Βαθμολογία

Ο «άρχοντας» του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου…

Ο Σάκης Γκουρνέλης φάνηκε από πολύ μικρός για τον ποιο δρόμο θα ακολουθούσε. Ένα παιδί 10 ετών που έπαιζε μπάλα είχε το «μικρόβιο» από τότε να ασχοληθεί και με την δημοσιογραφία. Περνώντας τα χρόνια μπορεί να μην τον κέρδισε το ποδόσφαιρο όμως σίγουρα έμαθε να γράφει σωστά στα αθλητικά αφού πέρασε και από το σχολείο της εφημερίδας.

Συνέντευξη στην Βάσω Γκατζούλη

Ευτύχησε να γράφει στις εφημερίδες όταν οι συνθήκες ήταν πολύ καλές για τους δημοσιογράφους και να αποκτήσει την εμπειρία που του έδωσε το σκαλοπάτι παραπάνω. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως τον γνωρίζει μέχρι και η τελευταία «πέτρα» σε ότι έχει να κάνει με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Πραγματικά θεωρείται «κόσμημα» για την πόλη να υπάρχει ένας τόσο αξιόλογος αθλητικός συντάκτης που έχει να δώσει πέρα από τις γνώσεις του και την μεγάλη του αγάπη, σε αυτό που λέγεται ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.  

-Ξεκίνησες ως παίκτης και στη συνέχεια έγινες αθλητικογράφος. Πως συνδυάστηκαν αυτά τα δύο;

«Γεννήθηκα δημοσιογράφος, αυτό το μικρόβιο το είχα από μικρός. Σε ηλικία 10 ετών όταν έκανα το πρώτο μου δελτίο στην ομάδα της γειτονιάς (Λέων Αγίου Αθανασίου) μετά τον αγώνα που παίξαμε μόλις γύρισα στο σπίτι έγραψα τον αγώνα όπως εγώ τον είχα καταλάβει. Ο αθλητισμός μου άρεσε από μικρός, ίσως και λόγω του πατέρα μου που έπαιζε μπάλα. Μου δόθηκε η ευκαιρία λοιπόν και την άρπαξα από τα μαλλιά».

-Μίλησέ μας για τα πρώτα σου ποδοσφαιρικά βήματα;

«Από το 1989-1992 αγωνίστηκα στον Λέων Αγίου Αθανασίου, στη συνέχεια πήγα στον Τοξότη Λάρισας όπου και έμεινα μέχρι το 1997, κάνοντας μια διακοπή έναν χρόνo το 1995-1996 αφού έπαιξα στην Προοδευτική Βερδικούσιας. Στο χωριό μου έπαιξα και τα χρόνια 1997-2001. Τέλειωσα την ποδοσφαιρική μου καριέρα στο Μαυροβούνι όπου και έκατσα δύο χρόνια (2001-2003).

Ο Σάκης Γκουρνέλης με τον τεχνικό Τάκη Παραφέστα

-Τι ήταν εκείνο που σε έκανε να ασχοληθείς με την αθλητική δημοσιογραφία;

«Το 1998 έψαχναν δημοσιογράφο για την εφημερίδα «Η Πρώτη των Σπορ», εκεί λοιπόν μου άνοιξε η πόρτα και ήμουν τυχερός γιατί συνάντησα έναν υπέροχο άνθρωπο τον Νίκο Ασπρούδη όπου είναι ο δάσκαλός μου, ο μέντορας και το πρότυπό μου. Με βοήθησε πάρα πολύ, είχαμε άριστη συνεργασία, στη συνέχεια γνωρίστηκα με μεγάλους δημοσιογράφους όπως ο κ. Κώστας Μπετχαβές, ο κ. Γιάννης Καλογιάννης και ο κ. Χρήστος Τσιάτας. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ την οικογένειά μου που με στήριξε όπως και τον αδερφό μου Νίκο. Μέχρι λοιπόν το 2005 δούλεψα στην «Πρώτη των Σπορ» όπου οι συνθήκες εργασίας ήταν εξαιρετικές. Τα χρόνια από το 2000 μέχρι το 2002 ήταν πολύ δύσκολα, γιατί αναγκαζόμουνα να δουλεύω το πρωί σε ένα καφέ της πόλης, τα μεσημέρια να πάω στο ΙΕΚ δημοσιογραφίας και το βράδυ να πάω στην εφημερίδα».

-Τι αποκόμισες όλα αυτά τα χρόνια που δούλεψες σε εφημερίδες;

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σκολείο για εμένα από την εφημερίδα. Με βοήθησε πάρα πολύ το γεγονός πως ήμουνα ποδοσφαιριστής και έτσι με την στολή του παίκτη πήγαινα μέσα στα αποδυτήρια και έπαιρνα τις συνθέσεις. Γνώρισα πολλούς ανθρώπους από όλα τα μέρη της Ελλάδας και έκανα φίλους. Στη συνέχεια άλλαξα επαγγελματική στέγη από το 2005 μέχρι και το 2011 πήγα στην «The Match Θεσσαλίας». Εδώ θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας τον κ. Παύλο Ανδρώνη, ο οποίος ήταν και ιδιοκτήτης της Metrosport και του ραδιοφώνου Metropolis στη Θεσσαλονίκη, που μου έδωσε το βήμα για να προχωρήσω».

