Βαθμολογία

Οι ιστορίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και το νέο του βιβλίο

Οι κάλτσες που "έτρωγε" ο Ρονάλντο στα αποδυτήρια, οι καλύτεροι παίκτες που έχουν περάσει από τα χέρια του και γιατί οι Γκουαρντόλια, Μουρίνιο, Κλοπ και Αντσελότι δεν κάθισαν στον πάγκο της ομάδας. 

Σχεδόν 40 χρόνια (όχι φούρναρης) προπονητής εκ των οποίων τα 26 στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει, αν μη τι άλλο, πολλά πράγματα να θυμηθεί και να διηγηθεί γύρω από το ποδόσφαιρο. 

Οι κορυφαίοι του Σερ Άλεξ 
Από τα χέρια του πέρασαν ουκ ολίγα αστέρια του ποδοσφαίρου, ωστόσο εκείνος μετράει λιγότερους κι από τα δάχτυλα του ενός χεριού του. 

«Δεν θέλω να μειώσω ή να κριτικάρω άλλους μεγάλους παίκτες που έπαιξαν για μένα στην 26χρονη πορεία μου στην Γιουνάιτεντ, αλλά μόνο τέσσερις ήταν παγκόσμιας κλάσης: Καντονά, Γκιγκς, Σκόουλς και Ρονάλντο». 

Βέβαια για τον πορτογάλο σταρ είχε να πει και κάτι παραπάνω: «Το μεγαλύτερο εγώ, τυλιγμένο σε ομορφιά, ματαιοδοξία και φυσικά ένα υπέροχο σώμα. Ο Ρονάλντο κοιταζόταν στον καθρέφτη και οι υπόλοιποι παίκτες του πετούσαν κάλτσες και σπασουάρ». 

Παρουσιάζοντας χθες το νέο του βιβλίο «Leading» στο Royal Festival Hall του Λονδίνου, ο βρετανός μάνατζερ μίλησε μεταξύ άλλων για την πρώτη φορά που σκέφτηκε να αποσυρθεί: «Ανακοίνωσα στους παίκτες μου το 2001 την απόφασή μου να σταματήσω κι εκείνοι “κατέβασαν ρολά”, αρνούμενοι να κάνουν οτιδήποτε». Τότε, η απόφασή του μπήκε στο συρτάρι. 

Μετά από δώδεκα χρόνια, πέθανε η αδερφή της γυναίκας του Κάθυ, γεγονός που επανέφερε στην επιφάνεια το θέμα της απόσυρσής του: «Της είπα ότι θα σταματήσω. Όμως πώς θα το έλεγα στην οικογένεια Γκλέιζερ; Ήμουν έτοιμος να το ανακοινώσω τον Μάρτιο, όταν ο Ντέιβιντ Γκιλ μου εκμυστηρεύτηκε πως και εκείνος θα έπαιρνε σύνταξη. Αυτό θα τίναζε τα πράγματα στον αέρα. Τι να έκανα; Είχα πάρει την απόφασή μου και ήταν η σωστή». 

Δύσκολη η μετά-Φέργκιουσον εποχή 

Πριν καταλήξουν στον Μόγιες, «πέρασαν» πολλά και βαριά υποψήφια ονόματα για τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά δεν έμειναν για τον δικό του λόγο ο καθένας: "Ζήτησα από τον Πεπ (Γκουαρντιόλα) να μου τηλεφωνήσει προτού συμφωνήσει με οποιαδήποτε ομάδα. Δεν το έκανε και τον Ιούλιο του 2013 συμφώνησε με την Μπάγερν Μονάχου. Ήταν προφανές ότι ο Μουρίνιο έχει δώσει τον λόγο του για επιστροφή στην Τσέλσι, ότι ο Αντσελότι θα πήγαινε στην Ρεάλ και ο Κλοπ θα ανανέωνε το συμβόλαιό του με την Μπορούσια. " 

Η σωστή επιλογή του Μόγιες που αποδείχθηκε λάθος. 
«Διαλέξαμε τον Μόγιες και όλα έδειχναν ότι ήταν μια άριστη απόφαση. Η δουλειά του στην Έβερτον επί 11 χρόνια ήταν σταθερή και φαινόταν ορεξάτος. Ο βρετανικός τύπος υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την συμφωνία. Δυστυχώς όμως δεν ευδοκίμησε αν και θεωρητικά ήταν ένα καλό πλάνο». 

«Εγώ δεν είμαι Σερ Ματ Μπάσμπι» 
Στο νέο βιβλίο του που αφορά το μάνατζμεντ, επιμένει πως δεν θέλει να «περιτριγυρίζει» το κλαμπ όπως έκανε ο Σερ Ματ Μπάσμπι: «Είχε ένα γραφείο στο γήπεδο και ήταν ο πρόεδρος του κλαμπ. Εγώ προτιμούσα άλλες προκλήσεις και το μόνο που ήθελα είναι να μην παρενοχλώ. Φυσικά ξεκαθάρισα πως ήμουν στη διάθεση τόσο του Μόγιες όσο και του Φαν Χάαλ, αν χρειάζονταν την συμβουλή μου αλλά μέχρι εκεί».