. Με πρωταγωνιστές τους οργανωμένους οπαδούς που είναι η καρδιά μιας ομάδας. Χωρίς τα συνθήματα, την ευρηματικότητα τους, τα τραγούδια τους τίποτα δεν θα ήταν ίδιο.


Για ελάχιστες λάθος συμπεριφορές πληρώσαμε φέτος 200 χιλιάδες ευρώ πρόστιμα. Μας εξόντωσαν. Ήταν και ένα οργανωμένο σχέδιο αυτό. Σε μία ποδοσφαιρική ομάδα όπου είχε διπλάσιο μέσο όρο εισιτηρίων απ’ όσο όλες 17 ομάδες ενώ σε μία αγωνιστική είχαμε περισσότερες και από όλη την Σούπερ Λιγκ.


Τραυματιοφορείς, μπουκαλάκια, δύο κροτίδες ήταν αστείοι λόγοι για τα πρόστιμα. Μας εξόντωσαν. Αν κάνετε την έρευνα σας τα πρόστιμα αυτά δεν προκλήθηκαν από τους φανατικούς οπαδούς μας.

Οι "Monsters", οι ΣΦΑ, οι "Bυσσινί Αμαζόνες" δεν συμμετείχαν σε αυτά. Ποτέ δεν πληρώσαμε κάτι γι’ αυτούς. Τα επεισόδια προκλήθηκαν από κάποιους κάθονταν στις εξέδρες των επισήμων.


Αυτό εμείς το έχουμε κάνει σημαία. Αυτό είναι πολιτισμός πια. Ο Αθλητισμός είναι πολιτισμός. Όμως η Α.Ε.Λ. έχει συνειδητοποιήσει το ρόλο του αθλητισμού. Του ποδοσφαίρου. Συνειδητοποιώντας το ρόλο της.


Σε μια εκδήλωση τα για την επιστροφή των τροπαίων στην ΠΑΕ Α.Ε.Λ., η ομάδα βράβευσε ανθρώπους του πολιτισμικού. Διεκδικούμε ισότιμο ρόλο στο πολιτισμό. Ίσως να μην μπορούμε να συγκριθούμε με άλλα κομμάτια της τέχνης όμως μπορούμε να αποτελέσουμε ένα μικρό κομμάτι του πολιτισμού αυτής της πόλης.


Έχουμε στόχο να ξαναζωντανέψουμε την περιοχή που βρίσκεται το AEL FC ARENA, το οποίο έχουμε στόχο να παραμένει καθημερινά ανοιχτό, να χτίσουμε το μουσείο της ομάδας, να καλέσουμε σημαντικές επιχειρήσεις να κάνουν εκεί τα ραντεβού όπου υπάρχουν αντίστοιχα καφέ.»

Μάλιστα από την εν λόγω εκδήλωση, προέκυψε και το γεγονός πως την Τρίτη αναμένεται να έχουμε την δημοσιοποίηση της αδειοδότησης με τον Κούγια να εκφράζει την σιγουριά του για την κατάληξη της υπόθεσης.

Δείτε «πλούσιο» φωτορεπορτάζ της εκδήλωσης παρακάτω: