Βαθμολογία

Ο Οικονόμος πίστεψε στις δυνατότητές μου

Ο ανερχόμενος Γιάννης Παπαϊωάννου πρώην παίκτης της ομάδας Νέων της ΑΕΛ και νυν του νεοφώτιστου Οικονόμου Τσαριτσάνης παραχώρησε στο athleticlarissa.gr και στον Χρήστο Γκατζούλη μια αποκαλυπτική και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Αναφέρθηκε εκτενώς στην νέα του συνεργασία και στην μέχρι στιγμής επιτυχημένη πορεία του και ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσους τον στήριξαν και τον εμπιστεύθηκαν, παίκτες και παράγοντες.
Τόνισε ότι το σωματείο της Τσαριτσάνης ξεχωρίζει στα αθλητικά δρώμενα για την οργάνωση και την συνέπεια, καθώς και το καλό κλίμα που επικρατεί καθημερινά στην ομάδα. Νιώθει ιδιαίτερα τυχερός που βρέθηκε σε αυτό τον σύλλογο και πιστεύει ότι θα αναδειχθεί  από μια ομάδα μικρότερης κατηγορίας.
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος «Είμαι ήπιων τόνων άνθρωπος και έχω μακρύ δρόμο ακόμη μπροστά μου για να γευτώ μεγάλες επιτυχίες, όλα αυτά φυσικά θα τα καταφέρω με σκληρή δουλειά και υπομονή». Θεωρεί ότι πήρε την σωστή απόφαση, αφού η νέα του ομάδα θα εκπληρώσει τους στόχους του και θα τον βοηθήσει να ανέλθει και σε μια μεγαλύτερη ομάδα. Αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση των ομάδων και της χώρας και τόνισε ότι αυτή η ύφεση επηρέασε σε μεγάλο βαθμό παίκτες και σωματεία. Τέλος είναι αισιόδοξος ότι η ΑΕΛ θα τα καταφέρει και θα επανέλθει στις θέσεις όπου ανήκει.

Βλέποντας κάποιος τα τελευταία παιχνίδια αντιλαμβάνεται ότι ήσουν παίκτης της Τσαριτσάνης για αρκετό καιρό και ότι δεν έχεις τόσες λίγες εβδομάδες στην ομάδα...

«Ναι έτσι ακριβώς είναι, νιώθω σαν να είμαι από την αρχή της περιόδου στην ομάδα ή από πέρυσι. Γνώρισα όλα τα παιδιά και αγωνιστικά αλλά και εκτός ομάδας, με αγκάλιασαν και πραγματικά προσαρμόστηκα πολύ εύκολα στο νέο περιβάλλον. Θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτή την υποδοχή και πιστεύω ότι αυτό είναι και το ατού της ομάδας μου».

Έχει παίξει ρόλο και η παρουσία του προπονητή για την καλύτερη προσαρμογή σου στην ομάδα;

«Σίγουρα ο κ. Καλτέκης από την πρώτη στιγμή που πήγα με κέρδισε με την φιλοσοφία του καταρχήν και δεύτερον με την συμπεριφορά του. Πολύ σημαντικό για μένα είναι ότι ξέρει να διαχειρίζεται τις ήττες όπως αυτή με τον Βατανιακό (όπου εγώ δεν έπαιξα) αλλά και η αγωνιστική συμπεριφορά τόσο του ίδιου του προπονητή όσο και της διοίκησης.
Διατηρήθηκε το καλό κλίμα παρά το άσχημο αποτέλεσμα και η μεταχείριση από την πλευρά του προπονητή είναι παρόμοια για όλους τους παίκτες».

