Βαθμολογία

Ο ΠΣΑΤ για την Δεοντολογία και τον Δημοσιογραφικό Λόγο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ στη συνεδρίαση του στις 27 Μαϊου 2015, ασχολήθηκε με το καίριο ζήτημα της Δεοντολογίας και τον Δημοσιογραφικό λόγο, όπως αυτά καταγράφονται στα έντυπα, ηλεκτρονικά και ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης.

Το Δ.Σ κατ’ αρχήν ζητάει από το σύνολο των Αθλητικών Συντακτών, την ευλαβική τήρηση των Αρχών Δεοντολογίας, όπως αυτές καταγράφονται στον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης όλων των δημοσιογράφων και εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Το Δ.Σ απευθύνει δημόσια έκκληση σε όλους τους συναδέλφους, όπως αποφεύγουν λεκτικές υπερβολές, ρατσιστικές και σεξιστικές αναφορές, στοχοποιημένες και αντισυναδελφικές συμπεριφορές, στην εκφορά και τη γραφή του δημοσιογραφικού λόγου. Καταγγέλλει και στηλιτεύει την τακτική ανώνυμων δημοσιευμάτων και αναφορών με οιονδήποτε τρόπο αυτή εκδηλώνεται.

Δηλώνει την αποφασιστικότητα του, στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε σχετικής παραβατικότητας, όπως άλλωστε το πράττει με συγκεκριμένες ενέργειες του και έχει τη βούληση να πράξει παραπέμποντας τέτοια περιστατικά στον Αθλητικό Εισαγγελέα, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, την Αρχή Προστασίας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς επίσης και στα αρμόδια Πειθαρχικά μας Όργανα.

Η συναδελφική αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός των Αθλητικών Συντακτών, συμβάλλουν θετικά στις συλλογικές επαγγελματικές επιδιώξεις και στην κοινωνική εικόνα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Τον κανόνα αυτό, το Δ.Σ του ΠΣΑΤ, οφείλει αφενός να υπερασπιστεί και αφετέρου να τον διαφυλάξει σε κάθε περίπτωση.

Από τον ΠΣΑΤ

Στην Αρχαία Ολυμπία 1-4 Οκτωβρίου 2015 το 2ο Θερινό Σχολείο του ΠΣΑΤ

Η διοργάνωση του 2ου Θερινού Σχολείου του ΠΣΑΤ κυριάρχησε στην συνεδρίαση (28/5) της Ακαδημίας Αθλητικών Συντακτών (ΑΚΑΣ). Το 2ο Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί 1-4 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) στην Αρχαία Ολυμπία, όπως και πέρυσι.

Δικαίωμα παρακολούθησης του έχουν όλα τα Μέλη του ΠΣΑΤ και το σύνολο των Αθλητικών Συντακτών, φοιτητές και σπουδαστές Δημοσιογραφίας και άλλων συναφών σπουδών.

Για τα Μέλη του Συνδέσμου το δικαίωμα συμμετοχής ορίστηκε στα 70 ευρώ και για τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους στα 90 ευρώ, για το σύνολο των ημερών.

Στο 2ο Θερινό Σχολείο αναμένεται να παραβρεθούν και να μιλήσουν στις επί μέρους θεματικές του Ενότητες, κορυφαίες προσωπικότητες του Πανεπιστημιακού χώρου, του Αθλητισμού και της Δημοσιογραφίας. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στη Γραμματεία του ΠΣΑΤ, έως την 21η Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την διάρκεια του 2ου Θερινού Σχολείου, θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία και το Ελληνοκυπριακό Συνέδριο των Αθλητικών Συντακτών.

Στη συνεδρίαση της ΑΚΑΣ, έγινε επίσης ενημέρωση για τον 1ο Κύκλο Σεμιναρίων που πραγματοποιούνται (έως τις 10 Ιουνίου) στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με την επισήμανση της επιτυχίας που σημειώνει.

Εκφράστηκε η βούληση υπογραφής αντίστοιχων Μνημονίων Συνεργασίας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ Αθηνών και συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για ζητήματα που αφορούν δράσεις της ΑΚΑΣ.

Από τον ΠΣΑΤ