Ο Σάκης Γκουρνέλης με τον τεχνικό Αλέκο Αλεξανδρή

-Ποια είναι η διαφορά του έντυπου με τον ηλεκτρονικό τύπο;

«Η ζωή εξελίσσεται, έτσι και η τεχνολογία, γι’ αυτό αποφασίσαμε μαζί με τον Κώστα Villa τον φωτογράφο να «παντρέψουμε» την ποιότητα της φωτογραφίας με την ποιότητα στο γράψιμο. Συνεργαστήκαμε λοιπόν μαζί τα δύο πρώτα χρόνια όπου ανοίξαμε το larisagoal.gr και στη συνέχεια, εκείνος αποχώρησε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και έμεινα μόνος μου».

-Δούλεψες πολύ και κάλυψες το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Πως το βίωσες και τι αποκόμισες;

«Βασικά ήμουν ταγμένος στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο γιατί έπαιζα και μπάλα. Σίγουρα υπήρχαν καλές και άσχημες στιγμές, εγώ όμως κρατάω τις φιλίες που έκανα και τους ανθρώπους που γνώρισα μέσα στα γήπεδα. Με συγκινεί πάρα πολύ όταν ακούω ότι το όνομά μου ακούγεται «σαν τον άρχοντα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου».

-Ποια ήταν η ποιο χαρούμενη στιγμή σου όλα αυτά τα χρόνια;

«Είχα πολλές καλές στιγμές, όμως κράτησα δύο. Η πρώτη έχει να κάνει με την πρώτη φορά που ρώτησα τον κ. Νίκο Ασπρούδη, αν μπορώ να βάλω το όνομά μου κάτω από το ρεπορτάζ που έγραφα, μου απάντησε θετικά και το καταχάρηκα. Και η δεύτερη είναι όταν το 2007 το χωριό μου η Βερδικούσια με βράβευσε και μου έδωσε την πρώτη μου πλακέτα».

-Πες μας τη γνώμη σου για το Ελληνικό πρωτάθλημα;

«Από την στιγμή που δεν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που είναι ο «αιμοδότης» του επαγγελματικού, είμαι απαισιόδοξος για το μέλλον και δεν με γεμίζει προσωπικά».

Ο Σάκης Γκουρνέλης με τον Λαρισαίο ποδοσφαιριστή Δημήτρη Κοντοδήμο

-Πως βλέπεις τις ομάδες του φετινού ερασιτεχνικού πρωταθλήματος;

«Βλέπω ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες στα περισσότερα σωματεία, αλλά νομίζω πως θα δούμε καλό ποδόσφαιρο και τη νέα χρονιά σε όλες τις κατηγορίες του νομού μας».

-Έχεις μετανιώσει για την επιλογή σου να ανοίξεις το larisagoal.gr και τι θα άλλαζες;

«Δεν έχω μετανιώσει, κατάφερα να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα, αυτό που αγαπούσα τόσο πολύ, που ήμουν με μια μπάλα στα πόδια, από τότε που γεννήθηκα αυτό κάνω ως τώρα. Κάνω μια τεράστια προσπάθεια και παρά τις αντιξοότητες και την οικονομική κρίση, αφού τα έσοδα είναι καθαρά από διαφημίσεις, θεωρώ πως το παλεύω καλά έως τώρα. Πιστεύω πως μεγάλο μου «όπλο» είναι η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια και ο τρόπος που αξιοποιώ τα πράγματα».

Ο Σάκης Γκουρνέλης με τον Λαρισαίο ποδοσφαιριστή Δημήτρη Κολοβέτσιο

-Έχεις να εκφράσεις κάποιο παράπονο;

«Θέλω να πω πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσο σημαντικό ρόλο παίζουμε και δυστυχώς είναι λίγοι αυτοί που το εκτιμάνε και αφού με ρωτάτε προσωπικά θα πω, πως τον Σάκη Γκουρνέλη δεν τον κρίνεις από μία χρονιά, αλλά από την συνολική του προσφορά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».

Ο Σάκης Γκουρνέλης με τον Λαρισαίο ποδοσφαιριστή Δημήτρη Μόρα

-Κάνε μας μια ευχή για το τέλος…

«Πάνω απ’ όλα θέλω να ευχηθώ να έχει υγεία όλος ο κόσμος, να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που μας μαστίζουν, αλλά πάνω απ’ όλα η πολιτεία να ρίξει περισσότερο βάρος στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Θέλω ακόμη να ευχηθώ στην ΕΠΣ Λάρισας να συνεχίσει να κρατάει ψηλά τα σωματεία γιατί είμαστε όντως μια μεγάλη δύναμη στη Λάρισα ως Ένωση και αυτοί από την πλευρά τους να προσπαθήσουν να κάνουν ότι το καλύτερο. Τέλος θέλω να ευχηθώ σε εσάς προσωπικά και στο athleticlarissa.gr να συνεχίσετε με το ίδιο πάθος και την ίδια δύναμη την προσπάθειά σας».    

Ο Σάκης Γκουρνέλης με τον τεχνικό Σάκη Τσιώλη

Ο Σάκης Γκουρνέλης με τον Λαρισαίο ποδοσφαιριστή Φάνη Γκέκα