Ουσιαστικά έχεις στην ομάδα λίγες εβδομάδες χρησιμοποιήθηκες σε ένα παιχνίδι αλλαγή και τις άλλες δύο φορές ως βασικός, συγκεκριμένα στο ματς με τον Τύρναβο και την Σκύδρα.
Πόσο σε έχει βοηθήσει αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή έχεις παίξει σαν βασικός και έχεις κάνει τα παιχνίδια σου και δείχνεις ότι είσαι σε πολύ καλή κατάσταση;

«Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή μου που με εμπιστεύτηκε να παίξω για πρώτη φορά σε ένα τόσο δύσκολο παιχνίδι.
Πήγα στην ομάδα για να την βοηθήσω όσο μπορώ και να κάνω μέσα στον αγωνιστικό χώρο ότι έχω μάθει τόσα χρόνια.
Υπόσχομαι ότι θα δουλέψω σκληρά, αυτό είδε και ο προπονητής μου σε μένα και με χρησιμοποίησε και σιγά σιγά ελπίζω να συνεχίσω σε αυτό τον ρυθμό και να δικαιώσω εν τέλει τους ανθρώπους που με επέλεξαν για αυτή την θέση. Αυτή η εμπιστοσύνη που μου επέδειξε ο προπονητής μου μπορώ να πω ότι μου ανέβασε την ψυχολογία και μου έδωσε κίνητρα για να γίνομαι ολοένα και καλύτερος».

Υπάρχουν πολλοί παίκτες της ηλικίας σου, που θεωρούν υποτιμητικό το να πάνε σε μια ομάδα μικρότερης κατηγορίας από αυτή στην οποία αγωνίζονται. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για σένα, το σκέφτηκες ή το αποφάσισες αμέσως, να μεταβείς δηλαδή στη Τσαριτσάνη;

«Σίγουρα οι παραστάσεις και τα παιχνίδια που γίνονται σε επαγγελματικό επίπεδο είναι πολύ διαφορετικά από αυτά των ομάδων νέων, για αυτό και εγώ αποφάσισα να πάω σε μια ομάδα επαγγελματικού επιπέδου όπως αυτή του Οικονόμου για να πάρω ευκαιρίες και να δοκιμαστώ.
Δεν το θεωρώ καθόλου υποτιμητικό να αγωνίζεσαι σε ομάδα τρίτης κατηγορίας γιατί ήθελα να κάνω αργά και σταθερά βήματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και να αναδειχθώ μέσα από έναν τόσο ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο σύλλογο.
Επιθυμώ να φτάσω σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο έτσι ώστε να μπορέσω αργότερα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις μιας μεγαλύτερης ομάδας. Το ότι αγωνίζομαι σε μια μικρότερη κατηγορία πιστεύω ότι θα με βοηθήσει να εξελιχθώ και να κερδίσω πράγματα. Το σημαντικό για μένα είναι να υπάρχουν παιχνίδια στα πόδια σε κάθε ηλικία ανεξαρτήτου κατηγορίας.
Ο σύλλογος της Τσαριτσάνης έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και το εκτιμώ ιδιαίτερα και θέλω πραγματικά να δουλέψω σκληρά για αυτή την ομάδα και να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να την βοηθήσω στο έπακρο. Πίστεψαν στις δυνατότητές μου και θα τους ανταμείψω όλους, και την διοίκηση και τον προπονητή μου».

Πως βλέψεις να εξελίσσεται η χρονιά για τον Οικονόμο; μέχρι στιγμής σαν νεοφώτιστη τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά, έχει δύο εκτός έδρας παιχνίδια μπροστά της και βρίσκεται υψηλά στην βαθμολογία…

«Όποια ομάδα έχει πολύ καλό υλικό μπορεί να εξελιχθεί και η Τσαριτσάνη διαθέτει πολύ καλούς παίκτες. Η τρίτη κατηγορία είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, έχει δυνατές ομάδες και αυτό βέβαια κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα για εμάς, όμως είμαστε μια οικογένεια και τα καταφέρνουμε πολύ καλά. Κάνουμε σκληρές προπονήσεις στην ομάδα, υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και πολύ καλό κλίμα στην ομάδα. Το ότι η ομάδα είναι νεοφώτιστη δεν σημαίνει ότι είναι και άπειρη».

