Βαθμολογία

Κερδίζουν οι «μικροί» της Σούπερ Λίγκας από την τηλεοπτική πίτα

Κερδισμένοι και ενισχυμένοι βγήκαν οι «μικροί» στη Σούπερ Λίγκα από το Δ.Σ. της Τρίτης (12/4). Και αυτό γιατί πέρασε η πρόταση των 11 ομάδων (όλοι πλην Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και του «μεμονωμένου» Ηρακλή) για να αλλάξει το τοπίο στα οικονομικά της κεντρικής τηλεοπτικής διαχείρισης.

Έτσι αποφασίσθηκε η κατανομή των εσόδων να γίνεται σε ποσοστό 40% ισομερώς και κατά 60% βάσει της βαθμολογικής θέσης κάθε ΠΑΕ.

Αυτή η εξέλιξη θα δίνει περισσότερα στις μικρότερες ομάδες στην προοπτική να γίνουν πιο ανταγωνιστικές όταν το μέχρι τώρα καθεστώς της πίτας από το τηλεοπτικό συμβόλαιο ήταν ως εξής:

Το 25% ισομερώς, το 50% βάσει της εμπορική αξίας 23,5% από τη βαθμολογική θέση, το 1% στον πρωταθλητή και 0,5% στην ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογική θέση εκτός του καρέ των παραδοσιακών «μεγάλων» (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ).

Επίσης προχωρά και το θέμα της πρότασης για «επαγγελματική διαιτησία», ενώ υπήρξε συμφωνία ο νέος πρόεδρος της διοργανώτριας να είναι τεχνοκράτης και έμμισθος.

«Σε συνέχεια του συμβουλίου της ΕΠΟ είχαμε και διοικητικό συμβούλιο στη Σούπερ Λίγκα, όπου πήραμε σημαντικές αποφάσεις. Αποφασίσαμε να υπάρξει μία αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων, 40% ισομερώς και 60% σύμφωνα με τη βαθμολογική κατάταξη των ομάδων», είπε αρχικά στις δηλώσεις του μετά το Δ.Σ. ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Γιώργος Μποροβήλος και πρόσθεσε: «Επίσης αποφασίσαμε τη δημιουργία μίας επιτροπής για να γίνει εισήγηση στην ΕΠΟ για επαγγελματική διαιτησία από την επόμενη περίοδο. Έγινε επίσης μία επιτροπή που θα επιληφθεί του θέματος της αναδιάρθρωσης της λειτουργίας της Σούπερ Λίγκας με τεχνοκράτη πρόεδρο, από την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο. Επίσης, όπως ξέρετε φέτος δεν είχαμε χορηγό και έτσι καλέσαμε οίκους για προτάσεις ώστε να έχουμε χορηγούς την επόμενη αγωνιστική περίοδο».

Σε ότι αφορά την επίσημη ανακοίνωση της διοργανώτριας ως προς τι αποφάσεις, αυτή αναφέρει τα εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της SuperLeague κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1/ Αποφασίστηκε η αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων, καταρχήν για την αγωνιστική περίοδο 2016-17, επί τη βάσει των βασικών αξόνων της ‘‘πρότασης των έντεκα ομάδων’’.

2/ Αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί την

‘‘πρόταση των έντεκα ομάδων’’ για τη διαιτησία και θα την επαναφέρει προς έγκριση και εν συνεχεία προς υποβολή στην Ε.Π.Ο.

3/ Αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής για την επεξεργασία και υποβολή προς το Δ.Σ. του συνεταιρισμού, εισήγησης αναφορικά με την αναδιάρθρωση του συστήματος λειτουργίας και διοίκησης της SuperLeague».