Βαθμολογία

ΕΠΟ: «Άμεση επανέναρξη του Κυπέλλου και διάλογος»

«Πάρε πίσω το ‘‘λουκέτο’’ και εδώ είμαστε…», αυτή είναι επί της ουσίας η τελευταία κουβέντα της ΕΠΟ προς τον Σταύρο Κοντονή για να αποφευχθεί το ποδοσφαιρικό Grexit προς απογοήτευση όσων είχαν «επενδύσει» σε ξηλώματα και παραιτήσεις.

Η Ομοσπονδία με αταλάντευτο και αδιαπραγμάτευτο προαπαιτούμενο την εδώ και τώρα επανέναρξη - ολοκλήρωση του Κυπέλλου Ελλάδας δέχεται να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με την κυβέρνηση, έχοντας μαζί της ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ για να συζητηθούν δύο ζητήματα:

1) Η επιθυμία της κυβέρνησης για να γίνουν αλλαγές στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για αναδρομική ισχύ πειθαρχικών διώξεων-κυρώσεων (και προ του 2015) σε ποδοσφαιρικούς παράγοντες που είναι πραγματικά εμπλεκόμενοι ως κακουργηματικά κατηγορούμενοι σε δικαστικές υποθέσεις.

2) Να προστατευτεί εκ νέου το ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο με νέα νομοθετική ρύθμιση, καθώς πέρσι με το νόμο Κοντονή υπήρξε χαλάρωση και μεγαλύτερη ευελιξία για κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Ουσιαστικά δηλαδή, η ΕΠΟ επιχειρεί να «παγιδεύσει» τον Κοντονή, αφού η αλλαγή στην Επιτροπή Δεοντολογίας «για να φύγουν οι υπόδικοι», όπως ισχυρίζεται ο υφυπουργός Αθλητισμού συχνά πυκνά θα έχει… αγκάθια, αφού θα απαιτεί την ταυτόχρονη αλλαγή του πρόσφατου αθλητικού νόμου δίνοντας μεγαλύτερη αυτονομία στο ποδόσφαιρο.

Όλα αυτά περιγράφονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης (12/4) η ΕΠΟ μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Εκτελεστικής Επιτροπής, στην οποία για περίπου 30 λεπτά συμμετείχε και ο πρόεδρος της Π.Ο. και εκπρόσωπος της ΦΙΦΑ στις διαπραγματεύσεις του ελληνικού ζητήματος Κωστάκης Κουτσοκούμνης.

Αναλυτικά: «Συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη 12 Απριλίου 2016, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για να συζητήσει τα θέματα που έχουν προκύψει στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού να ματαιώσει τη διοργάνωση του Κυπέλου Επαγγελματικών Ομάδων.

Στη συνεδρίαση έγινε αναλυτική συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων, τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά από τις επαφές που προηγήθηκαν μεταξύ της πολιτείας και των διεθνών ποδοσφαιρικών οργανισμών και ελήφθη η παρακάτω απόφαση:

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεσμεύεται πλήρως, στο πλαίσιο της διεθνούς ποδοσφαιρικής οικογένειας, από το περιεχόμενο της επιστολής που η FIFA απέστειλε στον υφυπουργό αθλητισμού στις 05.04.2016 και με την οποία θέτει απολύτως περιοριστικά το πλαίσιο των εξελίξεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως η παγκόσμια ομοσπονδία έχει αποφασίσει.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΠΟ είναι έτοιμη να προχωρήσει, σε συνεργασία με τη FIFA και την UEFA, για να γίνει μια πλήρης ανασκόπηση του κανονιστικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργεί, σε σχέση με τον τρόπο που η FIFA ενεργεί σε ανάλογες περιπτώσεις και να εφαρμόσει τις όποιες εισηγήσεις λάβει από τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς.

Ταυτόχρονα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ καλεί τον Υπουργό, δεχόμενος τις επιταγές της FIFA και της UEFA όπως τούτες περιέχονται μέσα στην επιστολή που οι δύο διεθνείς ποδοσφαιρικοί οργανισμοί έχουν αποστείλει, να προχωρήσει:

α. Στην άμεση επανέναρξη και ολοκλήρωση της διοργάνωσης του Κυπέλλου,

β. Στην έναρξη διαλόγου με της Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ομοσπονδία καθώς και με την ΕΠΟ για την νομοθετική προστασία της Ρήτρας Ανεξαρτησίας (του αυτοδιοίκητου) της ΕΠΟ, καθώς και την προστασία των ποδοσφαιρικών θεσμών που ισχύουν διεθνώς και που θα πρέπει να διέπουν και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι ώρες τούτες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το Ελληνικό ποδόσφαιρο και κρίνουμε ότι θα πρέπει να πρυτανεύσει η σωφροσύνη και η συναίνεση».

Από την πλευρά της η ΕΠΟ θα πράξει κάθε τι δυνατό αναλαμβάνοντας το μερίδιο που της αναλογεί από τις αποφάσεις της FIFA και της UEFA για να αποφύγουμε όλοι τον κίνδυνο ‘‘Grexit’’.

Ελπίζουμε ότι το ίδιο θα πράξει και η πολιτεία». Oι Γκιρτζίκης και Κουτσοκούμνης μετά το τέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ μετέβησαν στο υφυπουργείο Αθλητισμού για απευθείας συζήτηση με τον Σταύρο Κοντονή.

a-sports.gr