Πολλά προβλήματα φέτος από την Σούπερ Λίγκ μέχρι και τις τοπικές κατηγορίες, όμως βλέπουμε ότι η ομάδα της Τσαριτσάνης αποτελεί εξαίρεση σε όλη αυτή την κατάσταση. Πως βλέπεις να κινείται η ομάδα με όλα αυτά τα προβλήματα που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα τις τελευταίες μέρες;

«Είναι πολύ λυπηρό να αντικρίζουμε όλη αυτή την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα στις επαγγελματικές  κατηγορίες όπου δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες για να αγωνιστούν σωστά οι ομάδες. Η οργάνωση που υπάρχει στην ομάδα είναι πραγματικά απίστευτη, αυτό που συνάντησα ήταν πραγματικά πρωτόγνωρο, όλοι οι άνθρωποι με βοήθησαν, θεωρώ ότι υπάρχουν ελάχιστα σωματεία σαν την Τσαριτσάνη σε όλη την Ελλάδα που λειτουργούν κατά αυτόν τον τρόπο, τόσο μεθοδικά δηλαδή. Κάλλιστα ο Οικονόμος μπορεί να συγκριθεί με ομάδα μεγαλύτερης κατηγορίας στην συστηματική οργάνωση.

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες, όλα αυτά έχουν να κάνουν με την γενικότερη ύφεση της χώρας σε όλα τα επίπεδα, έχει επηρεαστεί σαφώς και το ποδόσφαιρο και αυτό πιστεύω ότι είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας  τόσο για την εξέλιξη των πρωταθλημάτων όσο και των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και των ελληνικών ομάδων ευρύτερα.
Το ποδόσφαιρο αποτελεί το δημοφιλέστερο άθλημα παγκοσμίως και θεωρώ ότι με όλα αυτά που γίνονται περνά και αυτό την δική του κρίση.
Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια γίνονται βήματα προς τα πίσω αντί να προχωρήσουμε μπροστά, η οικονομική κατάσταση των ομάδων είναι άσχημη με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες των παικτών».

Όσοι παρακολουθούν τις τοπικές κατηγορίες, γνωρίζουν ότι αγωνιζόσουν στην ομάδα Νέων της ΑΕΛ για αρκετά χρόνια, αυτό το οποίο σε οδήγησε να κάνεις κάτι διαφορετικό και να φύγεις από την ομάδα της ΑΕΛ ποιο ήταν;

«Το γεγονός ότι παραχωρήθηκα δανεικός από την ΑΕΛ δεν έχει να κάνει με προβλήματα ή οτιδήποτε άλλο. Απλά επιθυμούσα μια καινούρια προοπτική στην καριέρα μου και για αυτό αποφάσισα να συνεργαστώ με τον Οικονόμο Τσαριτσάνης. Πιστεύω ότι θα εκπληρώσω τους στόχους μου σε αυτή την ομάδα και να αρπάξω όσες ευκαιρίες μου δοθούν έτσι ώστε να χτίσω την μελλοντική μου καριέρα. Πρωταρχικός μου στόχος είναι να επιστρέψω στην ΑΕΛ».

Κλείνοντας θέλω το σχόλιό σου για την πορεία της ΑΕΛ φέτος.

«Σίγουρα η πορεία της ΑΕΛ φέτος δεν είναι η αναμενόμενη, δεν έχει πάρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ο φίλαθλος κόσμος είναι πολύ προβληματισμένος για την αγαπημένη του ομάδα. Ελπίζω ότι σαν μεγάλη ομάδα που είναι, θα καταφέρει να βρει τον δρόμο της και να επιστρέψει εκεί που ανήκει, στα μεγάλα σαλόνια της Α’ Εθνικής».

*Ευχαριστούμε θερμά το καφέ «VAMOS» και προσωπικά τους κυρίους Χρ. Κούρναβο και Αθ. Δημητριάδη για την φιλοξενία τους.

Συνέντευξη στον Χρήστο Γκατζούλη