Βαθμολογία

Σκληραίνει το παζάρι για τον ΦΠΑ

Απόσταση 1 δισ. ευρώ χωρίζει Ελλάδα και δανειστές ως προς τη δημοσιονομική απόδοση της μεταρρύθμισης του καθεστώτος ΦΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στο Brussels Group πρόταση για τρεις συντελεστές 6%,11% και 22% που συνολικά μπορεί να αποδώσει κοντά στα 850 εκατ. ευρώ.

Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% θα εντάσσονται τα φάρμακα, τα βιβλία και οι εφημερίδες, στο χαμηλό συντελεστή 11% τα τρόφιμα και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού, ενώ στον υψηλό συντελεστή 22% θα εντάσσονται όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και οι υπηρεσίες.

Ο βασικός χαμένος από το σενάριο αυτό είναι τα νησιά του Αιγαίου, των οποίων το ειδικό φορολογικό καθεστώς καταργείται, αλλά και ο τουρισμός, καθώς ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα αυξηθεί από το 6,5% στο 22%.

Το γεγονός ότι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ, δηλαδή ετήσιες εισπράξεις 16 δισ. ευρώ με τα σημερινά δεδομένα, οδηγεί σε ένα εναλλακτικό σενάριο για τρεις συντελεστές 7%, 14% και 22% το οποίο ωστόσο θα έφερνε επιβαρύνσεις και όχι ελαφρύνσεις σε τρόφιμα και ρεύμα.

Σημειώνεται πως στα κείμενα που έχει αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα μετά τις 20 Φεβρουαρίου έχει υποσχεθεί ότι η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα παράλογες εκπτώσεις.

Πηγή: TA NEA