Βαθμολογία

Καταρρέουν τα έσοδα στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Έλλειμμα 738 εκατ ευρώ καταγράφηκε στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά το πρώτο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου το 2015. Αντίθετα, πέρσι το αντίστοιχο διάστημα είχε καταγραφεί πλεόνασμα 438 εκατ ευρώ.

Αιτία του ελλείμματος είναι η κατά 1 δισ. ευρώ μικρότερη επιχορήγηση σε σχέση με πέρσι, αλλά και η κατάρρευση των εσόδων, τα οποία μειώθηκαν κατά 893 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), οι δαπάνες των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι μειωμένες κατά 500 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρσι, γεγονός που δεν κατάφερε όμως να αποτρέψει τη δημιουργία ελλείμματος.

Η περιστολή των δαπανών όμως δεν αρκεί για να βγάλει από το αδιέξοδο τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), αφού την ίδια στιγμή διαπιστώνονται τεράστιες απώλειες από τις ασφαλιστικές εισφορές, από 6,1 δισ. ευρώ πέρσι, στα 5,21 δισ. ευρώ φέτος. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και στην κατάργηση κοινωνικών πόρων που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και δεν αντισταθμίστηκαν με ισοδύναμα μέτρα.

Πηγή: dikaiologitika.gr